Wil jij een schenking doen? Dan zijn dit de voorwaarden
Hoewel een schenking in principe onmiddellijk en onherroepelijk is, kan de schenker er toch bepaalde voorwaarden aan verbinden. Lees er hier alles over.
Hoewel een schenking in principe onmiddellijk en onherroepelijk is, kan de schenker er toch bepaalde voorwaarden aan verbinden. Lees er hier alles over.
In tegenstelling tot een testament leidt een schenking tot een onmiddellijke verarming van de schenker. Wat geschonken wordt, gaat meteen over naar het vermogen van de begiftigde.
Bovendien is een schenking onherroepelijk: je kunt er niet op terugkomen. Ook hierin verschilt de schenking van het testament, dat steeds herroepbaar is.
Toch bestaan er enkele uitzonderingen op dat onherroepelijke karakter van de schenking: zo kunnen echtgenoten terugkomen op een onderlinge schenking tijdens het huwelijk. Het is ook mogelijk om aan te tonen dat de schenking nietig is als gevolg van de niet-uitvoering van de lasten of wegens ondankbaarheid. Van ondankbaarheid kan bijvoorbeeld sprake zijn als de begunstigde zich schuldig maakt aan mishandelingen, misdrijven of grove beledigingen tegenover de schenker.
Als schenker heb je ook de mogelijkheid om aan de schenking één of meerdere voorwaarden te verbinden. In dat geval spreekt men vaak van een schenking onder last. De meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik en een schenking met vervreemdingsverbod. Bij dergelijke voorwaarden is het aangewezen om een notaris onder de arm te nemen die de clausules precies en juridisch correct kan definiëren.
Bij een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik doe je enkel afstand van de blote eigendom van een goed. Zelf kun je er als vruchtgebruiker wel blijven van genieten: dat betekent dat je het goed mag gebruiken en de vruchten ervan mag opstrijken. Zo zal een verhuurder die zijn huurwoning wegschenkt, de huurinkomsten blijven ontvangen. Ook interesten of dividenden van een spaar- of beleggingsportefeuille worden als vruchten beschouwd. Gedurende die periode (die meestal afloopt bij het overlijden van de schenker-vruchtgebruiker) moet de blote eigenaar het vruchtgebruik respecteren. Hij mag enkel de blote eigendom verkopen, wegschenken of in hypotheek geven.
Schenkers die vrezen dat de begiftigde geen correct gebruik zal maken van het goed, kunnen een vervreemdingsverbod opleggen. Dan mag de begiftigde het goed niet verkopen, verhuren of in vruchtgebruik geven. Zo’n verbod is enkel geldig als het in de tijd beperkt is en een rechtmatig belang dient. Vaak valt de termijn samen met de levensduur van de schenker. Een koppeling van de termijn aan de levensduur van de begiftigde wordt echter niet aanvaard.Een schenking met vervreemdingsverbod in combinatie met een voorbehoud van vruchtgebruik is bijvoorbeeld een geldige techniek.
Er zijn nog andere voorwaarden mogelijk in het kader van schenkingen.
Schenken is niet de enige manier om een hoge erfbelasting te vermijden. NN biedt zowel schenkingsverzekeringen als successieverzekeringen aan. Hierdoor blijft de impact van de erfbelasting voor je nabestaanden na je overlijden beperkt. Vergeet niet dat ook een bankgift afgedekt kan worden met een overlijdensverzekering en dat je zo ook successierechten/erfbelasting vermijdt.
Lees er alles over in onze heldere gids rond successie.
Alles wat je moet weten over successie