Comfortabel op pensioen? Meer dan de helft van de Belgen vreest ervoor.

De tweede Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN legt bloot hoe we naar ons pensioen kijken. En blijkbaar zijn we er toch niet zo gerust in.

barometer novemer
In dit artikel

    Zo vreest maar liefst 58% van de Belgen géén comfortabel leven meer te kunnen leiden na zijn pensioen. En die vrees ontstaat vooral vanuit financiële onzekerheid. 60% geloof niet dat de overheid de pensioenen zal kunnen blijven betalen en 54% geeft aan geen idee te hebben hoeveel ze moeten bijeensparen voor hun pensioen.

    De belangrijkste cijfer op een rijtje:

    1. Amper 16% van de Belgen gelooft na pensionering een comfortabel leven te hebben. Vooral jonge generaties tot 49 jaar en vrouwen zien hun pensioen niet rooskleurig in. Hoe ouder we worden, hoe meer vertrouwen we krijgen.
    2. Vooral onze financiële situatie na pensionering baart ons zorgen. We vertrouwen niet meer op de steun van de overheid. Slechts 18% gelooft nog dat de overheid onze pensioenen zal kunnen uitbetalen[1].
    3. Maar slechts een klein deel neemt het heft in eigen handen. 38% van de Belgen geeft aan dat hij niet verantwoordelijk is om te sparen voor voldoende pensioen. 28% verwacht daarentegen wel zelf geld bij te moeten verdienen om te kunnen rondkomen.
    4. Het gebrek aan individuele actie komt vooral door onduidelijkheid. Gemiddeld geeft 54% aan geen idee te hebben van het bedrag dat ze moeten bijeensparen. Vooral jongeren tot 34 jaar geven dat aan, 62% van hen zegt dat het niet duidelijk is hoeveel geld ze moeten hebben voor hun pensioen.
    5. Daarbij ervaren jonge vrouwen extra veel onzekerheid, voor 70% van de vrouwen jonger dan 34 is niet duidelijk welke reserves ze moeten opbouwen.

    Klik hier om het volledige persbericht te raadplegen.

    Wil je weten hoeveel geld jij zal nodig hebben voor je pensioen?

    Hier kan je simuleren hoeveel geld je zal nodig hebben voor je pensioen. Zo kan je de juiste spaarreflex aanleggen. Want het pensioen dat je van de overheid krijgt, ligt (een stuk) lager dan je laatste loon. Dit bedrag volstaat dus niet om je levensstijl te behouden. Daarom bouw je best een aanvullend pensioen op. Om die kloof te dichten en om je toekomstige comfort veilig te stellen.


    Tip: via mypension.be van de overheid krijg je een duidelijk zicht op wat je als wettelijk pensioen mag verwachten en wanneer je effectief met pensioen kan gaan. Je krijgt hier ook een beeld van wat je al bijeen hebt gespaard aan aanvullend pensioen via jouw werkgever of jouw zelfstandige activiteit.


    Over de Financiële Gemoedsrust Barometer

    NN publiceert elke 6 maanden de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe gerust de Belg zich voelt met betrekking tot zijn financiële situatie en bevat ook concrete tips om te zorgen voor een grondige financiële planning.

    De barometer houdt rekening met de financiële angsten van de Belg, alsook met zijn financiële toekomst, kennis en welzijn. De Nationale Geluksonderzoeken (UGent-NN) van de afgelopen jaren toonden aan dat het ervaren van gemoedsrust en de financiële situatie een belangrijke impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. De Financiële Gemoedsrust Barometer brengt beide elementen samen.

    Dit zijn de scores van de afgelopen Financiële Gemoedsrust Barometers:

    • Mei 2020: 60,1/100
    • November 2020: 59,7/100

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust. Je vindt er ook heel wat praktische tips.

    In mei 2021 staat een nieuwe bevraging voor de Financiële Gemoedsrust Barometer gepland. We houden je uiteraard op de hoogte.

     

    [1] Stelling: ‘Ik vertrouw erop dat de overheid de pensioenen kan blijven uitbetalen, ook wanneer ik met pensioen ga.’ – 18% is akkoord (= 8 of meer op 10), 23% is gedeeltelijk akkoord (6 of 7/10), 59% is niet akkoord (5 of minder op 10).

    Deel dit artikel