Financiële tips om als ondernemer zen te blijven in crisistijden

Het gaat minder goed met onze immer optimistische en positief ingestelde zelfstandigen. De koopkrachtcrisis hakt stevig in op hun financiële gemoedsrust en de toekomst oogt niet fraai. Maar een zelfstandige blijft niet bij de pakken zitten en wil het tij keren. Op basis van de laatste meting van de NN financiële gemoedsrust barometer stellen we enkele oplossingen voor zelfstandigen voor om deze crisisperiode meer zen door te komen.

GettyImages-109434251.jpg
In dit artikel

    1. Financier energiebesparende investeringen met een voorschot op je aanvullend pensioenplan

    Je kan je aanvullend pensioenspaarplan, zoals de Individuele Pensioentoezegging (IPT) ook gebruiken voor energetische renovaties of energiebesparende investeringen. Die leveren je meteen een bonus op, want je verlaagt je energiefactuur. Het is bovendien best mogelijk dat je deze investering kunt combineren met een premie van de overheid.

    Dak- en muurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp worden vandaag beschouwd als de meest efficiënte energie-investeringen. Naast het terugverdieneffect ervan verhogen deze maatregelen ook de waarde van je woning. Energiezuinige woningen worden immers steeds aantrekkelijker op de woonmarkt. Niet enkel voor de huurder, maar ook voor de verhuurder. In 2022 besliste de regering immers dat de mogelijkheid om het huurbedrag te indexeren voortaan afhangt van het energiezuinige karakter van een huurwoning.

    Door deze investeringen te betalen met een voorschot op je pensioenplan, hoef je niet te wachten tot je wettelijk pensioen om dat plan te gelde te maken. En door het terugverdieneffect van de investering win je dus tweemaal!

     

    2. Verhoog het verzekerde kapitaal van je verzekering gewaarborgd inkomen of je overlijdensverzekering

    Waarom? Heel eenvoudig: 10% inflatie betekent dat de verzekerde kapitalen in deze contracten ook 10% minder waard worden inzake koopkracht. Dit scheelt een serieuze slok op de borrel voor je gezin als jou iets zou overkomen. Als zelfstandige wil je nu eenmaal je partner en kinderen goed beschermen. Je doet er daarom goed aan om dit aan te halen in een volgend gesprek met je boekhouder of verzekeringsmakelaar.

     

    3. Onrust op de beurzen? Blijf rustig. Verkoop niet en koop enkel bij met langetermijnperspectief

    Ben je een belegger, doe je aan aanvullend pensioensparen en word je horendol van de volatiliteit op de markten?

    In deze tijden permanent turen naar de waarde van portefeuille kan je flink wat stress bezorgen. Misschien een moeilijke boodschap, maar het beste wat je momenteel kan doen, is niet verkopen. Vandaag nog in paniek activa uit je portefeuille verkopen, komt neer op flink wat verlies nemen. Door geduldig te zijn, kan je het verlies op termijn wegwerken.

    Pascal Paepen verwoordde het onlangs nog als volgt: “Is de beursdaling uitzonderlijk? Absoluut niet. Gemiddeld zien we die elke 3,5 jaar. Er waren er immers 36 tussen 1900 en vandaag. Gemiddeld duurt zo’n ‘baisse’ 10 maanden, terwijl de daaropvolgende ‘hausse’ gemiddeld 33 maanden duurt. De gemiddelde daling tijdens zo'n correctie bedraagt 36%, de gemiddelde stijging tijdens de daaropvolgende hausse 112%. Zelfs duur kopen is helemaal geen probleem als je tijd hebt. Verkopen tijdens een baisse brengt dan weer hoge opportuniteitskosten mee. Niet doen dus. Beleggen in aandelen is nog steeds interessant, maar bekijk het op de lange termijn. Spreiden is en blijft daarbij erg zinvol.”

     

    4. Wacht niet op het ideale moment om te beleggen

    Spreid je beleggingen in de tijd. Het juiste moment om in te stappen is moeilijk te bepalen, zelfs voor specialisten. Verschillende beleggingsformules, zoals een tak-23 levensverzekering, laten daarom toe om maandelijks kleinere bedragen te storten. Op die manier beperk je het risico dat je op het verkeerde moment begint met sparen of beleggen.

     

    5. Beleg het ‘overtollig’ spaargeld op de rekening van je zaak

    Meer en meer Belgen worden zich bewust van de verschroeiende impact van de inflatie op hun spaargeld. Inflatie tast ook het spaargeld van je zaak aan. Laat je redelijk wat geld onaangeroerd staan op rekeningen van de zaak, dan kan het interessant zijn om ook deze bedragen aan het werk zetten. Bespreek met je boekhouder wat financieel gezien gezond is voor je bedrijf en overleg met je financieel adviseur over de concrete mogelijkheden. 

     

    Kortom, als zelfstandige kan je met een aantal handige oplossingen jezelf heel wat extra gemoedsrust bezorgen. Je stelt er immers je financiële toekomst, en die van je gezin, mee veilig. Bovendien biedt NN je enkele preventieve wellbeing-services aan in het kader van bepaalde verzekeringscontracten.

     

    Ontdek hier het aanbod van NN voor zelfstandigen.

     

     

     

    Deel dit artikel