Word een kei in sparen en beleggen

Je goede, oude, vertrouwde spaarboekje biedt zekerheid, maar ook een laag rendement. Om je een idee te geven: als je 10 jaar geleden 100 euro op een spaarboekje had gezet, en dat geld al die tijd had laten staan, dan is die 100 euro vandaag (ondanks de ontvangen rente) nog slechts 83 euro waard. Reden? Inflatie, verlies van koopkracht, alles wordt duurder ... Kortom, je geld verliest zijn waarde. 

Word een kei in sparen en beleggen
In dit artikel

    Beter je centen beleggen dan maar? Investeren in aandelen, fondsen en/of obligaties is alvast een goed alternatief voor geld dat je wat langer kunt missen. Als je belegt, behaal je mogelijk een hoger rendement, maar het houdt ook risico’s in. 

    Onderstaande info helpt je op weg doorheen beleggersland. We hebben het onder meer over je financiële gemoedsrust, nemen je mee naar de beurs en tonen je de voordelen én valkuilen van beleggen. Eindigen doen we graag met ‘duurzaam beleggen’ dat in 2022 opnieuw een belangrijke trend wordt. Neem je tijd en lees onze verzamelde info en tips, en wees helemaal mee met sparen én beleggen! 

    1.

    Hoe gaat het met je financiële gemoedsrust?

    Check gerust eerst je financiële gemoedsrustscore 

    Er bestaat wel degelijk een direct verband tussen je geluk, financiële situatie en gemoedsrust. Ben je tevreden over je financiële situatie? Dan boost dat eenvoudigweg je mentale welzijn. Bovendien, hoe geruster jij je voelt over je toekomst, hoe groter je kans op geluk. De combinatie van beide is dus cruciaal.

    Benieuwd hoe het precies zit het met jouw financiële gemoedsrust? Weet dan dat je daar een specifieke score kunt op kleven via onze ‘Financiële Gemoedsrust Barometer’. Ga er onmiddellijk mee aan de slag, meer nog: vergelijk je cijfer met de doorsnee-Belg en krijg daarnaast enkele slimme tips van betrouwbare NN-experts. Handig, want ze nemen je bezorgdheden weg en schenken je extra vertrouwen. 

    Wat betekent financiële veerkracht precies? 

    Je hoeft echt niet enkel te denken aan je financiële situatie wanneer je met pensioen gaat. Je doet er vandaag al goed aan om je budget nauwlettend in de gaten te houden. Door je financiën tijdens je actieve levensfasen uitstekend te beheren, kom je al een heel eind.

    Maar dat is niet altijd even eenvoudig, want er komen best wel wat uitdagingen bij kijken. Sowieso zijn er ‘vier krachten’ waarop je kunt inzetten om een rooskleurige toekomst uit te bouwen: financiële, intellectuele, sociale en mentale veerkracht. En op die eerste gaan we uiteraard graag dieper in. 

    Financiële veerkracht uit zich alvast op diverse vlakken: 

    • Het betekent in de eerste plaats: over voldoende liquide middelen (cash) beschikken
    • Jezelf beschermen tegen financiële tegenslagen via een buffer of een verzekering.  
    • Vandaag al plannen om later van een zorgeloos pensioen te kunnen genieten.  
    • Reserves aanleggen, zodat je het leven kan leiden dat je wenst. Wat als je straks: een wereldreis wilt maken, je job even on hold wilt zetten en opnieuw gaan studeren of graag vrijwilligerswerk wilt doen? 

    Stel gerust een doordacht financieel plan op.  

    Een financieel plan houdt rekening met de verschillende componenten van je vermogen, projecten en toekomstplannen. Op basis van dit plan bekijk je dan samen met een expert waar er mogelijke hindernissen zitten. Waar je dus eventueel nog kan bijsturen en of er voldoende toekomstperspectief is.

    Kortom, het is een grondige analyse van jouw vermogenstoestand, inkomsten en uitgaven, de risico’s bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden.  

