Wat is de rol van ons wettelijk pensioen? CEO Jan Van Autreve licht toe.

Uit nieuw onderzoek van NN bij 1025 Belgen blijkt dat er geen eenduidige rol toegedicht wordt aan het wettelijk pensioen. De helft van de Belgen ziet het als een manier om hen uit armoede te houden of om te garanderen dat we de essentiële zaken in het leven kunnen kopen. Voor de andere helft dient het om een comfortabel leven te kunnen leiden, in lijn met de levensstandaard voor pensionering.

blog_visie_jan_kv.png
In dit artikel

    Levensverzekeraar NN gaat ervan uit dat de Belgen, en al zeker werknemers of zelfstandigen, niet volledig op het wettelijk pensioen mogen rekenen om een comfortabel leven te kunnen leiden na pensionering. Jan Van Autreve, CEO van NN, licht toe.

    “Het gemiddelde wettelijke bruto pensioen schommelt vandaag rond de 1311,79 euro als man en 1024,81 euro als vrouw per maand. Wie enkel en alleen rekent op dit potje om zijn pensionering comfortabel door te brengen, kan bedrogen uitkomen. Want zowel tijdens de eerste als de tweede fase van je pensioen zijn er best wel wat uitgaven. In de eerste periode ben je actief, wil je genieten van de tijd die vrijkomt en onderneem je volop. Later, wanneer de leeftijd stijgt, kan ook de zorgfactuur stijgen. Voeg daar onze stijgende levensverwachting en bijgevolg een langere pensioenperiode aan toe, en je ziet al snel dat een goede financiële reserve geen overbodige luxe is tijdens pensionering.”

    Hoe bouw je die financiële buffer dan op?

    “Je pensioen financieren, is meer dan alleen je wettelijk pensioen of pensioensparen. Het is een goede combinatie van de verschillende pensioenpijlers die je meer zekerheid geeft om na pensionering een comfortabel leven te leiden. Ik pleit vooral voor een verbreding (zoveel mogelijk mensen van een aanvullend pensioen laten genieten) en verdieping (een voldoende hoog aanvullend pensioen voor iedereen) van het aanvullend pensioen. Dat komt je persoonlijke financiële zekerheid ten goede, maar is ook haalbaar voor de overheid. Het wettelijk pensioen moet dan vooral volstaan om basiskosten te dekken. Het aanvullend pensioen zorgt voor een comfortabel leven. Op die manier spreid je verantwoordelijkheid over verschillende actoren en leg je minder druk op de overheid en de komende generaties,” verklaart Jan Van Autreve, CEO van NN Belgium.

    Wat is er nodig vanuit het beleid om mensen hiertoe te stimuleren?

    “De overheid moet in eerste instantie met een duidelijk én financieel haalbaar kader komen voor het wettelijk pensioen. Dan weet de Belg ook hoe hij de andere pijlers moet inrichten. Daarbij zorgt ons repartitiesysteem voor een enrome uitdaging. Dat is enkel rendabel wanneer de groei van de loonmassa groter is dan het verwachte rendement op de financiële markten. Dat laatste is volatiel maar groeit op de lange termijn. Maar loonmassagroei daarentegen, is allerminst evident.  Daarvoor is het essentieel om meer mensen langer aan het werk te houden, wat een grote challenge is. Daarom is een goede combinatie tussen een wettelijk en aanvullend pensioen zo belangrijk. Het is aan het beleid om nu met een duurzaam en realistisch plan te komen.”

    Wil je meer weten?

    Deel dit artikel