4/5e of halftijds werken en bijberoep
Hoofdvoorwaarde
De eerste en voornaamste voorwaarde om zelfstandige in bijberoep te mogen zijn of worden, is dat je al een hoofdactiviteit hebt. Onder hoofdactiviteit verstaat men een beroepsbezigheid voor rekening van een werkgever of het genieten van een vervangingsinkomen als gevolg van een niet meer uitgeoefende andere beroepsactiviteit als bezoldigde werknemer of ambtenaar.
Deze hoofdactiviteit moet minstens gelijk zijn aan een halftijdse betrekking. Anders gezegd, deze activiteit moet uitgevoerd worden gedurende minstens de helft van het aantal uren dat gepresteerd wordt door een voltijdse werknemer in dezelfde onderneming of sector. Vermits de meeste mensen in ons land een werkweek van 38 uur hebben, volstaat het dus meestal om een arbeidscontract van 19 uur of meer te hebben om een nevenactiviteit als zelfstandige te kunnen uitoefenen.
Uitzonderingen
Voor bepaalde beroepen met andere werktijden gelden andere criteria: een vastbenoemde leerkracht moet zelfs 60 % van een volledig lesrooster hebben om een bijberoep te mogen uitoefenen, een contractuele leerkracht 50 % van een lesrooster.
Minder dan halftijds werken en bijberoep
Hier moet een ander onderscheid gemaakt worden. Zelfstandige in bijberoep worden, is niet hetzelfde als zelfstandige in bijberoep blijven. De regels voor de zelfstandige in bijberoep die minder dan een halftijds contract hebben, zijn gelijkaardig aan de regels voor de werkloze zelfstandigen in bijberoep.
Wat houdt dit in? Wie zelfstandige in bijberoep was vóór zijn deeltijds contract, mag zijn nevenactiviteit verder uitoefenen en ook werkloosheidsuitkeringen genieten, mits het naleven van 4 strikte voorwaarden.
- Je moet het bijberoep reeds gedurende ten minste 3 maanden voorafgaand aan je uitkeringsaanvraag uitgeoefend hebben tijdens je tewerkstelling als werknemer.
- Je moet het bijberoep aangeven op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag. Bij het aanvragen van de uitkering wordt duidelijk de vraag gesteld: "oefent u een bijkomstige activiteit uit?" Als je een bijberoep uitoefent zonder aangifte ervan, zul je je uitkeringen moeten terugbetalen en meerdere weken van het recht op uitkeringen worden uitgesloten. Een vervolging voor een strafrechtbank is eveneens mogelijk.
- Deze activiteit mag tijdens de week niet overdag (tussen 7 en 18 uur) uitgeoefend worden.
- Bepaalde activiteiten, zoals beroepen die alleen na 18 uur uitgeoefend worden (bijv. nachtwaker), zijn ook verboden.
Zelfstandige in bijberoep worden
Ben je nog geen zelfstandige in bijberoep, maar wil je het wel worden? Dan is de belangrijkste voorwaarde dat je een hoofdberoep hebt (zie hoger). Voorts moet je enkele administratieve formaliteiten vervullen, zoals een ondernemingsnummer aanvragen (inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen), je aansluiten bij een sociale kas, het eventueel aanvragen van vergunningen, …
Springplank naar zelfstandige: werkloos en bijberoep
Voor wie minder dan halftijds werkt en zelfstandige in bijberoep wenst te worden, lag de situatie moeilijker. Omdat de overheid zoveel mogelijk mensen wil aanzetten om uit de werkloosheid te stappen, werd het voordeel ‘Springplank naar zelfstandige’ ingevoerd voor wie eraan denkt als zelfstandige te beginnen. Hierdoor kunnen mensen hun werkloosheidsuitkeringen gedurende maximaal 12 maanden verder ontvangen, terwijl zij ook een nevenactiviteit als zelfstandige uitoefenen.
Springplank naar zelfstandige: voorwaarden
Er gelden hiervoor echter strikte voorwaarden, die gelijktijdig vervuld moeten worden:
- Je moet je zelfstandige activiteit aangeven bij de uitkeringsaanvraag. Als je al uitkeringen ontvangt, moet je dit doen vóór het begin van de activiteit.
- Je mag je activiteit als loontrekkende niet stopgezet of verminderd hebben om het voordeel Springplank naar zelfstandige te verkrijgen.
- Je mag gedurende de zes voorafgaande jaren deze nevenactiviteit niet als hoofdactiviteit uitgeoefend hebben.
- Je mag geen beroep doen op derden om je de kennis inzake bedrijfsbeheer en de specifieke competenties te bezorgen om je activiteit uit te oefenen.
- Je mag je activiteit als loontrekkende niet uitoefenen in het kader van het voordeel Springplank naar zelfstandige.
- Je mag geen kunstwerkuitkeringen ontvangen.
Hoeveel mag je verdienen in bijberoep?
Heel eenvoudig: er staat geen grens op. Wel hangen jouw sociale bijdragen af van je inkomsten. Hoe meer je verdient, hoe hoger ook de sociale bijdragen die je moet betalen. Als je op jaarbasis minder verdient dan 1.881,76 euro, dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen (bron: rsvz, maart 2025).
Zelfstandige in hoofd- of bijberoep? NN heeft voor jou de juiste oplossing om te sparen voor een aanvullend pensioen.