    Feit: wie een financieel plan opstelt (en dat ook werkelijk volgt …), is geruster over de eigen financiële toekomst. Maar hoe pak je het nu slim en vlot aan? Stel jezelf alvast 3 centrale vragen: 

    1. Hoe ziet mijn financiële situatie er vandaag uit? Kortom, neem eens je inkomsten, uitgaven en bezittingen grondig onder de loep. 
    2. Welke projecten wil ik realiseren op korte en/of langere termijn? Wat dat laatste betreft: via mypension.be krijg je een duidelijk zicht op wat je als wettelijk pensioen mag verwachten en wanneer je effectief met pensioen kan. Je krijgt ook een beeld van wat je al bijeen hebt gespaard aan aanvullend pensioen via jouw werkgever of zelfstandige activiteit. 
    3. Heb ik een levensverzekering (zie verder) en/of groepsverzekering lopen?
    Hoe kan je starten met je eigen financieel plan?

    Belangrijke kanttekening: het is cruciaal om je financieel plan regelmatig te evalueren en bij te sturen. Dit telkens in functie van je financiële (bv. nieuwe job mét hoger salaris) én familiale (bv. gezinsuitbreiding) situatie.

    Kortom, je financieel plan volgt jouw levenswandel op de voet en houdt steeds rekening met je wensen, geeft je een beter zicht op je financiële situatie en toont je zowel de mogelijkheden als de risico’s. Op die manier krijg je meer grip op je financiële situatie, wat uiteraard voor méér gemoedsrust zorgt. 

    2.

    Beleggen, wat is dat nu precies?


    Belgen blijven verknocht aan hun oude, vertrouwde spaarboekjes. Liefst 278 miljard euro staat daar geparkeerd. En dat terwijl de rente historisch laag staat. In ons land geldt een wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarboekjes van 0,11 %. Met een gemiddelde inflatie van 2 % betekent het in realiteit dat je spaargeld snel inboet aan waarde. Meer zelfs, hoe langer je geld op je spaarboekje staat, hoe minder je ermee kunt kopen. Sterker nog: je dreigt er geld op te verliezen! 

    Gezond verstand, stappenplan én gids. 

    Beleggen dan maar? Beslist een lonende optie en dus het overwegen waard. Vergelijk het gerust met een tweedehandswebsite, waar een spel van vraag en aanbod geldt. Als surfers stormlopen voor een tweedehandsauto gaat de prijs omhoog.

    Fijn nieuws dus voor de verkoper, maar minder voor wie de auto op dat moment wil aanschaffen. En omgekeerd: tonen weinig mensen interesse voor de wagen, dan krijgt de verkoper een lagere prijs en doet de koper een mooie zaak. 

    Iedereen kan met beleggen aan de slag. Je hoeft heus niet over een fameus fortuin te beschikken. Wel een dosis gezond verstand, een duidelijk stappenplan en een betrouwbare gids die je begeleidt. 

    Alles gebeurt op de beurs. 

    Daar gaan bedrijven op zoek naar vers geld om te kunnen groeien en/of innoveren. Beleggers geven hen die centen, maar natuurlijk niet zomaar: ze verwachten er iets voor in ruil. Want in de eerste plaats wil elke belegger natuurlijk zelf beter worden van zijn investering. 

    In ruil voor het geld dat je belegt, krijg je obligaties en aandelen. Bij een obligatie speel je zelf bank. Je leent een bedrijf geld en krijgt daar interesten voor terug. Met een aandeel word je mede-eigenaar van een bedrijf en deel je dus ook in winst of verlies. 

    De verschillen op een rij: 

    • Aandeel: deeltje van het totale kapitaal van een bedrijf. Als mede-eigenaar deel je in de winst en het verlies. 
    • Obligatie: het bewijs dat je geld hebt uitgeleend aan een bedrijf. In ruil geniet je interesten. 
    • Staatsobligatie: naast bedrijven zoeken ook overheden leningen bij het grote publiek. Zo’n lening aan de overheid heet een staatsobligatie. 
    • Fonds: brengt geld samen dat is ingebracht door een aantal beleggers. Vervolgens belegt het fonds het complete kapitaal over verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen of obligaties. 

    Beleggen is bovenal geld laten werken! Je investeert je geld, zodat het op termijn meer opbrengt. Er is meer risico aan verbonden, maar als je enkele basisregels volgt, hou je alles onder controle. 

     

    Opgelet, beleggen kost ook geld! 

