Wie met zijn belegging een hoger doel nastreeft, kan kiezen voor een ethische of duurzame belegging. Zuiver water, meer groen, minder uitstoot van broeikasgassen, windenergie, geen wapens … Een duurzaam beleggingsfonds kiest specifiek om ethisch te investeren.
Naast opbrengst streeft zo’n fonds ook naar een betere wereld. Duurzaam beleggen vraagt dus een inspanning en een bewuste keuze waarbij naar een evenwicht gestreefd wordt tussen geldzaken en principes. Qua resultaat blijkt uit onderzoek dat duurzame beleggingen de klassieke evenaren of zelfs overtreffen.
De werking van een duurzaam of ethisch fonds verschilt weinig van een klassiek beleggingsfonds. Financiële instellingen kunnen een beroep doen op een onafhankelijk adviesbureau om hen bij te staan bij het ontwikkelen van duurzame beleggingsproducten.
Wat is je garantie voor échte duurzaamheid?
Om het aanbod van duurzame beleggingen transparanter te maken, nam de Europese Commissie een verordening Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) aan. Deze verplicht financiële spelers en adviseurs om financiële producten in een van de volgende categorieën in te delen:
1. Niet-duurzame financiële producten: producten die geen doelstellingen op vlak van duurzaamheid nastreven.
2. Financiële producten met ESG-kenmerken: hebben geen specifieke duurzaamheidsdoelstellingen, maar bevorderen door hun beleggingsbeleid wel aspecten op vlak van milieu (Environment), maatschappij (Social) of goed bestuur (Governance).
3. Duurzame financiële producten: gaan nog een stap verder en streven een échte duurzaamheidsdoelstelling na. Concreet willen ze een positief effect hebben op het milieu en de samenleving. Daarom spreken we ook wel over impactfondsen.
Leidt duurzaam beleggen tot een beter rendement?
De grootste verdelers van duurzame financiële producten in België zijn de grootbanken, die behalve ‘duurzame beleggingen’ ook ‘gewone beleggingen’ aanbieden.
Dirk Coeckelbergh, die enkele boeken schreef over ethisch en duurzaam beleggen, vindt dat grootbanken die consequent willen zijn, beter hun volledige aanbod verduurzamen. ‘Grootbanken verkopen niet zozeer duurzame fondsen omdat de wereld daar beter van wordt. Neen, hun motto is dat duurzame beleggingen op lange termijn leiden tot een hoger rendement of tot hetzelfde rendement als een gewoon fonds, maar dan met minder risico’s.
Welnu, als een bank dat poneert, kan ze toch niet anders dan haar volledige pakket te verduurzamen? Waarom zou een bank of vermogensbeheerder dan nog gewone fondsen aanbieden? Nagenoeg alle studies wijzen uit dat ethisch beleggen op lange termijn minstens evenveel opbrengt als gewone beleggingsvormen. Daarover bestaat nog weinig discussie’, aldus Coeckelbergh.