Een schuldsaldoverzekering dekt, zoals de naam het zegt, de resterende leninglast. Wanneer jij of je partner overlijdt, valt een bepaald gedeelte van de leninglast weg. Dit zorgt ervoor dat de nabestaanden op financieel vlak niet in de problemen komen door een plots overlijden.
Hoewel een schuldsaldoverzekering wettelijk niet verplicht is, eisen veel banken toch van hun klanten met een woonkrediet dat ze zo’n verzekering onderschrijven. Je bent evenwel niet verplicht om je schuldsaldoverzekering bij dezelfde bank af te sluiten als je lening. Doorgaans beloven banken je wel een lagere rentevoet op je woonkrediet als je dit wel doet.
Wanneer je op een bepaald moment een bijkomende lening afsluit om je woning te verbouwen, dan zal jouw openstaande schuld bij de bank (kapitaal en intresten) terug de hoogte ingaan. Op zo’n moment is het absoluut noodzakelijk om ook je schuldsaldoverzekering te herbekijken. Als je dit niet doet, blijft de leninglast na een plots overlijden ongewijzigd. En als er een kostwinner wegvalt, is het niet evident om dat te dragen.
Je hebt dan twee mogelijkheden:
- Je past je bestaande schuldsaldoverzekering aan: de verzekerde bedragen worden verhoogd en de premie wordt gewijzigd.
- Je sluit een nieuwe, bijkomende schuldsaldoverzekering af.
Welke optie je verkiest, bespreek je best met een verzekeringsmakelaar. Hij kan voor jou het beste voorstel op de markt uitzoeken. Je kan natuurlijk ook altijd je schuldsaldoverzekering onderschrijven bij de bank waar je leent. Maar dan nog loont het de moeite om de prijs van je schuldsaldoverzekering eens te vergelijken met die bij andere aanbieders. Als je jouw schuldsaldoverzekering afsluit bij dezelfde bank, kan dit je een korting op de rentevoet van je woonkrediet opleveren. Maar als de premie voor je schuldsaldoverzekering een pak hoger zou liggen dan bij andere verzekeraars, dan verdwijnt het voordeel van die korting natuurlijk snel …
Maak je deel uit van een nieuw samengesteld gezin en heb je je schuldsaldoverzekering nog afgesloten samen met je vorige partner, neem dan meteen contact op met je makelaar om de begunstigde te wijzigen. Je wil toch niet dat, als jij plots zou overlijden, je ex-partner het overlijdenskapitaal krijgt, en niet je huidige partner? Sowieso is het goed om de begunstigingsclausules in al je levensverzekeringscontracten (levens-, overlijdens- en beleggingsverzekeringen) regelmatig aan een kritische check-up te onderwerpen en eventueel aan te passen aan gewijzigde situaties.
Kom hier alles te weten over de schuldsaldoverzekeringen van NN.