    Wie belegt in aandelen, obligaties of fondsen spijst ook de staatskas, onder meer via de taks op beursverrichtingen en de roerende voorheffing op intresten of dividenden. Daarnaast moet je ook rekening houden met een meerwaardebelasting bij de verkoop van fondsen met minstens 10% vastrentende effecten (zoals obligaties) in de beleggingsportefeuille. De belasting bedraagt 30% op de meerwaarde uit het obligatiegedeelte.

    Goed nieuws: de winst op beursgenoteerde aandelen of obligaties wordt niet belast.
    En fijn extraatje, ook bij tak 23 en tak 21 (zie verder) betaal je geen belasting op de meerwaarde! 

    3.

    Eerst (een beetje) sparen en dan beleggen?

     

    Als je aan beleggen denkt, leg je best eerst een reservespaarpotje aan. Dat geld is altijd beschikbaar en het houdt geen (of bitter weinig) risico’s in. Veel mensen kiezen dan voor een spaarboekje, want het voldoet perfect aan de spaarcriteria (ook al is het rendement laag). Maar laat je geld niet te lang slapen en hou vooral rekening met de inflatie (zie boven). Het laatste wat je wilt, is koopkracht verliezen!  

    Zodra je een mooie ‘veiligheidsreserve’ hebt aangelegd, denk je best goed na over hoe je je beleggingen gaat diversifiëren (zo beperk je immers de risico’s) én dynamisch beleggen om je centen te laten opbrengen. Er zijn heel wat mogelijkheden: 

    • Levensverzekering met meerdere onderliggende beleggingen: dit kan in eigen beheer of onder mandaat. Hiermee combineer je de veiligere spreiding van fondsen (plus professioneel beheer) met het rendement van aandelen, obligaties ... Deze levensverzekering biedt ook zeer interessante fiscale voordelen en is een goed hulpmiddel om de overdracht van je vermogen voor te bereiden. 
    • Crowdfunding in vastgoed: hierbij leen je geld aan een vastgoedpromotor tegen een aanvaardbare vergoeding.  
    • De beurs (zie boven): met een beurs- of effectenrekening kun je voornamelijk aandelen en obligaties kopen om dividenden te verkrijgen of om ze opnieuw te verkopen met een meerwaarde. De beurs past binnen een beleggingsstrategie op lange termijn. 
    • Aandelen van SCPI’s: je neemt deel aan de financiering van programma’s voor de verhuur van vastgoed en ontvangt huurinkomsten. SCPI’s zijn rechtstreeks beschikbaar of via een levensverzekering. Een handige oplossing om de voordelen van twee beleggingsproducten te combineren. 
    • (Huur)vastgoed: blijft tot slot een goede belegging wanneer je over een groter bedrag beschikt. 
       

    Investeren in (huur)vastgoed, een slimme optie? 

    Inflatie en koopkracht gaan de hoogte in in tijden van economische bloei. En dat is geweldig nieuws voor verhuurders. De inflatie zorgt er onder andere voor dat je je huur kan verhogen en maandelijks meer innen. Bovendien is de kans groot dat de waarde van je vastgoed (en de grond!) na enkele jaren flink stijgt. Investeren in (huur)vastgoed kan dus een slimme zet zijn! 

    Sta even stil bij de periode in je leven. 

    Onze keuze tussen sparen en beleggen hangt ook meer en meer af van de periodes in ons leven en de diverse doelstellingen: 

    • Op jonge leeftijd verdienen we voor het eerst zelf onze boterham en sparen we om een mooie start te kunnen nemen in het leven. 
    • Als dertigers krijgen we veelal kinderen en willen we een vaste stek. Op dat moment doen we ook onze eerste financiële beleggingen. Idealiter leen je niet het maximum van wat je kunt afbetalen. Zo zorg je voor ademruimte en kun je zelfs een deel van je centen beleggen. 
    • Als we de vijftig naderen, hebben we doorgaans wat meer inkomsten, zijn de kinderen ook ouder en denken we dus aan beleggen om niet te veel belastingen te moeten betalen en/of ons pensioen voor te bereiden. 
    • Zodra we zestig zijn, willen we de vruchten plukken van ons bestaande vermogen en bereiden we onze nalatenschap voor. 

    4.

