“Ik werk op spoed, ik zie dagelijks plotse overlijdens”
Wat is jouw dierbaarste bezit? Je gezin of je wagen? Dat dachten we al, daar moeten we niet lang over nadenken. Belgen zetten hun gezin met stip op 1. En toch beschermen we onze wagen meestal financieel beter dan ons gezin. Matthijs en zijn vrouw Stephanie probeerden alvast de nodige stappen te ondernemen om elkaar financieel te beschermen, ook als een van de twee er niet meer zou zijn. Toch blijft het ook voor hen een groot vraagteken wat de exacte financiële impact zou zijn van een overlijden van een van de twee.
In dit artikel
Matthijs & Stephanie hebben jullie al met elkaar gepraat over de financiële gevolgen moest een van jullie er niet meer zijn?
Stephanie: “We zijn alle twee rationele types en hebben het daar zeker al over gehad met elkaar. Ik ben hoofdverpleegkundige op spoed. Ik word dagelijks geconfronteerd met plotse overlijdens en de impact daarvan op een gezin. Het drukt je met de neus op de feiten. Die realiteit zet je aan het denken, maar ook aan het doen.”
Matthijs: “Voor ons voelt zo’n thema niet als taboe aan. Mogelijks omdat Stephanie vaker te maken krijgt met overlijdens dan een doorsnee persoon. Maar we hebben een paar afspraken gemaakt die onze financiële gemoedsrust zou moeten beschermen, moest een van de twee komen te gaan.”
Welke afspraken zijn dat dan?
Matthijs: “We zijn getrouwd uit liefde, maar ook omdat je zo maximaal beschermd bent. Bij de aankoop van ons huis kozen we ook voor een schuldsaldoverzekering waarbij we elk voor 100% kozen. Op de belangrijke momenten in onze relatie zijn we het gesprek dus steeds aangegaan. We zijn daarnaast ook volledig transparant over onze financiën naar elkaar toe.”
Denk je dat dit volstaat?
Matthijs: “In alle eerlijkheid, moest er een van ons twee wegvallen, weten we alle twee niet wat er ons exact te wachten zou staan. Dus ik hoop dat we met de maatregelen die we nu al namen ergens komen. Al hebben we wel al gevoeld hoe het is om ons gezin te moeten onderhouden met één loon. Vorig jaar heb ik een burn-out gehad en stond ik voor 100% op invaliditeit. Dat was financieel niet eenvoudig. Zo’n gebeurtenis laat je ook wel stilstaan bij het belang van een goede financiële planning.”
Uit de Financiële Gemoedsrust Barometer blijkt dat vrouwen tussen de 35 en 49 jaar zich extra veel zorgen maken over het behoud van hun levensstandaard moest hun partner overlijden, kunnen jullie dat begrijpen?
Stephanie: “Zeker. Ik werk vandaag, net zoals Matthijs, full time, omdat het lukt voor ons om op die manier ons gezien met twee kinderen te runnen. Dat maakt dat we alle twee financieel zelfstandig zijn. Maar ik zie in mijn omgeving dat er heel wat koppels zijn waar een van de twee wat minder werkt om voor de kinderen te zorgen, en ja, dat is zeer vaak de vrouw. Dus ik begrijp zeker dat er bij die leeftijdsgroep extra bezorgdheid is. Als je dan alleen komt te staan, is dat zowel emotioneel als financieel zeer waar.”
Wat kunnen Matthijs en Stephanie nog ondernemen om elkaar optimaal te beschermen?
Bart Chiau, senior expert bij NN geeft advies:
Een schuldsaldoverzekering is zeker een goed begin, maar onthoud dat dit enkel je af te betalen saldo verzekert in geval van overlijden. Als je vast kapitaal wil verzekeren ter bescherming van je gezin en/of je bedrijf neem je best ook een extra overlijdensverzekering.
Via een gewaarborgd inkomen kan je bescherming inbouwen bij arbeidsongeschiktheid.
Voor de dagelijkse financiën stel je best een gezamenlijk financieel plan op. Je kan je hierbij laten adviseren door je makelaar.