Financiële gemoedsrust ligt hoger, maar gemiddelde is nog steeds laag
Elke 6 maanden peilt NN met de Financiële Gemoedsrustbarometer naar hoe gerust de Belg zich voelt over zijn financiële situatie. Deze winter is de situatie rooskleurig. De Belg gaat de winter in met een grotere financiële sereniteit dan dezelfde periode vorig jaar (60.2 tegenover 54.7). Na jaren van crisis, met de coronacrisis en de energiecrisis, zien mensen de winter nu minder donker in. Nog steeds meer dan de helft van de Belgen heeft echter een lage financiële gemoedsrust, namelijk een financiële gemoedsrust onder 65.
Drie tips om je je financiële gemoedsrust te boosten
1. Bouw een buffer van drie netto maandlonen op
“De hoeveelheid liquide reserves, de gezondheidstoestand en het (al dan niet) hebben van schulden vormen de heilige Drievuldigheid van financiële gemoedsrust”, verklaart Colin Sanders, Longevity Expert voor NN. “Daarbij speelt vooral de hoeveelheid liquide reserves, dit is onder meer spaargeld en beleggingen, een bepalende factor.”
“De laagste gemoedsrust vinden we bij mensen in slechte gezondheid en met minder dan drie netto maandlonen als liquide reserves. Daartegenover hebben Belgen met meer dan het jaarlijks nettoloon aan reserves de hoogste financiële gemoedsrust. Uit de Financiële Gemoedsrustbarometer van NN blijkt dat drie netto maandlonen aan liquide reserves de basis vormt voor financiële gemoedsrust.”
2. Verhoog je financiële kennis
“Begrijp je bepaalde financiële zaken niet? Informeer je en werk je kennis bij”, raadt Colin Sanders aan. “Financiële kennis zorgt voor een grotere financiële gemoedsrust. De eerste stap? Durf vragen te stellen! Lees de nieuwsbrief van je financiële instelling en volg een podcast of webinar over beleggen. Hoe beter je de verschillende financiële producten en termen begrijpt, hoe beter je de impact of meerwaarde voor jouw persoonlijke situatie zal kunnen inschatten.”
3. Stel een financieel plan op (en volg het ook op)
“Heb je een bepaald doel voor ogen, zoals de aankoop van een woning of een comfortabel pensioen later. Maak dan een financieel plan op met welk budget je tegen wanneer wenst te verzamelen. Op basis daarvan kan je dan terugrekenen hoeveel je elke maand dient te besparen”, adviseert Colin Sanders. “Bekijk vervolgens welke uitgaven je kan optimaliseren: schrap onnodige uitgaven of uitgaven waarvan je je niet meer bewust van was dat je ze had. Onderzoek je gewoonten en kijk hoe ze impact hebben op je budget.”
“Belangrijk: een financieel plan dien je niet enkel op te stellen maar ook op te volgen. Evalueer dus op tijd en stond of je nog steeds op het juiste spoort zit om je doel te bereiken. Zo kan je tussendoor nog bijsturen en hoef je je geen zorgen te maken, wat je financiële gemoedsrust enkel en alleen ten goede kan komen.”