Het gemiddelde nettovermogen van de Belg steeg in 2020 met 5% tot 244.000 euro, zo becijferde De Tijd. Gezinnen bezitten gemiddeld een nettovermogen van 561.000 euro, al zijn er natuurlijk grote, onderlinge verschillen. In deze cijfers is ook het vastgoed opgenomen.
De traditionele spaarrekening blijft een belangrijk toevluchtsoord voor het spaargeld van de Belg. Zo werd in 2020 maar liefst 15 miljard vers geld op spaarboekjes geparkeerd, terwijl het rendement daarvan, als we de inflatie in rekening brengen, negatief is. Ook de tegoeden op zichtrekeningen namen fors toe. Heel wat mensen doen minder moeite dan vroeger om het geld van hun zichtrekening naar hun spaarrekening over te hevelen. Het al genoemde uiterst lage rendement op spaarrekeningen heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Maar de conclusie blijft: als je geld dat je niet nodig hebt op een zicht- of spaarrekening laat staan, verlies je systematisch koopkracht. En dat kan toch niet de bedoeling zijn …
Meer financieel optimisme
De cijfers uit De Tijd worden bevestigd door de resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer van NN. Uit de bevraging van maart 2021 blijkt dat 44% van de respondenten vindt dat zijn of haar financiële situatie verbeterd is vergeleken bij een halfjaar eerder. In maart 2020 was dit slechts 37%. Ook zegt 40% dat ze geld over hebben op het einde van de maand, tegenover 31% een jaar geleden. Het aandeel niet-gepensioneerde Belgen die aangeeft over voldoende spaarreserves te beschikken, steeg tot 51%.
Persoonlijk financieel plan: waarop moet je letten?
Nu de financiële buffer van heel wat Belgen versterkt is, lijkt het dan ook een ideaal moment om een persoonlijk financieel plan op te stellen. Onze levensverwachting stijgt alsmaar, zodat het belangrijk is financieel voorbereid te zijn op een gelukkig langer leven. Bovendien moet je financiële huishouding ook op korte termijn kloppen. We geven je alvast enkele nuttige tips mee om je financiën op korte en langere termijn gezond te houden:
- Ben je erin geslaagd om je financiële buffer te vergroten en beschik je over wat marge? Bescherm dan je inkomsten door bepaalde risico’s te verzekeren. Denk aan een overlijdensverzekering voor je gezin of, als je zelfstandige bent, een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Lees ook ons blogartikel Hoe bescherm je jezelf als zelfstandige tegen ziekte, ongevallen en overlijden?.
- Heb je intussen een mooi spaarbedrag opzij gezet? Of heb je elke maand een leuk bedrag over van je inkomen? Dan is het belangrijk om na te denken over hoe je jouw spaargeld voor jou kan laten werken. Een spaarrekening zal je in de praktijk eerder geld kosten dan opbrengen. Beleggen is zeker het overwegen waard. Zo kan je zelfs al met enkele tientallen euro’s per maand je eerste stappen zetten als belegger. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een tak 23-beleggingsverzekering. Dat is een verzekeringsproduct waarbij je rendement afhangt van de resultaten van één of meerdere beleggingsfondsen. In welke fondsen je dan best belegt, bespreek je met je verzekeringsmakelaar. Hij bepaalt samen met jou je beleggingsprofiel en zal je een belegging voorstellen die daarbij aansluit.
- Uiteraard hoop je dat je spaargeld een mooi rendement oplevert. Dat kan via een belegging, maar er zijn ook nog andere opties. We hebben je al verteld dat het belangrijk is om zelf te sparen voor een gelukkig langer leven. Je doet er dus goed aan om een aanvullend pensioenspaarpotje uit te bouwen. Het goede nieuws is dat je daarbij twee vliegen in één klap kunt slaan: je spaart voor je pensioen en betaalt minder belastingen. Zo kan je heel snel (via je belastingaangifte het jaar nadien) tot 30% van je storting terugverdienen. Van een sterk rendement gesproken!
- Heb jij niet het gevoel dat je er financieel sterker voor staat dan een jaar geleden? Heb je regelmatig moeite om financieel rond te komen? Breng dan je uitgaven en inkomsten in kaart, bijvoorbeeld via een gratis app, en spendeer je centen een tijdje enkel aan wat je echt belangrijk vindt. Plan vervolgens ook je budget grondig, zodat je voor bepaalde, specifieke doelen kunt sparen.
Check hier of jij vandaag al klaar bent om 100 of 125 jaar te worden.