Als je investeert in een levensverzekering (tak 21 of tak 23), dan moet je steeds een begunstigde aanduiden voor het geval je overlijdt vóór de eindvervaldag van de polis. Als je graag een goed doel wil steunen (er bestaat een erkende lijst met goede doelen op www.testament.be), dan vul je gewoon het betrokken goed doel in als begunstigde bij overlijden in je polis. Het goede doel moet evenwel ook successierechten betalen op het bedrag dat je nalaat. Onder bepaalde voorwaarden genieten vzw’s echter van verlaagde successierechten. Je doet er wel goed aan om vooraf contact op te nemen met het goede doel. Afhankelijk van het betrokken goed doel moeten zij netto een minimumbedrag overhouden vooraleer ze bereid zijn om mee te doen in deze constructie.
Je kan uiteraard ook meerdere begunstigden aanduiden. Zo kan je een gedeelte van de polis nalaten aan een goed doel en de rest bijvoorbeeld aan je kinderen. Op die manier kan je jouw successieplanning en vermogensoverdracht perfect regelen.
Hou er wel rekening mee dat je de reservataire erfgenamen niet kunt onterven. Het gaat dan om je echtgenoot en je kinderen. Zij hebben sowieso recht op een deel van de erfenis.
Als je voor een goed doel als begunstigde kiest, heeft dit wel tot gevolg dat mogelijke fiscale voordelen (bij tak 21 of tak 23-contracten) verloren gaan.
Een belangrijk bijkomend voordeel is dat je de begunstigde altijd nog kunt wijzigen op een later tijdstip. Je blijft dus zelf aan het stuur zitten. Opgelet, dit geldt niet in het geval van een aanvaardende begunstigde.
Het doelpubliek bij uitstek voor duolegaten zijn alleenstaanden, waarvan de eventuele erfgenamen of begunstigden zover verwijderd zijn (in rang en orde), dat de erfrechten erg hoog uitvallen. Dankzij een duolegaat is een voordelige regeling toch nog mogelijk.
Lees hier meer over de Tak 23 verzekering van NN en de mogelijkheden om je vermogensoverdracht voor te bereiden via de oplossingen.