6 tips over hoe je met je familie praat over wat er gebeurt als jij er niet meer bent

Neen? Het is nochtans van levensbelang. Want als het op een dag zover is, heeft je dood een grote impact op je gezin. Praat er samen over. Bekijk de video en lees daarna de 6 tips hieronder om je op weg te helpen.

philippe bart
In dit artikel

    Praat erover, beter vroeg dan (te) laat

    Hopelijk leef je nog vele jaren, maar die zekerheid heb je niet. Het kan ook plots morgen gedaan zijn. Stel een gesprek over de toekomst dus niet uit. Want ‘Laat is ooit te laat’. Zo begin je eraan:

     

    1. Maak voor jezelf uit hoe jij wilt dat de toekomst van je gezin eruit ziet als je er niet meer bent

    Vorm je eerst zelf een beeld van hoe de situatie van je gezin eruit zal zien na jouw overlijden. Kan je familie in jullie huis blijven wonen? Kan je partner blijven werken en hoe moet het dan met de opvang en de studies van de kinderen? Verzamel concrete cijfers over jullie financiële situatie nu en op het moment dat jij zou wegvallen. Het is bijvoorbeeld handig om deze oefening te maken en het gesprek te voeren op een moment dat jullie een belangrijke beslissing nemen in het leven, zoals een huis kopen, van werk veranderen, enz.

     

    2. Praat, maar luister ook

    Jij hebt nagedacht over wat je wilt als jij er niet meer bent, maar je gesprekspartner misschien nog niet. Praat daarom niet alleen over jouw standpunt, maar geef hem of haar de kans om ook gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Via een sereen gesprek kunnen jullie samen bepalen wat jullie belangrijk vinden als een van jullie er niet meer is.

    Ontdek in dit filmpje hoe Philipppe en Bart elkaar vertellen wat hun grootste angsten zijn voor de toekomst. Meer tips onder het filmpje

     

    3. Vind een comfortabele plek om te praten

    Over de dood praten thuis, terwijl je aan het koken bent of de kinderen rondlopen, is niet ideaal. Op neutraal terrein gaat het vaak makkelijker. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld of als je samen iets gaat drinken.

     

    4. Laat heftige emoties toe, maar maak geen ruzie

    Emoties kunnen hoog oplopen wanneer je over het leven na de dood praat en dan loert ruzie om de hoek. Laat het niet zover komen. Luister kalm naar de gevoelens van de ander, vraag hem of haar vanwaar dat gevoel komt. Zo kun je er rekening mee houden en samen nadenken over een plan voor de toekomst.

     

    5. Onthoud dat praten over zoiets heftigs als de dood jullie band kan versterken

    Openlijk praten over wat er moet gebeuren als een van jullie overlijdt, scherpt jullie gemeenschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel aan. Het kan op die manier een positieve ervaring zijn voor jullie allebei.

     

    6. Maak samen een plan voor de toekomst

    Een goed gesprek over overlijden is zeer nuttig, maar niet voldoende. Vergeet niet samen de zaken aan te pakken die geregeld moeten worden voor de toekomst. Het is bijvoorbeeld een goed idee om naar je verzekeringsmakelaar te stappen en het over een overlijdensverzekering te hebben.

     

    Het einde van ons leven zwijgen we liever dood

    Praten over de dood lijkt nog steeds een taboe. Zo toont de Financiële Gemoedsrust Barometer van NN (maart 2022) aan dat 57% van de Belgen nog nooit met zijn partner of gezin gepraat heeft over de mogelijke financiële gevolgen van een overlijden. 41% had zelfs nog nooit bij het thema stilgestaan.

    43% van de Belgen heeft zo’n gesprek wel al gevoerd. Welke groepen zijn hierbij het best vertegenwoordigd?

    • mensen die een actief financieel plan hebben
    • eigenaars van meerdere onroerend goederen 
    • gezinnen met een overlijdensverzekering

    Of het overlijden een zware financiële impact zou hebben of niet, maakt weinig verschil als het gaat over het al dan niet aangaan van een gesprek hierover.

     

    Praten zorgt voor gemoedsrust

    Opvallend, 80% zei dat het gesprek vlotter verliep dan ze verwacht hadden en 75% voelde zich erdoor gerustgesteld. De mensen in de video gingen met hun geliefden het gesprek aan over doodgaan. We wensen ook jou de moed om erover te praten.

     

    Wil je meer weten over hoe Belgen hun nabestaanden beschermen? Lees dan hier de resultaten van ons onderzoek.

     

    Ontdek hier hoe je jouw gezin financieel kunt beschermen via de overlijdensverzekering van NN.

    Ontdek hier hoe je je gezin, je woning, je nalatenschap en zelfs een schenking kunt beschermen via de overlijdensverzekeringen van NN.

    Deel dit artikel