Wanneer willen we met pensioen gaan? En wat betekent dit financieel?

De Belg ziet het voorlopig niet echt zitten om tot 65, laat staan tot 67 jaar, te werken. Nochtans is dat wel wat de regelgeving voorziet. Hoe kijken we aan tegen onze pensioenleeftijd? Wat zijn de financiële gevolgen van vroeger stoppen met werken? En hoe kunnen we ons financieel best voorbereiden op ons pensioen?

blog_pensioenleeftijd2.jpg
In dit artikel

    Wanneer vinden we van onszelf dat we genoeg gewerkt hebben? Voor de helft van de Belgen luidt het antwoord op deze vraag 61 jaar. Dat blijkt uit een bevraging van NN en het onderzoeksbureau Indiville bij 1.564 Belgen. Het antwoord is verbazend, want het is identiek aan dat van 7 jaar geleden. In een gelijkaardige enquête in 2013 legde de Belg de gewenste leeftijd om te stoppen met werken immers ook op 61 jaar. 

    De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd en de sensibiliseringscampagnes om mensen langer aan de slag te houden, hebben voorlopig dus niet tot een mentaliteitswijziging geleid. Meer nog, het lijkt erop dat de Belg vastgeroest zit in zijn denkproces over de pensioenleeftijd. Zelfs als iemand zijn job graag doet en deze fysiek en mentaal aankan, wil hij ermee stoppen op 64 jaar. Wie tot zijn 65 moet werken, wordt als een pechvogel beschouwd.

    67 jaar? Ja, als we 100 worden …

    Vanaf 2030 verhoogt de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 jaar. Volgens de enquête van NN vinden we 67 jaar enkel een aanvaardbare pensioenleeftijd als we 100 jaar oud worden. Daar zijn we evenwel nog lang niet. In 2019 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,8 jaar (84 jaar voor vrouwen en 79,6 jaar voor mannen). Volgens het Federaal Planbureau zal de levensverwachting bij de geboorte in 2070 gemiddeld 89,7 jaar bedragen voor vrouwen en 88,1 jaar voor mannen. Kortom, we weten dat we met zijn allen langer zullen moeten werken, maar mentaal zijn we hier duidelijk nog niet toe bereid.

    Vroeger stoppen heeft financiële gevolgen

    Nochtans biedt langer werken heel wat financiële voordelen: je ontvangt je loon langer, je wettelijk pensioen ligt hoger en ook je aanvullend pensioenkapitaal neemt toe. Ook voel je je langer jong. Naar analogie hiermee heeft vroeger stoppen met werken financieel negatieve gevolgen: je wettelijk pensioen ligt lager en ook eventuele aanvullende (bedrijfs)pensioenen vallen lager uit.

    Je neemt dus best je voorzorgen

    De idee dat je vóór je pensionering een aanvullend pensioenspaarpotje moet opbouwen, heeft de voorbije jaren gelukkig veel veld gewonnen. Met je wettelijk pensioen alleen zal het nu eenmaal niet lukken om je levensstandaard ook na je pensioen te behouden. En we dromen toch allemaal van quality time als we gepensioneerd zullen zijn. 

    Je moet dus zelf de nodige spaarinspanningen leveren tijdens je actieve loopbaan. Maar als je vroeger stopt met werken, is je wettelijk pensioen kleiner en zal je dus normaliter langer met pensioen zijn. Dit betekent dat je dus een nog grotere financiële reserve zult moeten aanleggen voor een financieel onbezorgde oude dag. Bereken hier hoeveel je nodig zult hebben bovenop je wettelijk pensioen.

    Hoe kan je je financieel voorbereiden op je pensioen?

    Goed nieuws: je beschikt over heel wat mogelijkheden.

    Vroeg begonnen is half gewonnen

    Je kan dus op heel veel verschillende manier zelf sparen voor een langer leven. Bij alle oplossingen geldt hetzelfde devies: hoe vlugger je begint, des te groter zal je kapitaal op het einde van de rit zijn. Stel dus je spaarplannen niet langer uit, maar begin er liever vandaag mee dan morgen. 

    Wat als het tegenzit?

    Hou er ook rekening mee dat de kans groot is dat je niet zelf kunt beslissen wanneer je stopt met werken. Je moet enerzijds voldoen aan de voorwaarden om met pensioen te mogen gaan. Anderzijds kan je ook door ziekte of een ongeval verplicht worden om je actieve loopbaan voortijdig te beëindigen. In dergelijke situaties loeren financiële zorgen vaak om de hoek. Bescherm jezelf en je gezin dus tegen financiële problemen. 

    • jezelf en je gezin financieel beschermen als zelfstandige 
    • je gezin financieel beschermen als particulier. 

    Ook al hopen we met zijn allen om lang en gezond te leven, het is niet voor iedereen weggelegd. Denk vandaag aan later!

    Deel dit artikel