Ook op het gebied van fysiek welzijn doen zelfstandigen het beter dan actieve loontrekkenden. In het Longevity Report neemt NN ook een Physical Wellbeing Index op. Zelfstandigen scoren daarop gemiddeld 7,1 op 10, terwijl actieve loontrekkenden achterblijven met een score van 6,4 op 10. Bijna de helft van de zelfstandigen (48%) ervaart veel fysieke energie, terwijl 27% aangeeft dat pijn een negatieve invloed heeft op hun welzijn. Bij loontrekkenden liggen deze cijfers slechter: 38% ervaart veel fysieke energie en 35% ondervindt hinder van pijn. 

 

woman happy

Sixpack voor mentale en fysieke gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen. Het sixpack-for-life-model dat NN uitwerkte, focust op zes aspecten die de mentale gezondheid versterken: sport, slaap, sabbatical (of kleine en grote herbronmomenten), sociale verbondenheid, stressors herkennen en aanpakken, en zelfkennis. Door naast en tijdens het werken voldoende aandacht te geven aan die zes aspecten kunnen zelfstandigen proactief ingrijpen, hun stress terugdringen en vermijden dat ze op een burn-out afstevenen. Het sixpack-for-life-model heeft natuurlijk niet alleen impact op de mentale gezondheid. De eerste twee pijlers – sport en slaap – versterken ook het fysieke welzijn. 

Sport

De gemiddelde zelfstandige doet gemiddeld 2,6 dagen per week een fysieke activiteit van 30 minuten of langer, waarbij de hartslag stijgt. Dat gaat dus over sport, maar ook over activiteiten als stevig wandelen.  

 

Slaap

 

Zelfstandigen geven hun slaapkwaliteit gemiddeld een 6,2 op 10. Ze slapen iets beter dan de actieve loontrekkenden (5,9 op 10), maar het cijfer ligt lager dan de algemene scores voor welzijn en geluk. De slaapkwaliteit is dus nog voor verbetering vatbaar, daar is nog winst te boeken voor het fysiek welzijn van de zelfstandigen.