    Sparen via een levensverzekering


    Sluit je vandaag een levensverzekering af? Dan doe je dat wellicht om een zekere som te bekomen op einddatum van het contract of bij overlijden.

    Absoluut, de levensverzekering is een veilige en fiscaal voordelige manier om geld opzij te leggen voor de dag dat je met pensioen gaat. Daarom wordt de levensverzekering meer en meer gezien als een manier om te sparen op lange termijn. Een levensverzekering is echter niet altijd hetzelfde als een overlijdensverzekering. Deze laatste wordt alleen uitbetaald in geval van overlijden.  

    Langetermijnsparen is voor veel mensen een essentieel deel van de derde pijler van het pensioenstelsel.  Bij de eindvervaldag zal er dus een interessante som beschikbaar zijn voor de verzekeringnemer of misschien zelfs zijn (klein)kinderen. Ideaal dus om bijvoorbeeld hun studies te financieren! 

    Best flexibel, zo’n levensverzekering. 

    Althans wat de stortingen betreft. Je stort zo veel of weinig je wilt – rekening houdend met de vastgelegde minimumpremie. De maximumpremie van het langetermijnsparen wordt berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen.

    Meer weten over de flexibiliteit van dit systeem? Check dan zeker onze blog ‘Regelmatig sparen kan ook met een levensverzekering’

    Een levensverzekering is geen spaarrekening! 

    Een levensverzekering is dus een vorm van langetermijnsparen met uitstekende fiscale voordelen. Weet wel dat je geld slechts beschikbaar is op de eindvervaldag. Je levensverzekering dan maar afkopen? Geen goed idee, want je zult uitstapkosten moeten betalen. Bovendien wacht er nog een fiscale straf: het opgevraagde kapitaal wordt belast tegen liefst 33%! 

    Verschillende soorten levensverzekeringen 

    Sparen via een levensverzekering? Kies gerust tussen verschillende soorten levensverzekeringen in functie van je beschikbare middelen, beleggersprofiel (zie verder) en einddoel. 

    Tak 21-levensverzekeringen bieden de zekerheid van een gewaarborgd rendement, maken het mogelijk om op je eigen ritme te sparen en zijn combineerbaar met pensioensparen en langetermijnsparen. 

    Bij een tak 23-levensverzekering is er doorgaans geen sprake van een gegarandeerde intrestvoet. Het rendement hangt immers af van één of meerdere beleggingsfondsen waaraan deze polis gelinkt is. Doen die fondsen het goed, dan heb je uitzicht op een mooi rendement. Maar als het minder gaat, dan dreig je een deel van je ingelegd kapitaal te verliezen. Dat laatste is echter niet altijd het geval, aangezien er ook tak 23-levensverzekeringen met kapitaalgaranties bestaan. 

    Reken op de hulp van je makelaar. 

    Belangrijk is dat je goed beseft waarin je belegt als het gaat om tak 23-levensverzekering. Je rekent best op het professioneel advies van een makelaar. Want die kan de polissen van verschillende maatschappijen uitstekend vergelijken. Ook interessant om weten is welke kosten er verbonden zijn aan een switch tussen onderliggende fondsen. Zo kan je jouw beleggingsstrategie eventueel wat bijspijkeren als de resultaten tegenvallen. 

    5.

    Bestaan er nog andere manieren van sparen?


    De weg naar een goedgevuld spaarboekje is lang, zwaar en kent heel wat uitdagingen. Meer zelfs: door de lage spaarrentes spreken we eerder van een marathon dan een ‘sprint’. Nu, alle beetjes onderweg helpen! Check gerust onderstaande helpende tips. Ze vragen weinig inspanning, maar bezorgen je toch extra ademruimte aan het einde van de rit. 

    1. Krijg een helder beeld van je uitgaven, inkomsten en budget  (zie ‘financieel plan’, boven) 

      Bewust sparen? Dan is het een uitstekende zaak om je spaarpatroon eens goed onder de loep te nemen. Breng dus regelmatig je inkomsten, uitgaven en budget in kaart. Diverse banken integreren een budgettool in hun app, maar je vindt ook in de appwinkel heel wat handige en nuttige hulpmiddelen, zoals Spendo en Money Pro. 
       
