Lang en gelukkig werken, hoe doe je dat?

Wie een volledig pensioen wil, zal 45 jaar moeten werken en in 2030 ligt de wettelijke pensioenleeftijd al op 67 jaar. We zullen dus met z’n allen langer actief blijven. Maar hoe bereiden we ons daar vandaag al op voor? Want om langer werken haalbaar te houden, moeten we dat op een gelukkige manier kunnen doen. Martine Geers, Expert-coördinator Ontwikkeling Dienstverlening Centrale Diensten bij VDAB, legt uit waarom we vandaag al moeten nadenken over een langere loopbaan en wat we al kunnen doen.

Lang en gelukkig werken,
In dit artikel

    “Er zijn verschillende maatschappelijke evoluties die ervoor zorgen dat we vandaag moeten investeren in langer werken. Ten eerste gaat de babyboomgeneratie stilletjesaan op pensioen, die mensen moeten vervangen worden én hun pensioen moet betaald worden. Want ons sociale zekerheidssysteem is fantastisch, maar we moeten het betaalbaar houden. Daarom focust de overheid vandaag al op een hoge werkzaamheidsgraad. Weet dat bedrijven met meer dan 20 medewerkers verplicht zijn om een traject uit te werken om hun personeel langer aan het werk te houden. Maar België is een KMO-land, zij ontspringen de dans, maar de urgentie blijft, ook voor hen.”

    Wat zijn de grootste uitdagingen voor onze klassieke loopbaan?

    “We hechten vandaag heel veel waarde aan voltijdse contracten van onbepaalde duur. Daar is niets mis mee. Maar die rigide contractvorm beperkt onze flexibiliteit. En die flexibiliteit zullen we nodig hebben in onze lange loopbaan. Voor mij moet die kunnen bestaan uit flexibele contractvormen, van verschillende lengtes en eventueel voor meerdere werkgevers tegelijkertijd. Dit schept kansen. Anderzijds ligt er ook een grote uitdaging bij de werkgever die zijn medewerkers moet begeleiden in de evolutie naar een lange loopbaan binnen zijn bedrijf. Het belangrijkste is dat de medewerker zelf gemotiveerd blijft. Hierbij moet er oog zijn voor het fysiek en mentaal welzijn. Ben je actief in een stressgevoelige sector? Bouw dan als werkgever ontspanningsmomenten in. Gaat het om een zware beroepen? Dan zijn coachingsystemen waarbij oudere medewerkers, de jonge generatie opleiden, misschien een oplossing. Zo voorkom je ook een braindrain. Er zijn zo veel mogelijkheden, maar we moeten ervoor open staan en durven van een wit blad te vertrekken.”

    Wat kunnen we vandaag al doen om ons voor te bereiden op onze loopbaan van de toekomst?

    1. Weten waar je naartoe wil = weten waar je staat. Evalueer wat de gap is tussen jou en de arbeidsmarkt. Zo kan je gericht bijscholen en kennis verwerven.
    2. Er bestaan vele orienteringstools die je inspiratie bieden en je kwaliteiten naar boven halen. Test er eens eentje uit: vdab.be/welke-job-past-bij-me.
    3. Staar je zeker niet blind op je diploma. Dit is je startpunt maar je verwerft meer competenties door je ervaring.
    4. Sta open voor verandering. In je vrije tijd gaat dat vaak eenvoudiger, projecteer dit op je loopbaan.
    5. Staar je niet blind op je leeftijd, ervaring is goud waard! Wees niet bang om op latere leeftijd te solliciteren, maar focus op je competenties die je doorheen de jaren hebt verworven.

    Wat kunnen werkgevers vandaag al doen ter voorbereiding op de loopbaan van de toekomst?

    1. Opleiden is het nieuwe recruteren. Wanneer een werkgever durft investeren in de kennis van zijn medewerkers is, verrijkt hij zijn volledige bedrijf. En daar zijn nog veel opportuniteiten te rapen!
    2. Ook hier: staar je niet blind op de leeftijd van een sollicitant, maar kijk naar zijn kennis en ervaring. Intergenerationeel samenwerken is zo verrijkend. Seniors hebben bakken ervaring, benut die en zet ze in!
    3. Doe aan kennisborging. Wanneer je medewerkers dan effectief op pensioen gaan, is het belangrijk dat je hen de kans geeft om hun kennis door te geven.

    Wil je zelf meedenken over hoe onze loopbaan er moet uitzien wanneer we met z’n allen langer leven? Doe mee aan het onderzoek!

    Deel dit artikel