TOEN
Was een kledingzaak opstarten altijd al het grote plan?
Bora: “Als jong meisje droomde ik van een creatieve job in de mode. Modeontwerpster, dat leek mij wel wat. Al die verschillende stoffen, texturen, kleuren … boeiend allemaal. Ik ging ook graag op stap in de stad om nieuwe, inspirerende plaatsen te ontdekken. Maar als pas afgestudeerde grafische vormgever kwam ik eerst in een communicatiebureau terecht. Daar werkte ik zo’n 6 jaar.”
Hoe maakte je vervolgens de overstap naar een eigen winkel?
Bora: “Mijn jongere zus deelde dezelfde (mode)passie als ik. Tijdens onze studies brainstormden we vaak over een eigen winkelconcept. En omdat mijn zus een marketingachtergrond heeft, vulden we elkaar goed aan. Uiteindelijk startten we met de zoektocht naar een geschikt pand in Leuven. We contacteerden de merken waarin we onze eigen stijl terugvonden, kozen een boekhouder … Het ging best snel allemaal.”
Maar ondertussen werkten jullie dus nog?
Bora: ”Ja, en dat was heel hectisch! Want na het werk en tijdens het weekend ging alle tijd naar de plannen voor Mixte. Maar omdat we een job hadden, liepen we weinig risico: we hadden immers een inkomen. Bovendien stonden onze fijne bazen open voor ons shopidee. Beter nog: mocht ons nieuwe avontuur mislukken, konden we altijd terug. Een hele geruststelling. Na drie jaar ging ik dan deeltijds werken, zodat ik mij meer kon focussen op Mixte.”
Bij wie kon je terecht voor goede ‘ondernemersraad’?
Bora: “We zijn echt van nul begonnen en zochten alles zelf uit. Want niemand in de familie heeft een ‘ondernemersachtergrond’. Tijdens mijn opleiding voor grafische vormgever kreeg ik wel een jaar bedrijfsbeheer, was zelfs verplicht destijds. Met die basiskennis, aangevuld met de marketingervaring van mijn zus, ontwikkelden we verder Mixte.”
Hoe lang combineerde je Mixte met je deeltijdse job?
Bora: “Nog eens drie jaar, om toch zeker een vast loon te hebben. Wat moeilijk vol te houden was, want de zaak groeide haast onmiddellijk. Ik moest de zaak ondertussen ook combineren met een gezin met twee kleine kinderen. Niet te onderschatten.”
NU
Met alles wat je nu weet, zou je het toen anders aangepakt hebben?
Bora: “Van bij het begin ging alles vrij vlot en kenden we dus weinig problemen. We zijn ook heel organisch gegroeid. Eerst als een boetiekje met 10 merken (vandaag telt Mixte er 25, nvdr.). Mijn zus is nu 4 jaar weg uit de zaak, dus run ik Mixte alleen verder. Weliswaar in een fijn team van 6 mensen.”
Waarschijnlijk een totaal andere manier van werken?
Bora: “Inderdaad, vroeger deden we alles met z’n twee. Maar toen mijn zus Mixte verliet, moest ik een compleet nieuwe structuur bedenken om het leefbaar voor mezelf te houden. Vandaag werk ik dus samen met 5 medewerkers. Ik doe vooral de aankopen en coach de rest van het team. Mijn man houdt zich voornamelijk bezig met het financiële en de administratie (boekhouding, sociaal secretariaat, contact met interimkantoor ...). Daarnaast zijn er nog een shopmanager en 3 assistent-shopmanagers in dienst. Iedereen binnen Mixte heeft een specifiek takenpakket.”
En dat verloopt vlot?
Bora: “Absoluut, ik vond de professionele mensen die ik zocht. Ze hebben een voor een de juiste mentaliteit en passen binnen het Mixte-concept: mixen en matchen. Bij ons vind je voor elke gelegenheid een outfit, in diverse prijscategorieën. We kleden je graag van kop tot teen: schoenen, kleedje, juweeltjes … Altijd met een heel persoonlijke service, zonder opdringerg te zijn. Dat vinden we hier heel belangrijk. Ik wil een fijne omgeving creëren, zowel voor onze klanten als het personeel. Bovendien een plek waar je altijd makkelijk kunt binnenstappen en geen tijd verliest.”
Waar ben je vandaag het meest trots op?
Bora: “Dat we als onderneming al 14 jaar bestaan, niet zo evident. En dat ik de zaak 4 jaar geleden heb overgenomen. Alles opnieuw uitdenken, in combinatie met twee jonge kinderen. Ik heb mij toen echt te pletter gewerkt … Maar het is goed uitgedraaid en nu heb ik opnieuw het gevoel dat ik een leven heb. Ook het team draait super goed. Samenwerken, delegeren, taken loslaten … Dat laatste vond ik zelf niet altijd makkelijk, maar nu begrijpen we elkaar heel goed. Ik ga ook starten met jaarlijkse evaluatiemomenten, wat de medewerkers wel appreciëren.
LATER
Op welke manier bescherm je jezelf en de onderneming?
Bora: “Uiteraard vragen we advies aan de boekhouder, en die heeft er bijvoorbeeld op aangedrongen om voor een aanvullend pensioen te zorgen. Dus daar zetten we zeker geld voor opzij. Maar ik ben niet angstig, want de zaken gaan goed. Daarnaast beschikken we over een brandverzekering, diefstalverzekering en hospitalisatieverzekering. Moest Mixte niet zo goed marcheren, zou ik waarschijnlijk anders redeneren.”
Waar zie jezelf en Mixte binnen, laat ons zeggen, nog eens 14 jaar?
Bora: ”Moeilijk zonder glazen bol (lacht). Sowieso handel en leef ik in het moment. Er zijn ook veel factoren die je gewoonweg niet in de hand hebt. Er verandert ook veel op korte tijd. Ik ben nog jong en sowieso plan ik niet graag vooruit. Ik denk dus bijvoorbeeld ook nog niet na over opvolging, want de toekomst kan er snel anders uitzien. Mijn kinderen krijgen alvast de vrijheid. Want ze moeten vooral een job kiezen die hen gelukkig maakt. Zo zegt mijn dochter van 11 jaar dat ze later psychologe wilt worden. Voor mij goed!”