Hervorming van de Waalse successierechten: wat mag je verwachten?

De Waalse regering wil de successierechten verlagen. We geven je een inkijk in de geplande wijzigingen. Het is wel nog wachten op regelgeving om de plannen definitief te maken. Verwacht wordt dat de nieuwe tarieven en regels pas vanaf 2028 van kracht zullen worden.

gettyimages-1039193758.jpg
In dit artikel

    Successierechten zijn belastingen die erfgenamen betalen op een nalatenschap. Successierechten zijn in ons land een regionale materie, wat betekent dat de regels verschillen naargelang het Gewest: Wallonië, Brussel of Vlaanderen. In dit artikel bespreken we de plannen voor Wallonië.

     

    Aanpassing van de tarieven 

    De successierechten worden berekend op het vermogen van de overledene op het moment van zijn overlijden. Het tarief van de successierechten hangt af van

    • de graad van verwantschap tussen de erfgenaam en de overledene: er wordt een onderscheid gemaakt tussen tarieven
      • in rechte lijn en tussen partners (huwelijkspartners, wettelijk samenwonenden en personen die minstens één jaar feitelijk samenwonen)
      • tussen broers en zussen
      • tussen andere personen
    • de grootte van de nalatenschap.

    De Waalse regering wil alvast een en ander aanpassen, al is er nog de nodige regelgeving vereist om de wijzigingen echt in voege te laten gaan. De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2028.

     

    Nieuwe tarieven successierechten Wallonië

    Welke wijzigingen zijn er op til?

    • In rechte lijn (tussen echtgenoten, ouders en kinderen) wordt het minimumtarief 5% en het maximumtarief 15%. De bodemtarieven van 3% (tot 12.500 euro) en 4% (tussen 12.500,01 en 25.000 euro) die vandaag toegepast worden, blijven wel behouden.
    • Het tarief voor erfenissen tussen broers en zussen varieert vandaag tussen 20 en 65%. Dat wordt tussen 10% en 33%.
    • Het tarief van de successierechten tussen neven, nichten, ooms en tantes zal variëren tussen 13 en 35%. Vandaag is dat tussen 25% tot 70%.
    • Voor erfenissen tussen anderen zal het nieuwe minimumtarief 15% bedragen, wat maximaal kan oplopen tot 40%. Vandaag is dat 30% tot 80%.

     

    Wijziging successierechten gezinswoning Wallonië

    Gehuwden en wettelijk samenwonenden betalen vandaag geen successierechten op de gezinswoning als de overledene minstens vijf jaar vóór zijn overlijden in het pand woonde. Dit zorgde soms voor problemen wanneer mensen op het einde van hun leven verhuisden om medische of familiale redenen. De voorwaarde van vijf jaar vervalt dan ook vanaf 2025. De gezinswoning is dan vrijgesteld van successierechten voor echtgenoten en wettelijk samenwonenden.

     

    Meer weten over de successieverzekering van NN?

    Deel dit artikel