Koken met Geert

Dit jaar vieren we de eindejaarsfeesten thuis, binnen onze bubbel. Een lang en gelukkig leven, dat wensen we iedereen toe. Vertrekkend vanuit het cliché ‘liefde gaat door de maag’, gaan we ervan uit dat lekker eten en gezellige tafelmomentjes bijdragen tot ons geluk. Daarom hebben we collega en chef kok Geert gevraagd om een aantal lekkere menu’s samen te stellen. Het menu dat het meeste stemmen kreeg, maakte Geert samen met sous-chef Pascal van Eyken klaar. En daar hebben we voor jullie een kooktutorial van gemaakt, gevuld met leuke tips & tricks bij elk gerecht.  

 

Builtje van Sint-Jacobsvruchten met room, prei en grijze garnalen.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 preiwitten
  • 300 ml room 40% (culinaire room mag bij dit gerecht ook)
  • 12 Sint-Jacobsvruchten
  • Een pakje Brickvellen (je hebt 4 vellen nodig)
  • 125 gram grijze garnalen
  • 50 gram boter  
  • Peper & zout

Hoe begin je eraan:

  • Kuis de prei grondig (behoud enkel het wit van de prei)
  • Versnijd de prei fijn
  • Gaar de prei in een klontje boter op een zacht vuurtje, zo blijft de prei mooi wit.
  • Wanneer de prei ¾ gaar is, voeg je de room toe
  • Kruid af met peper & zout
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bak de Sint-Jacobsvruchten op een hoog vuur in boter. 1 minuutje aan elke zijde. Ze moeten goudbruin kleuren.
  • Neem de pan van het vuur
  • Kruid af op het einde
  • Leg een brickvel open
  • Gebruik 1/3de  van de prei om de builtjes te vullen. Zorg ervoor dat de prei niet te vochtig is, want anders barst het builtje *.
  • Leg per builtje 3 Sint-Jacobsvruchten op de preisaus
  • Bak de builtjes 10 à 12 minuten af in een heteluchtoven
  • Gebruik 2/3de  van de preisaus voor de het dresseren van het bord met de grijze garnalen

*Tip: De preisaus bereid je best een dag op voorhand. Dan is de saus wat dikker, waardoor het builtje meer kans op slagen heeft.

Tournedos met truffelsaus

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 1 kg witloof
  • 500 ml runderfond
  • 50 ml madeira
  • 25 gram truffelschijfjes (tuber brumale)
  • 4 *175 gram tournedos
  • 100 à 125 gram boter
  • Peper & zout
  • Peterselie

Hoe begin je eraan:

  • Schil de aardappelen in 7 vlakken (kasteelaardappel)
  • Kuis de witloof en snijd ze in de lengte in twee
  • Stoof de witloof in de pan met een klontje boter
  • Kook de aardappelen in gezouten water *
  • Laat de runderbouillon inkoken (zorg ervoor dat je na het inkoken nog zeker meer dan ½ behoudt, anders zal het te zoutig smaken)
  • Voeg daarna Madeira toe aan de ingekookte runderbouillon
  • Proef even: te zout: voeg wat water toe
  • Voeg op het laatste de truffel toe aan de saus
  • Haal de saus van de pan en laat het even rusten
  • Bak intussen je vlees af, en voeg pas zout toe wanneer 1 kant al gebakken is

*Tip: wanneer de aardappelen voor 3/4de gaar zijn: bak ze af in de pan in wat boter en werk af met peterselie

Brie met truffel

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 125 ml room (40 %)
  • 10 à 15 gram Tuber brumale Truffel 
  • 200 gram brie
  • Afgebakken hotelbroodjes
  • Wat walnoten, gedroogd fruit om het kaasplankje wat op te fleuren
  • Peper & zout

Hoe begin je eraan*:

  • klop de slagroom op (met de hand of met de machine-
  • Wanneer de room voor ¾ stijf is, voeg de peper, zout en truffel toe
  • Klop de room verder op, totdat deze volledig stijf is (hou het gerust boven iemand zijn hoofd)
  • Snijd de brie horizontaal door
  • Breng 1 cm dik slagroom aan
  • Mooi evenredig uitsmeren en vervolgens de brie weer sluiten.

Tip: heb je tijd? Laat het geheel dan twee dagen (met vershoudfolie omhuld) rusten in de koelkast, de smaken zullen beter tot uiting komen en het is makkelijker de kaas met room te snijden.