Wat verwacht jij van je pensioen?
“Op pensioen gaan is voor mij niet gelinkt aan een bepaalde leeftijd. Ik vind dat achterhaald. We blijven allemaal langer gezond en fit. Waarom niet werken zolang je er zin in hebt? Uiteraard wil ik het op een bepaald moment wel wat rustiger aan doen én mijn levensstandaard behouden. Maar het liefst van al wil ik op latere leeftijd blijven vertoeven in professionele circuits en mijn kennis ter beschikking stellen van jongere generaties. Maar ik kan zeker begrijpen dat mensen op een bepaald moment écht toe zijn aan pensioen, en niet langer willen werken.”
Werken en pensioen gaan voor jou dus hand in hand?
“Absoluut. In België zijn we daar te strikt in. We worden 65, en hup, boeken toe. Dat is niets voor mij. Als je in de VS naar een start-up event gaat ontmoet je mensen van alle leeftijden, ook 65-plussers. In België is iedereen jonger dan 35. De mentaliteit bij ons is helemaal anders, uiteraard heeft dit ook te maken met het gebrek aan een sociaal vangnet in de VS, maar ondernemen kan op elke leeftijd, zolang je er maar zin in hebt.”
Jij bent zelfstandige, hoe beïnvloedt dat jouw kijk op pensioenen?
“Door mijn statuut als zelfstandige ben ik verplicht om mijn pensioen financieel goed te plannen. Mijn ouders waren beide zelfstandige en hebben samen een pensioen van nog geen 1200 euro. Dat was voor mij een wake-up call. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: ‘Later zal ik geen pensioen hebben’. Ik plan dus goed en zet in op verschillende types van investeringen om risico te spreiden. Hierbij laat ik me bijstaan door experts uit mijn omgeving. Maar toch moet ik toegeven dat ik niet exact weet hoeveel centen ik bijeen moet sparen tegen mijn pensioen, wanneer dat dan ook mag zijn.”
Wat moet er volgens jou veranderen in het huidige pensioenbeleid?
“Wat mij stoort is de achterhaalde definitie van zelfstandige. We denken daarbij nog te vaak aan grote ondernemers, die grof geld verdienen en dat parkeren in belastingparadijzen. Dat is al lang niet meer het geval én ook niet meer relevant. Ik geloof enorm in een arbeidsmarkt waarbij we hybride medewerkers worden en met een freelance statuut verschillende jobs uitoefenen. Dat stimuleert variatie, laat je toe je passie na te jagen en je financiële zekerheid te behouden. Het systeem van vandaag is daar nog niet op aangepast, evenmin het pensioenvervolg. Wél ben ik benieuwd naar de gelijkstelling van de pensioenen tussen medewerkers en zelfstandigen. Ik wil gerust mijn duit in het zakje doen, zolang ik daar maar evenredig wordt voor beloond. Het systeem moet fair zijn voor iedereen.”
Lees hier hoe Filip (63) en Charlotte (28) naar hun pensioen kijken.
Wil je meer weten over de resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer met focus op pensioen? Klik dan hier.
De Pensioenvisie van levensverzekeraar NN
In een samenleving waarin we met z’n allen langer leven, heeft ons pensioenstelsel nood aan een verjongingskuur. Want het huidige systeem is niet langer aangepast aan onze maatschappij. Door onze stijgende levensverwachting brengen we meer tijd door in pensionering, waardoor we meer financiële middelen nodig hebben. Op professioneel gebied veranderen we sneller van werkgever en van statuut. Pauzes in je loopbaan inlassen om jezelf bij of om te scholen, worden essentieel om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. En ook privé blijft lang niet iedereen zijn hele leven bij dezelfde partner. Dit zijn allemaal elementen waar het pensioensysteem vandaag onvoldoende rekening mee houdt, waardoor de betaalbaar-, billijk- en adequaatheid ervan in het gedrang komt.
Het is tijd om na te denken over een upgrade van ons systeem.
Lees hier de pensioenvisie van levensverzekeraar NN.