Où va l’économie ? Et quelles sont les opportunités pour les investisseurs?

Lors d’un webinaire très suivi de NN, l’économiste Pascal Paepen a présenté les perspectives économiques pour les mois à venir. D’une traite, il a donné aux investisseurs quelques conseils utiles ! Découvrez ici ce que vous pouvez attendre de l’économie et des marchés financiers.

gettyimages_1279326262.jpg
In dit artikel

    “Het gevoel van onzekerheid houdt voorlopig aan. De economische vooruitzichten zijn vrij somber, de begrotingstekorten hoog. Ook blijven er politieke en geopolitieke spanningen in verschillende regio’s en wordt de groei op middellange termijn bedreigd door uitdagingen op het vlak van klimaat en demografie. Maar niettemin hebben de beurzen het in 2024 goed gedaan. De vraag is alleen of dit de komende jaren kan blijven duren …”, steekt Pascal Paepen van wal.

     

    Economische vooruitblik

    Wat zegt de economische conjunctuur? Er is goed nieuws: een recessie werd tot nu toe vermeden, de werkloosheid blijft laag en de bedrijfswinsten hoog. Maar de industrie- en bouwsector zitten in het slop, de rentestanden zijn hoog en de Chinese economie stelt teleur. Wisselende signalen dus.

    Wat mogen we volgens Paepen verwachten op economisch vlak? “De situatie verschilt naargelang de regio: de VS, Europa of China. In de VS is de werkloosheid met een half procent gestegen, maar ze blijft historisch laag. Betekent dit dat er een recessie op komst is? Niet noodzakelijk, want de VS kent ook veel migratie. De hogere werkloosheid wordt dus niet gedreven door de lagere vraag van werkgevers. En toch … de spaarreserve die veel Amerikanen ten tijde van corona opbouwden, is bijna uitgeput. Voorts blijven de vastgoedprijzen voor veel Amerikanen te hoog. Nog even afwachten dus of er toch geen recessie aankomt.”

    En wat met de presidentsverkiezingen? “Ook al leek Trump op weg naar een eenvoudige overwinning, toch blijkt het nu nog spannend te worden. Het heeft weinig zin voor beleggers om nu al te willen spelen op winst van Trump of Harris door specifiek in bepaalde sectoren te gaan beleggen. Dat is en blijft gokken. Een brede, gediversifieerde beleggingsbenadering lijkt me zinvoller.”

    In China is er volgens Paepen opnieuw wat meer optimisme. Chinese bedrijven presteren sterk in de productie van elektrische auto’s en de Chinese overheid zet fors in op onderwijs. De vooruitzichten zijn dan ook dat de Chinese economie zich zal herpakken.

    In de eurozone stijgt het consumentenvertrouwen weer. Een recessie is nog steeds mogelijk, maar weinig waarschijnlijk.

    “Het IMF en de Oeso gaan uit van een groei van de wereldeconomie met om en bij 3%. Voor de groeilanden zou het zelfs om zowat 4% gaan, voor het “rijke Westen” om 2%. Het Federaal Planbureau denkt aan een beperkte groei van de economie in België. Van een degrowth-scenario is dus geen sprake.”

     

    Geopolitieke brandhaarden

    Er zijn natuurlijk geopolitieke risico’s: Rusland-Oekraïne, het Midden-Oosten, China-Taiwan, … maar dergelijke brandhaarden zijn van alle tijden. En wat blijkt. De financiële markten houden daar al bij al niet zoveel rekening mee en gaan ervan uit dat het op termijn allemaal goed komt.

     

    Inflatie gedaald, wat nu?

    De hoge inflatie van enkele jaren geleden is intussen gedaald, dankzij de vele renteverhogingen van centrale banken. “Dus zijn er nu renteverlagingen op komst. Ik verwacht dat de norm van 2% inflatie waarop veel centrale bankiers jarenlang mikten, stilaan losgelaten zal worden. Ik verwacht dat we in de toekomst eerder 3% als norm zullen hanteren.”

    Er zijn immers een aantal trends die een opwaarts effect kunnen hebben op de inflatie:

    • Er wordt nagedacht over hogere belastingen op goedkope importproducten vanuit China. Dit kan inflatieverhogend werken.
    • Idem dito voor de zware investeringen die vandaag gebeuren in artificiële intelligentie. Die zullen op termijn zeker rendement opleveren, maar hebben vandaag een stevig prijskaartje. En ze zorgen er onder andere voor dat de prijs van chips fors gestegen is.
    • Ook de vergrijzing kost handenvol geld, en de overheidstekorten zijn al erg hoog.

    De kortetermijnrente zal het komende jaar dus ongetwijfeld meerdere keren verlaagd worden, behalve in Japan, waar er een rentestijging verwacht wordt. Zal de langetermijnrente dan ook zakken? “Wellicht wel, maar niet zo fors. Dit is zeker goed nieuws voor wie wil beleggen in langetermijnobligaties.”

     

    Wat met de aandelenmarkten?

    Welke vooruitzichten bieden de aandelenmarkten? “Bij veel bedrijven stijgen de omzetten, niet enkel door hogere prijzen, maar ook gewoon door meer te produceren. De winstmarges nemen toe, er wordt efficiënter gewerkt. Analisten zijn dan ook optimistisch, al blijven er enkele donkere wolken hangen boven de perspectieven voor bedrijven:

    • Wat als er toch een recessie zou volgen?
    • Wat als de langetermijnrente hoog blijft?
    • Wat als de overheden de belastingen verhogen?
    • Wat als de regelgeving toeneemt?
    • Wat als de oorlog in enkele regio’s escaleert?
    • Wat als de AI-hype gaat liggen?

    Wie tot nu toe belegde in the magnificent seven (Apple, Meta, Alphabet, Tesla, Amazon, Nvidia en Microsoft), werd de voorbije jaren verwend. De aandelenkoersen van deze bedrijven zijn in die periode geweldig gestegen, waardoor ze vandaag met hoge koers-winstverhoudingen zitten.” Maar je moet als belegger verder durven kijken dan louter die tech-giganten. “Er zijn daarnaast veel wat kleinere bedrijven die erg interessant zijn om in te investeren.”

     

    Beleggen op lange termijn

    “Wie op lange termijn vermogen wil opbouwen, doet er goed aan om te beleggen. Wie zich beperkt tot spaar- of termijnrekeningen, verliest koopkracht. Met het vervallen van de staatsbon, promootten verschillende banken termijnrekeningen op zes maanden of een jaar. Het herbeleggingsrisico is dan erg groot. Met de renteverlagingen die op komst zijn, is de kans gigantisch groot dat je na zes maanden of een jaar enkel kunt herbeleggen tegen een lagere intrest. Ook dat argument moet je meenemen als je nadenkt over sparen en beleggen.”

     

    Deel dit artikel