Wat is mijn wettelijke pensioenleeftijd?

De wettelijke pensioenleeftijd wordt gefaseerd verhoogd van 65 tot 67 jaar.

wettelijke_pensioenleeftijd
In dit artikel

    Het wettelijk pensioen of rustpensioen kan in principe ingaan de eerste dag van de maand nadat je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Als je bijvoorbeeld in maart 2026 66 jaar wordt, kan je met wettelijk pensioen op 1 april 2026.

    Datum

    Wettelijke pensioenleeftijd

    Tot en met 31 januari 2025

    65 jaar

    Van 1 februari 2025 tot en met 31 januari 2030

    66 jaar

    Vanaf 1 februari 2030

    67 jaar

     

    Vanaf welke leeftijd kan je op vervroegd pensioen?

    Onder bepaalde voorwaarden is een vervroegd wettelijk pensioen mogelijk. Je moet dan wel voldoen aan voorwaarden inzake je leeftijd en de duur van je loopbaan. Je vindt de precieze voorwaarden in de tabel hieronder.

    Minimumleeftijd

    Loopbaanduur

    60 jaar

    44 jaar

    61 jaar

    43 jaar

    62 jaar

    43 jaar

    63 jaar

    42 jaar

     

    Daarnaast zijn er voor bepaalde beroepen nog aparte regelingen.

     

    Wettelijke pensioenleeftijd voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren

    Er wordt voor de wettelijke pensioenleeftijd geen onderscheid gemaakt naargelang het statuut waarbinnen je gewerkt hebt. Dezelfde wettelijke pensioenleeftijd is van toepassing voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.

     

    Het effect van de pensioenhervorming op mijn pensioen

    In juli 2023 besliste de federale regering om een pensioenhervorming door te voeren. Je ontdekt hier wat die precies inhoudt.

     

    Verhoging minimumpensioen

    Het gewaarborgd minimumpensioen is verhoogd tot 1.500 euro voor wie een volledige loopbaan heeft (45 loopbaanjaren). Door enkele indexeringen is dit bedrag intussen opgetrokken tot € 1.773,35 euro voor een alleenstaande en € 2.215,99 euro voor een gezinspensioen (bruto maandbedragen vanaf 1 mei 2024). Dit bedrag wordt pro rata berekend voor wie geen volledige loopbaan heeft, maar toch 2/3 van een volledige loopbaan heeft gewerkt.

     

    Verhoging pensioenplafond

    Wettelijke pensioenen worden onder andere berekend op basis van het loon dat je gedurende elk jaar tijdens je volledige loopbaan ontvangen hebt. De hoogste lonen worden evenwel geplafonneerd. Dat plafond werd sinds 2020 verhoogd van afgerond 60.000 euro tot ongeveer 76.000 euro (in 2024). Deze verhoging is uiteraard goed nieuws als je inkomen hoger lag dan het oude plafond. Opgelet, de verhoging geldt enkel voor toekomstige loopbaanjaren, niet voor het verleden.

     

    Herinvoering van de pensioenbonus

    Wie vanaf 2025 met pensioen gaat, maar ook na zijn wettelijke pensioenleeftijd is blijven werken, heeft mogelijk recht op een pensioenbonus. Zowel werknemers, zelfstandigen als ambtenaren komen hiervoor in aanmerking. Standaard wordt de pensioenbonus in één keer uitgekeerd, maar je mag ook om een maandelijkse uitbetaling vragen.

     

    Hoe wordt mijn netto pensioen berekend?

    Van je brutopensioenuitkering worden nog een aantal belastingen en bijdragen afgetrokken. Lees hier meer over de berekening van je nettopensioen.

     

    Hoeveel bedraagt mijn wettelijk pensioen?

    Dat kan je zien op MyPension.be. Je komt er niet alleen te weten hoeveel je wettelijk pensioen ongeveer zal bedragen (het gaat immers om een raming), maar ook wanneer je met wettelijk pensioen kunt gaan. Bovendien kan je ook checken hoeveel je aanvullend pensioen zal bedragen. Dit bedrag wordt jaarlijks geüpdatet.

     

    Hoe verhoog ik mijn inkomsten na mijn pensioen?

    Naargelang je statuut heb je verschillende mogelijkheden om een aanvullend pensioen bijeen te sparen:

     

    Ontdek hier hoeveel je nodig hebt om rond te komen na je pensioen. En bekijk hier alle oplossingen voor een aanvullend pensioen van NN.

     

    Meer weten over pensioensparen?

    Deel dit artikel