Hoeveel bedragen de schenkingsrechten op onroerend goed?

Wil je via een schenking successierechten vermijden op een huis, appartement of stuk grond? Bekijk dan eerst aandachtig de tarieven en verplichtingen die gepaard gaan met de schenking van een onroerend goed. Een overzicht.

schenkingsrechten
In dit artikel

    In tegenstelling tot bij roerende goederen, waar een hand- of bankgift mogelijk zijn, moet je voor de schenking van een onroerend goed altijd bij de notaris passeren. Bovendien zijn de schenkingsrechten (belastingen, ook wel “registratierechten” genoemd) op onroerende goederen, net als de erfbelasting, progressief: de aanslagvoet stijgt dus naarmate de waarde van de schenking bepaalde drempels overschrijdt. De schenkingsrechten zijn verschuldigd op het moment dat de notaris de akte laat registreren. Dit moet binnen de vijftien dagen na het verlijden van de akte gebeuren.

    Hierbij een vergelijkend overzicht van de tarieven voor de schenking van een onroerend goed in ons land. Hoe sterker de familieband, des te lager de tarieven. De tarieven zijn dezelfde in de drie regio’s.

    Schijf in euro

    Tarief in rechte lijn en tussen partners en kinderen

    Tarief tussen andere personen

    Vanaf 0.01 tot en met 150.000

    3%

    10%

    Vanaf 150.000,01 tot en met 250.000

    9%

    20%

    Vanaf 250.000,01 tot en met 450.000

    18%

    30%

    Vanaf 450.000,01

    27%

    40%

     

    Wil je graag werk maken van je successieplanning? Lees dan hier hoe je je eerste stappen in successieplanning zet.

    Deel dit artikel