3 lessen die we trekken uit de controversiële FIRE-beweging

De FIRE-beweging (FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early) trekt vooral twintigers en dertigers aan die zo snel mogelijk financieel onafhankelijk willen worden. De methode houdt echter ook risico’s in, en er werd dan ook al veel geschreven over de onverantwoordelijke boodschap die FIRE uitzendt naar jongeren. Maar wat leert de beweging ons over de beste manier om financieel onafhankelijk te worden? Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de faculteit economie van de UGent somt de 3 grootste lessen op die we uit de beweging kunnen trekken:

GettyImages-475813815.jpg
In dit artikel

    1. Beleg je spaarreserve veilig

    Vroeg op pensioen gaan is niet per se slecht, maar je moet er op de juiste manier toe komen. Bij NN pleiten we daarom voor een goede financiële planning, waarbij de hoofdboodschap is: je kan alleen maar je reserves beleggen. Dat is vandaag eens zo relevant, want door de hogere levenskost is het belangrijk dat je niet te veel gaat gokken, zoals de ‘investeerders’ uit de succesverhalen van FIRE doen. Er moet immers geld overblijven om een huis te kopen, een zaak te starten, voor gezinsuitbreiding,… Het kan dus heel gevaarlijk zijn om op korte termijn te denken.

    In plaats van te gokken, kan je ook een groot kapitaal opbouwen door zo jong mogelijk te beginnen met sparen op een gezonde manier. Voor dat lange termijnverhaal zal je verzekeringsmakelaar je helpen met het veilig beleggen van je spaarreserve.

    2. Beleid moet investeren in financiële educatie

    De financiële geletterdheid van jongeren is nog te laag, en ze krijgen niet de nodige educatie van de juiste experts. Zo geeft één van de deelnemers uit de recente FIRE-documentaire beleggingsles aan jongeren, zo krijgen ze nog meer zand in de ogen gestrooid. Een kwalitatieve financiële educatie is belangrijk om jongeren op een veilige manier te leren beleggen, en om hen naast het rooskleurige verhaal ook de gevaren van de verschillende manieren om te sparen mee te geven.

    Jongeren zullen willen experimenteren met beleggen, en dat mag ook, maar dit doen ze beter met kleine bedragen. Door ‘FIRE zien ze generatiegenoten die een groot bedrag verdrievoudigen in één keer, maar er wordt doodgezwegen dat je dit de week nadien ook weer kwijt kan zijn. Het is niet alleen de taak van de verzekeringsmakelaar, maar ook van het onderwijs om toe te zien op de experimenten van jongeren en hen op tijd te waarschuwen over de risico’s.

    3. Influencers met beide voeten op de grond geven het goede voorbeeld

    Ook al wil ik de belangrijke rol van een verzekeringsmakelaar en het onderwijs benadrukken, ik besef ook dat jongeren opkijken naar het soort succesvolle profielen uit de FIRE-beweging. Nu jonge mensen zich zorgen maken om de hoge prijzen van energie, in de supermarkt en op de vastgoedmarkt, zullen ze op zoek gaan naar andere manieren om rijk te worden. Daarom laten ze zich maar al te graag beïnvloeden door misleidende influencers, zoals de deelnemers van FIRE. Ook de rol van influencers mag dus niet onderschat worden. Wanneer we voldoende tegengewicht bieden met influencers die voeling hebben met het echte leven én kennis van beleggen, zullen jongeren positief door hen worden beïnvloed.

     

     

    Meer weten over pensioensparen?

    Deel dit artikel