    2. Zin in langetermijnsparen? 

      Het geld op je zichtrekening is uiteraard meteen beschikbaar voor betalingen in de winkel of webshop. Bij de spaarrekening moet je je geld eerst overschrijven naar je zichtrekening.
      Dat verhoogt de drempel voor impulsaankopen. Heb je je centen niet snel nodig? Met langetermijnsparen verkrijg je meer rendement dan via een klassieke spaarrekening. 
       
    3. Aan de slag met de ‘kaasschaafmethode’. 

      Via deze methode rond je het saldo van je zichtrekening telkens af tot afgeleinde bedragen. Bedraagt je rekeningsaldo bijvoorbeeld € 513,84?
      Schrijf dan via je bankapp meteen € 0,84 over naar je spaarrekening. Maar het kan ook ambitieuzer: door af te ronden tot eenheden van tien of honderd euro (hier naar € 510 of € 500), bijvoorbeeld.
      Zo groeit je spaarrekening langzaam maar ‘speels’ aan. 
       
    4. Ga geen uitdaging uit de weg.  

      Doe het volgende: probeer maandelijks een vast bedrag te sparen, en stel dat doel gaandeweg naar boven bij. Daar mag je gerust een beloning voor jezelf aan koppelen.
      Zeker als je die ambitie volhoudt of zelfs overtreft! 
       
    5. Blijven vergelijken. 

      Veel mensen blijven hondstrouw aan hun supermarkt, gasleverancier, verzekeringsmaatschappij, telecomprovider ... Zonde, want tijdig veranderen, loont wel degelijk.
      Neem dus de proef op de som via online vergelijkingssites, check de diverse contracten en promo’s en ga na of je een fikse besparing uit de wacht kunt slepen. 
       
    6. Ambieer een hoger rendement. 

      Deze tip ligt in lijn met het voorgaande advies. De meeste grootbanken beperken zich tot de wettelijk minimumrente van 0,11% op gereglementeerde spaarrekeningen.
      Toch kent de spaarmarkt verschillende uitdagers met een rendement dat het gangbare percentage ruimschoots overtreft. Vergelijken is dus opnieuw de boodschap. 
       
    7. Zuiver je schulden aan. 

      Promotie gemaakt? Een mooie erfenis ontvangen? Aandelen goed opgebracht? Dan kun je die verse centen misschien gebruiken om schulden vervroegd af te lossen.
      Want aan een krediet kleven doorgaans intresten vast, die je bij terugbetaling wegneemt. Lening stopzetten? Opgelet, je betaalt mogelijks een wederbeleggingsvergoeding aan de kredietverlener. 
       
    8. Betaal op tijd! 

      De laatste is misschien wel de makkelijkste van allemaal. Laattijdig betalen gaat vaak gepaard met vervelende administratieve kosten.
      Onnodig, want dergelijke extra uitgaven zijn perfect vermijdbaar: een herinnering in je online kalender volstaat. 
       

    6.

    Beleggen iets voor jou? Zo pak je het aan!


    Zo, overtuigd dat beleggen ook iets voor jou is? Blijf dan niet naar je extra centen staren en zet ze aan het werk. Zo begin je eraan: 

    Eerste goede raad: doe het vooral niet op eigen houtje. 

    Start je zoektocht met wie je goed kan begeleiden. Kijk niet alleen naar wat beleggingsadvies kost, maar vooral wat het allemaal inhoudt.
    Geweldig beleggingsadvies helpt je om: 

    • je doel scherp te stellen (welke droom wil je realiseren?). 
    • je beleggersprofiel te bepalen (hoeveel risico wil je nemen?). 
    • een beleggingsplan voor lange termijn op te stellen (hoe pak je het aan?). 
    • de juiste beleggingsfondsen te kiezen (hoe spreid je het risico?). 
    • kennis en inzicht te krijgen in de beurzen en marktontwikkelingen. 
    • bij je plan te blijven als de beurzen wat woeliger worden. 
    • je beleggingsplan bij te sturen als er veranderingen zijn in de markt, je doelstellingen of persoonlijke situatie. 

    Tweede goede raad: vind de juiste makelaar. 

