Deze resultaten zijn bekomen via de financiële gemoedsrustbarometer, gebaseerd op de Burnout Assessment Tool (BAT) van de KU Leuven. Deze tool kijkt naar diverse indicatoren, waaronder lichamelijke energie, werkenthousiasme, concentratieniveau en emotionele zelfbeheersing. Het goede nieuws is dat 85% van de bevraagde zelfstandigen een goed concentratieniveau meldt, en 80% zegt goed te scoren op lichamelijke energie. Aan de andere kant gaat het minder goed met emotionele zelfbeheersing (66%) en werkenthousiasme (60%).
Burn-out voorkomen met het Sixpack-for-life-model
Het voorkomen van burn-out gaat verder dan alleen maar op vakantie gaan of een paar vrije dagen nemen. Het 'sixpack-for-life-model' biedt een holistische benadering:
- Sport en Slaap: twee fundamentele bouwstenen voor je welzijn.
- Sabbatical of herbronmomenten: tijd voor jezelf om te herbronnen.
- Sociale verbondenheid: connecties die ondersteunend en verrijkend zijn.
- Stressors aanpakken: erken en werk aan bronnen van voortdurende stress.
- Self-knowledge: zelfkennis om je grenzen te kennen en ernaar te handelen.
Resultaten bevestigen de 'sixpack-for-life-model' aanpak
In de studie valt op dat wie frequent activiteiten doet met vrienden (sociale verbondenheid) en tijd doorbrengt in de natuur (herbronmomenten) fors minder kans loopt op burn-out. Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat moeilijke levensveranderingen, zoals het verlies van een dierbare, het eindigen van een relatie of mantelzorger worden risicofactoren kunnen zijn. Op deze stressvolle momenten is het belangrijk te kunnen terugvallen op hechte sociale relaties die je hierdoor kunnen helpen. Het onderhouden van deze contacten is belangrijk, ook en zelfs vooral wanneer je onder continue tijdsdruk leeft. Een goede dosis veranderkracht helpt je ook heel wat verder.
Ook een chronisch slaaptekort weegt door. Wie in de rode zone zit slaapt gemiddeld 6,4 uur tijdens de werkweek, ver onder de aanbevolen 7 tot 8 uur nachtrust.
Perfectionisme kan een risicofactor zijn voor burn-out
36% van de zelfstandigen identificeert zich als perfectionist. Voor sommigen werkt dit als een motivator, terwijl het voor anderen stress en burn-out kan veroorzaken. Het verschil? Als er een te grote kloof ontstaat tussen hoge verwachtingen en daadwerkelijke prestaties, leidt dit tot ontevredenheid en stress. Zelfbewustzijn en zelfkennis zijn daarom essentieel om te bepalen welk type perfectionist je bent en om je strategie daarop af te stemmen.
Waarom is dit belangrijk?
Een burn-out is niet zomaar een tijdelijk gevoel van vermoeidheid of stress. Het is een ernstige aandoening diekan leiden tot uitval op het werk. En dit kan een zelfstandige gemiddeld € 79.900 inkomen kosten. Lees hier waarom proactief ingrijpen tegen een burn-out is financieel voordeliger.
Conclusie
Burn-outs bij zelfstandigen zijn een reëel en groeiend probleem. Gelukkig biedt een combinatie van preventieve maatregelen en zelfkennis een weg vooruit. Door de symptomen te herkennen, proactief te handelen en zelfinzicht te ontwikkelen, kunnen zelfstandigen het risico op burn-out verminderen en een gezonder, evenwichtiger leven leiden.
Zelf je risico op burn-out én een simulatie van de bijhorende kost in kaart brengen? Ontdek het via onze Burn-out Cost Simulator