Wat deed je voor je met pensioen ging?
Ik heb altijd een passie voor rechten gehad, waardoor mijn studiekeuze evident was. Ik ben meer dan 30 jaar fiscaal jurist geweest, met specialisaties in vennootschapsrecht tot boekhoudrecht en burgerlijk recht. Het zijn stuk voor stuk boeiende onderwerpen die vereisen dat we altijd op de hoogte zijn van de actualiteit, dat we kritisch blijven nadenken en die een sociale finesse vereisen – zelfs als de materie op het eerste zicht heel rechtdoorzee lijkt!
Wat verwachtte je (op financieel vlak) van je pensioen voordat je met pensioen ging? Ben je nu tevreden?
Het was altijd mijn doel om zoveel mogelijk te sparen, zodat mijn gezin en ik ons nergens zorgen over hoefden te maken wanneer ik het rustiger aan zou doen. Mijn vrouw rondt haar carrière stilaan af maar werkt nog. We hebben een goed financieel evenwicht. Ik ben alvast tevreden met de manier waarop ik mijn spaargeld heb beheerd: het stelt ons in staat om op dezelfde manier te leven als toen ik nog werkte.
Hoe heb je jezelf financieel op je pensioen voorbereid? En wanneer is de beste tijd om te beginnen?
Persoonlijk heb ik altijd veel voldoening uit mijn werk gehaald, ik heb zelfs beslist om drie jaar na de wettelijke pensioenleeftijd pas met pensioen te gaan. Ik ben niet langer blijven werken voor financiële redenen, maar omdat ik me nog steeds goed voelde in mijn werk en nog iets kon betekenen voor mijn jongere collega’s.
Het is zeker geen geheim dat ik financieel goed voorbereid was op mijn pensioen. Ik heb te veel mensen in mijn omgeving en op mijn werk gezien die verstrikt raakten in het wanbeheer van hun spaarplan. Wie drama wil vermijden, moet zich goed voorbereiden. Ik heb me voorbereid door te kiezen voor een pensioenplan met kapitaaldekking, een groepsverzekering, beleggingen in onroerend goed en via aandelen.
Als ik het opnieuw had gedaan, denk ik dat ik mijn spaarplan eerder had kunnen opzetten en dat ik in meer beleggingsfondsen en trackers had kunnen investeren. Maar anderzijds, wanneer je jong bent lijkt je pensioen ver weg...
Heb je rekening gehouden met de jaarlijkse inflatie toen je spaarde?
Er wordt vaak gesproken van de "geldillusie”: mensen denken dat ze rijker geworden zijn door de rente, maar als de inflatie hoger is, zijn ze in feite armer geworden. Inflatie vermindert je spaargeld doorheen de jaren op een bijna onzichtbare manier. Om mijn spaargeld zo goed mogelijk tegen inflatie te beschermen, heb ik gediversifieerd:
- Via aandelen. Je kan zeggen dat aandelen bestand zijn tegen inflatie omdat de bedrijfswinsten stijgen met de inflatie. En als de winst stijgt, zullen de dividenden waarschijnlijk ook stijgen. Maar let wel op de aankoopprijs. Als de prijs al erg hoog is, zoals nu, zal je niet veel winst maken.
- Via onroerend goed: in het algemeen wordt onroerend goed beschouwd als een goede investering in tijden van inflatie. Maar ook hier zijn de prijzen van onroerend goed in ons land de laatste jaren sterk gestegen.
Sommige mensen beslissen in goud te investeren. Dat is echter niet zonder risico omdat de goudprijs ook plotseling kan instorten. In ieder geval is het belangrijk dat je de jaarlijkse inflatie in de gaten houdt en regelmatig de gevolgen daarvan op je spaargeld controleert.
Investeren of sparen? Wat heb je liever en waarom?
Ik denk dat het belangrijk is om te investeren zodat je kan sparen. Zoals ik daarnet zei verliest je spaargeld aan waarde door de inflatie. Je moet dus een evenwicht tussen beide vinden, zodat je jezelf zeker voelt over de toekomst en toch genoeg overhoudt voor het dagelijks leven.
Wil je meer weten over de risico's van ons huidige systeem en wat je kan doen om je financieel voor te bereiden op je pensioen? Lees hier de nieuwe nota van NN over pensionering in de context van een langer leven.