    Het grootste risico bij beleggen? Niet goed weten wat je doet. Gelukkig kun je aankloppen bij ervaren makelaars.
    Beantwoord samen bovenstaande vragen, kom te weten welk type belegger (zie verder) je bent en ga op zoek naar het optimale rendement. 

    Derde goede raad: neem alle tijd. 

    Besteed ruim de aandachtig aan: het laten bepalen van je profiel én de keuze voor aandelen of fondsen. Dit lukt alleen als je informatie inwint bij een adviseur. Nadien is het belangrijk om ook de sectoren en bedrijven waarin je investeert te volgen.

    Zo ontdek je stap voor stap hoe hun prestaties de beurzen beïnvloeden. Weet alvast dat beurzen heel wisselvallig kunnen zijn ... Maar ook dat je opbrengst na een week, een maand of zelfs een jaar helemaal niets leert over het rendement op het einde van je beleggingsrit. 

    Nieuwsgierig naar je beleggersprofiel

    Sowieso is elke belegger uniek. De ene neemt graag wat meer risico met de kans op een hoger rendement.
    Iemand anders speelt liever op zeker, en is dus best tevreden met een lager rendement. Een beleggersprofiel, of risicoprofiel, geeft aan welk soort belegger jij precies bent. 

    Hoe dat profiel precies bepaald wordt? Meestal krijg je een paar vragen voorgeschoteld over topics als: je beleggingsdoelstellingen, je algemene kennis en ervaring met beleggen, je financiële situatie …

    Op basis van deze antwoorden krijg je een duidelijk beeld van je beleggersprofiel.  

    tijdslijn

    7.

    Wat zijn de 7 hoofdzonden van een beginnende belegger?

     

    Volgende hoofdzonden zijn perfect te matchen met de eerste stappen van veel mensen in beleggingsland. Neem ze aandachtig door en doe er beslist je voordeel mee, veel succes! 

    1. Hoogmoed 

      Je geld beleggen in plaats van het op een spaarrekening te zetten? Een boeiend alternatief om het te laten renderen. Op voorhand goed de risico’s inschatten, is echter cruciaal om het gewenste resultaat te bereiken.
      Hoe groter het risico, hoe groter de kans op winst, maar ook op verlies. 
       
    2. Hebzucht 

      Als je je geld belegt in een beleggingsproduct, dan hou je meestal het rendement voor ogen. Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. Weet dat je rendement afgeroomd kan worden door kosten.
      Helaas durven beginnende beleggers die al eens over het hoofd zien ...Dus best alle kleine lettertjes lezen voor je in een product stapt!  
       
    3. Gulzigheid 

      Beleggingsportefeuille samenstellen? Focus niet te veel op één zaak, hoe winstgevend die er ook uitziet. Hoe groter de spreiding van de activa, hoe meer versnippering van het risico, en dus en hoe kleiner de kans op een financiële opdoffer.
      Zorg voor spreiding tussen aandelen, obligaties, goud, vastgoed, energie, … Maar evengoed tussen aandelen van verschillende sectoren en regio’s.  
       
    4. Gemakzucht 

      Beginnende beleggers maken soms de fout om blind het advies van anderen te volgen. Het is belangrijk om ook zelf informatie in te winnen over het bedrijf of de sector waarvan je aandelen wilt kopen.
      Kopen of verkopen omdat iedereen het doet, is niet altijd een goede zet. Denk maar aan het faillissement van Lehman Brothers. 
       
    5. Onkuisheid  

      Als je in een beleggingsproduct stapt, weet dan waaruit het is samengesteld. De onderliggende activiteiten zijn immers niet altijd even ethisch. Denk bijvoorbeeld aan aandelen van wapenbedrijven of extreem vervuilende industrieën.
      Zeker zijn van een maatschappelijk verantwoorde belegging? Teken dan in op een ethisch of duurzaam (er is een nuance!) beleggingsfonds (zie ook verder: ‘Duurzaam beleggen’).  
       
    6. Afgunst 

      Zoals eerder gezegd: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Beleggen houdt sowieso risico’s in, en dus moet je altijd rekening houden met mogelijk verlies. Door er een langetermijnvisie op na te houden, heb je meer kans op succes.
      Want op korte termijn kunnen emoties voor grote schommelingen zorgen.  
       
