Vrouwen hebben minder spaarproducten
Vrouwen hebben over het algemeen minder spaarproducten dan mannen. Zo doen ze minder aan pensioensparen, hebben ze minder vaak een aanvullend pensioen via hun werkgever (groepsverzekering of pensioenfonds) en hebben ze duidelijk ook minder aandelen, obligaties, fondsen of andere financiële producten.
Hiervoor zijn meerdere verklaringen:
- 35% van de vrouwen tussen 35 en 49 jaar geeft aan geen spaarreserve te hebben.
- 43% zegt op het einde van de maand nooit geld over te hebben om te sparen of te beleggen.
- De activiteitsgraad van vrouwen ligt lager dan bij mannen, zeker in de leeftijdscategorie 35 tot 49 jaar.
Nochtans zijn er heel wat spaarproducten op de markt die vrouwen toelaten om zelfs met een beperkte som in te stappen. Zo is het mogelijk om aan pensioensparen te doen via maandelijkse, kleine stortingen. Het is veilig, levert je een fiscaal voordeel op en je kan dit volhouden tot je wettelijke pensioenleeftijd . Op die manier bereid je je financieel voor op later. Dat is belangrijk, want met enkel je wettelijk pensioen zal je jouw levensstandaard niet kunnen behouden na je pensionering. Simuleer hier hoeveel je nodig hebt bovenop je wettelijk pensioen.
Ook langetermijnsparen is een interessante piste. Ook hierbij geniet je een belastingvoordeel en kan je kiezen voor maandelijkse premies. De maximumpremie hangt af van je inkomen, al geldt er ook een absoluut plafond.
Lagere score inzake financiële kennis
Ook financiële kennis heeft een impact op hoe we ons geld beheren en hoe(veel) we sparen. Met die financiële kennis is het niet goed gesteld.
- Slechts 19% van de Belgen geeft zichzelf een score van minstens 8 op 10 inzake pensioenplanning.
- 51% geeft zichzelf 5 of minder op 10.
- Vrouwen geven zichzelf een lagere score dan mannen, zowel op algemene financiële kennis als op kennis over pensioenplanning.
Naarmate de leeftijd stijgt, neemt de financiële kennis van de Belg toe, maar de kloof tussen mannen en vrouwen blijft aanwezig.
Heb je vragen over sparen of beleggen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog.
Je eigen financieel plan
Voor je financiële gemoedsrust zijn vooral je financiële kennis en een financieel plan belangrijk, en veel minder je inkomen” aldus Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de faculteit economie van de UGent. “Al te vaak wordt gedacht dat een financieel plan of beleggen enkel weggelegd is voor de happy few. Dat klopt niet. Je kan zelf probleemloos een aantal eenvoudige initiatieven nemen:
- je budget (inkomsten en uitgaven) continu monitoren, bv. via een app
- een duidelijk financieel plan opstellen en je daaraan houden
- regelmatig sparen: niet enkel via een spaarrekening, maar ook via andere financiële oplossingen, zoals pensioensparen, langetermijnsparen of niet-fiscaal sparen. Spreiding is hierbij het codewoord.”
NN publiceert elke 6 maanden de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe gerust de Belg zich voelt met betrekking tot zijn financiële situatie en bevat ook concrete tips om te zorgen voor een grondige financiële planning. De barometer houdt rekening met de financiële angsten van de Belg, alsook met zijn financiële toekomst, kennis en welzijn.