Wanneer kan je als zelfstandige het kapitaal van je IPT opnemen?

Sparen voor je pensioen is per definitie sparen op lange termijn. Zo ook bij een individuele pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen. Maar op een bepaald moment wil je het opgebouwde kapitaal natuurlijk wel ontvangen. Vanaf wanneer kan dat? En hoe wordt dit kapitaal belast?

bbm_gettyimages-610068107.jpg
In dit artikel

    Wanneer wordt je IPT uitgekeerd?

    Het kapitaal van je IPT wordt pas uitgekeerd als je met wettelijk pensioen gaat of als je voldoet aan de voorwaarden voor het vervroegd wettelijk pensioen (maar nog verder wil blijven werken). In dat laatste geval moet de pensioentoezegging dit wel voorzien en dien jij de uitkering toe te laten.

    Wanneer je het kapitaal van je IPT uitgekeerd krijgt, betaal je een ‘eindbelasting’. Hoe hoog die is, hangt af van jouw leeftijd op het moment van de uitbetaling. Je vindt het overzicht in de tabel hieronder.

     

    Belasting op IPT bij uitkering

     

    Leeftijd bij uitkering 

     Eindbelasting (+ gemeentebelastingen)

    60 jaar 

     20% (16,5% bij wettelijke pensionering)

    61 jaar 

     18% (16,5% bij wettelijke pensionering)

    62-65 jaar 

     16,5%

    Vanaf 66 jaar en ‘effectief actief’

    of bij uitkering vóór de wettelijke pensioenleeftijd, maar met een volledige pensioenloopbaan

     10%

    Vanaf 66 jaar en voordien niet meer actief 

     16,5%

    De verzekeraar houdt respectievelijk 20,19% , 18,17%, 16,66% of 10,09% bedrijfsvoorheffing in op de uitkering. Daarnaast moeten er ook een Riziv-bijdrage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage (tussen 0 en 2%) betaald worden.

     

    Wat als je blijft doorwerken en je pensioen nog niet opneemt?

    Dan wordt je IPT nog niet uitgekeerd. Dat gebeurt immers pas op het moment dat je je wettelijk pensioen opneemt.  

     

     

    IPT vervroegd opnemen?

    Je IPT opnemen vóór je wettelijk pensioen is niet mogelijk, tenzij wanneer je met (vervroegd) pensioen kan gaan en de pensioenovereenkomst dit toelaat. Wil je toch een gedeelte van de opgebouwde reserve al benutten vóór je pensioen, dan kan dit via een voorschot of inpandgave in het kader van een vastgoedproject.

     

     

    Wat kan je doen met het kapitaal van je IPT?

    Als je IPT uitgekeerd wordt, krijg je mogelijk een stevig bedrag op je rekening gestort. Maar misschien heb je dat geld niet meteen integraal nodig en dient het vooral om je levensstandaard na je pensionering op peil te houden.

    Je beschikt alleszins over meerdere opties om het kapitaal van je IPT in te zetten.

    • Je kan ermee sparen en beleggen. Op die manier laat je het geld voor je werken en levert het nog een bepaald rendement op.
    • Je zou het geld ook kunnen gebruiken om te gaan rentenieren. In dat geval kan je bijvoorbeeld investeren in een verzekeringsoplossing die je een levenslange rente oplevert. Zo beschik je elke maand over extra inkomsten.
    • Eén van de risico’s die je als gepensioneerde loopt, is het langer-leven-risico. Je spaargeld is dan opgesoupeerd terwijl je nog in leven bent. Denkbeeldig is dit risico zeker niet, want de levensverwachting neemt stelselmatig toe. Je houdt dan ook op financieel vlak best rekening met het feit dat je ook na je pensioen nog een hele tijd kunt leven. Het kapitaal van je IPT helpt je daar ongetwijfeld bij. Het zal je bijvoorbeeld extra financiële zekerheid bieden als je medische kosten toenemen of je partner wegvalt. Hou ook rekening met de inflatie: het kapitaal van je IPT volledig op een spaarrekening parkeren kost je heel wat koopkracht. Beleg het geld van je IPT op een verstandige manier, zo kan je de inflatie mogelijk evenaren of zelfs kloppen.

     


    Kom hier alles te weten over de IPT van NN.

     

    Deel dit artikel