    7. Gramschap 

      Elke belegger wil goedkoop kopen en duur verkopen. Het ideale moment afwachten, kan echter lang duren. Als je goed weet waar je jouw geld in belegt, en hoeveel risico je loopt, dan moet je de kansen grijpen als ze zich voordoen.
      Dat levert je misschien niet het hoogste rendement op, maar evenmin frustratie over gemiste kansen. Laat je dus niet leiden door impulsiviteit.  
       
    • Door stortingen te spreiden (bijvoorbeeld maandelijks), beperk je het risico dat je op een verkeerd moment instapt. 
    • Daalt de waarde van je fonds? Dan kun je de volgende maand goedkoper instappen. 

    8.

    En wat met duurzaam beleggen?

     

    Wie met zijn belegging een hoger doel nastreeft, kan kiezen voor een ethische of duurzame belegging. Zuiver water, meer groen, minder uitstoot van broeikasgassen, windenergie, geen wapens … Een duurzaam beleggingsfonds kiest specifiek om ethisch te investeren.  

    Naast opbrengst streeft zo’n fonds ook naar een betere wereld. Duurzaam beleggen vraagt dus een inspanning en een bewuste keuze waarbij naar een evenwicht gestreefd wordt tussen geldzaken en principes. Qua resultaat blijkt uit onderzoek dat duurzame beleggingen de klassieke evenaren of zelfs overtreffen. 

    De werking van een duurzaam of ethisch fonds verschilt weinig van een klassiek beleggingsfonds. Financiële instellingen kunnen een beroep doen op een onafhankelijk adviesbureau om hen bij te staan bij het ontwikkelen van duurzame beleggingsproducten. 

    Wat is je garantie voor échte duurzaamheid? 

    Om het aanbod van duurzame beleggingen transparanter te maken, nam de Europese Commissie een verordening Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) aan. Deze verplicht financiële spelers en adviseurs om financiële producten in een van de volgende categorieën in te delen: 

    1. Niet-duurzame financiële producten: producten die geen doelstellingen op vlak van duurzaamheid nastreven. 
    2. Financiële producten met ESG-kenmerken: hebben geen specifieke duurzaamheidsdoelstellingen, maar bevorderen door hun beleggingsbeleid wel aspecten op vlak van milieu (Environment), maatschappij (Social) of goed bestuur (Governance). 
    3. Duurzame financiële producten: gaan nog een stap verder en streven een échte duurzaamheidsdoelstelling na. Concreet willen ze een positief effect hebben op het milieu en de samenleving. Daarom spreken we ook wel over impactfondsen. 

    Leidt duurzaam beleggen tot een beter rendement? 

    De grootste verdelers van duurzame financiële producten in België zijn de grootbanken, die behalve ‘duurzame beleggingen’ ook ‘gewone beleggingen’ aanbieden.  

    Dirk Coeckelbergh, die enkele boeken schreef over ethisch en duurzaam beleggen, vindt dat grootbanken die consequent willen zijn, beter hun volledige aanbod verduurzamen. ‘Grootbanken verkopen niet zozeer duurzame fondsen omdat de wereld daar beter van wordt. Neen, hun motto is dat duurzame beleggingen op lange termijn leiden tot een hoger rendement of tot hetzelfde rendement als een gewoon fonds, maar dan met minder risico’s.

    Welnu, als een bank dat poneert, kan ze toch niet anders dan haar volledige pakket te verduurzamen? Waarom zou een bank of vermogensbeheerder dan nog gewone fondsen aanbieden? Nagenoeg alle studies wijzen uit dat ethisch beleggen op lange termijn minstens evenveel opbrengt als gewone beleggingsvormen. Daarover bestaat nog weinig discussie’, aldus Coeckelbergh.

    Duurzaam beleggen in zes stappen?

    9.

    Graag méér ontdekken? Neem beslist contact op!

     

    Jij maakt je leven uniek: vandaag én later. Daarbij wensen we jou, en al wie je lief hebt, het allerbeste toe. Zeker op het vlak van dromen verwezenlijken. Want jouw ideeën en plannen inspireren ons om haalbare oplossingen te vinden. Ook als het aankomt op sparen en (duurzaam) beleggen. 

     

    Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties?

    Deel dit artikel