Nu is het moment om nieuwe stappen te zetten

Je staat fysiek en mentaal niet op je sterkst, maar je sterke financiële positie biedt zekerheid. Daardoor heb je ruimte om in je welzijn te investeren. Aan de slag om je gezondheid te verbeteren en je financiële stabiliteit te behouden?

Zie hoe andere zelfstandigen dat met succes doen. Bekijk de video en check de grafieken. En krijg meteen tips en verbeterpunten om jouw welzijn op de 3 vlakken te bewaken.

state-nl-orange-orange-green.png

Hou jezelf en je zaak gezond!

Zelfstandigen wachten vaak (te) lang om arbeidsongeschiktheid aan te vragen. Ze negeren de signalen van hun lichaam of geest en blijven doorwerken. Omwille van hun persoonlijke drive, maar ook financiële druk of operationele verplichtingen.

Zo ontstaat vaak een vicieuze cirkel. Zelfstandigen verkeren in slechtere gezondheid dan werknemers als ze echt niet meer kunnen werken. Bijgevolg vallen ze gemiddeld langer uit, hebben meer medische zorg nodig en zelfs een grotere kans op overlijden. 

Daalt je energiepeil, heb je pijn of kosten alledaagse activiteiten je moeite? Zie het als een wake-upcall en schiet meteen in actie. Als zelfstandige ben jij de draaischijf van je bedrijf. Door preventief te handelen en tijdig in te grijpen, hou je jezelf en je zaak gezond. 

 

 

Hoe staan jij en je collega-zelfstandigen er vandaag voor?

Fysiek scoort de grootste groep zelfstandigen matig, Mentaal is dat goed en Financieel ronduit slecht.

Analyse leert ons dat maar 1 op 3 er goed voor staat als het over fysiek en financieel welzijn gaat. Bij dat laatste zit zelfs bijna de helft in de rode gevarenzone! Maar ook mentaal kampt 22% met licht of groter risico op een burn-out.

 

Alle goeie bescherming bestaat uit drie: fysiek, mentaal & financieel welzijn.

Onze experts geven je advies en tips. Voor een (nog) betere bescherming en preventie.

 

Fysiek welzijn
Mentaal welzijn
Financieel welzijn

Oranje licht: je bent matig fit. 

Maar 37% van de zelfstandigen in jouw groep heeft veel energie. Terwijl dat bij groen licht 91% is. Bij maar liefst 17% beïnvloedt pijn het welzijn en zelfs 89% bij rood.

 

 

Je voelt je fysiek gemiddeld ok. Ondanks je goede balans heb je al eens minder energie. Je loopt niet direct risico op arbeidsongeschiktheid. Toch is het wijs op je gezondheid te letten. We zijn uiteraard geen arts, dus beperken ons tot algemene tips die je helpen problemen te voorkomen. 

  • Wist je dat in bijna 1 geval op 3 de oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid rugpijn, nekklachten of hernia is? En dat te weinig slaap de levensverwachting vermindert?
  • Leg de lat voor jezelf niet té hoog en kies haalbare aanpassingen in je levensstijl. Meer bewegen, sport en voldoende rust hebben sowieso een positief effect. Ze maken deel uit van ons sixpack-for-life-model dat je veranderkracht versterkt.
  • Breng energievreters in kaart. Dingen zoals te strakke deadlines of continu willen pleasen putten je uit. Ze zullen er altijd zijn, maar het komt erop aan ze goed te managen.
  • Maak bewust tijd voor energiegevers. Ze brengen je inspiratie en laden je batterijen op. Voor de ene is dat sporten, voor de andere lezen of vrijwilligerswerk. Geef de 2 belangrijkste een vaste plek in je agenda.
  • Neem bij signalen zoals een laag energieniveau of frequente pijn contact op met een arts. En doe dat liever te vroeg dan te laat.

Oranje zone: je loopt risico  op burn-out. 

Bijna 2 op 3 zelfstandigen in jouw groep kampt met een gebrek aan belangstelling. En 57% heeft concentratieproblemen. Bij groen is dat telkens amper 14%.

 

 

Je antwoorden wijzen op verhoogde stress. ‘t Is dus belangrijk de waarschuwingssignalen serieus te nemen. Want burn-out blijkt de tweede belangrijkste oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid bij zelfstandigen, met maar liefst 28% van de gevallen.

  • Merk je nu al eerste waarschuwingssignalen als vermoeidheid, concentratieproblemen, minder enthousiasme of zelfs lichte gezondheidsklachten? Grijp dan tijdig in.
  • De impact op zowel je persoonlijke als je professionele leven is enorm. Hoe hoog de kosten wel kunnen oplopen, ga je na met onze Burn-out Cost Simulator.
  • Voorkomen is beter én voordeliger dan genezen. Met de NN Wellbeing Services kunnen zowel jij als je gezin gratis een beroep doen op advies, coaches en een traject voor burn-outpreventie. 
  • Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor wie toch uitvalt. Wist je dat je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering van NN tot 80% van je inkomen behoudt?

Groene score: je hebt sterke financiële bescherming. 

Een bijna perfecte score voor jouw groep: 99% heeft min. 1 jaar spaarreserve en bij 0% is langdurige arbeidsongeschiktheid rampzalig. Bij rood heeft niemand genoeg buffer en vreest 77% een financiële ramp.

 

 

Proficiat. Je zit bij de groep zelfstandigen met grote financiële gemoedsrust. Je bent goed beschermd en hebt voldoende spaarreserves. Zo kan je onverwachte tegenslagen opvangen en een jaar arbeidsongeschiktheid overbruggen. Klaar om je financiële planning nog te optimaliseren?

  • Bij arbeidsongeschiktheid val je terug op een overheidsuitkering van gemiddeld 52 à 55 euro per dag. Kijk dus verder dan je financiële buffer. Want ’t zou zonde zijn dat je het spaarpotje voor je comfortabel pensioen of andere plannen moet aanboren.
  • Nog geen verzekering gewaarborgd inkomen? De slimme oplossingen van NN vormen een goede aanvulling. Ze verzekeren tot 80% van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte, ongeval én mentale aandoeningen, zonder onderscheid.
  • Naast je eigen inkomen, kan je ook de omzet van je zaak beschermen. Dat doe je via een bedrijfsleidersverzekering.  

De algemene resultaten in detail bekijken?

Onze whitepaper Zelfstandigenscan - Fysiek, mentaal en financieel welzijn brengt in kaart hoe het met de bescherming van de zelfstandigen staat. En jij kan hem nu gratis aanvragen.
 

Ja, ik wil de whitepaper

 

Zelfstandigenscan

Vergelijk hoe jij spaart voor je pensioen met hoe andere zelfstandigen dat doen

Later van een comfortabel pensioen genieten? Zoals je weet laat de overheid jou wat in de steek. En leven we altijd maar langer. Begin dus vroeg genoeg met de voorbereiding van je aanvullend pensioen. Zien hoe goed je bezig bent? En wat er beter kan?

Check jouw pensioenvoorbereiding