Zorgeloos op pensioen gaan: hoe doe je dat?

We dromen met zijn allen van een financieel comfortabele oude dag. Nochtans is dat niet zo evident. Zo toont de Financiële Gemoedsrust Barometer van NN aan dat 58% van de Belgen denkt geen comfortabel leven meer te kunnen leiden na hun pensioen. Vooral financiële onzekerheid ligt aan de basis van die angst. Hoe voorkom jij financiële zorgen na je pensioen?

Bijna zes Belgen op tien vrezen financiële zorgen na hun pensioen. Vooral tot de leeftijd van 49 jaar is de schrik erg groot. Ook maken vrouwen zich over het algemeen meer zorgen dan mannen. Omgekeerd denkt slechts 16% van de Belgen dat ze na hun pensionering financieel comfortabel zullen kunnen leven. Naarmate we ouder worden, neemt dit vertrouwen wel toe.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een cliché, maar zoals bij alle gemeenplaatsen zit er veel waarheid in. Dit geldt ook voor je pensioen. Je doet er goed aan om vandaag al te sparen voor je pensioen. Hoe pak je dat aan?

 

op pensioen gaan
In dit artikel

    Hoeveel heb je nodig om op pensioen te gaan?

    Opmerkelijk is dat 54% geen idee heeft hoeveel ze precies nodig zullen hebben om goed te kunnen leven eenmaal ze met pensioen zijn. Bij jongeren tot 34 jaar is dat 62%, en bij vrouwen tot 34 zelfs 70%. Het is nochtans belangrijk dat je daar een correct beeld van hebt, want vaak onderschatten mensen dit.

    Je kan hier berekenen over welk bedrag je moet beschikken om zorgeloos op pensioen te kunnen gaan. Ga ook eens kijken op mypension.be: je krijgt er niet enkel een idee van je wettelijk pensioen, maar ook van de aanvullende bedrijfspensioenen die je al opgebouwd hebt (via je werkgever of een zelfstandige activiteit).

     

    Zelf sparen voor een aanvullend pensioen

    59% van de respondenten van de Financiële Gemoedsrust Barometer denkt dat de overheid de pensioenen niet zal kunnen blijven betalen. Ook al zal het zo’n vaart wellicht niet lopen, toch is het belangrijk dat je zelf spaart voor een aanvullend pensioen. Want je wettelijk pensioen alleen zal niet volstaan om je levensstandaard na je pensionering te behouden.

    Heb je een duidelijk idee van het bedrag dat je nodig hebt wanneer je met pensioen zult gaan? Dan ligt je doel meteen vast en kan je op zoek gaan naar manieren om dat doel te bereiken. Op dat vlak is er goed nieuws: je hebt heel wat opties om te sparen voor een aanvullend pensioenspaarpotje. We splitsen jouw mogelijkheden op in formules met en zonder belastingvoordeel.

     

    Sparen met fiscaal voordeel

    Je kan zelfs twee vliegen in één klap slaan: een extra reserve aanleggen voor later én minder belastingen betalen. Verschillende oplossingen om voor je pensioen te sparen, leveren je immers een fiscaal voordeel op. Waarover gaat het?

    Pensioenplannen voor werknemers

      • Pensioensparen: de evergreen onder de formules om zelf een aanvullend pensioenkapitaal bijeen te sparen. Hoe sneller je start, des te groter je eindkapitaal.
      • Langetermijnsparen: een zeer interessante oplossing, waarvoor je een hoger bedrag fiscaal voordelig kunt storten dan bij pensioensparen. Dit is vaak in trek bij mensen wiens hypothecaire lening al volledig afbetaald is.
      • Groepsverzekering: sparen voor je pensioen via je werkgever.

    Pensioenplannen voor zelfstandigen

     

    Sparen zonder fiscaal voordeel

    Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon sparen zonder dat daar een belastingvoordeel aan gekoppeld is. Zo biedt een tak 23-verzekering je mogelijk uitzicht op een hoger rendement dan een spaarrekening.


    Begin liever vandaag dan morgen!”

    In elk geval is het interessant om zo snel mogelijk te starten met sparen voor je aanvullend pensioen. Hoe vlugger je begint, des te groter zal je kapitaal op het eind van de rit zijn.

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust? Doe dan de test.

     

    Deel dit artikel