Financiële gemoedsrust is ver weg bij heel wat Belgen

De Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN toont aan dat meer dan 1 Belg op 4 een lage financiële gemoedsrust heeft. 80% van de Belgen verwacht een nieuwe financiële crisis, terwijl meer dan de helft van de Belgen maximaal 3 maanden kan overbruggen met zijn spaarreserves. Meer bewustzijn over je financiële situatie en het nauwgezet volgen van een financieel plan kunnen onze gemoedsrust versterken.

Gemoedsrust
In dit artikel

    De coronacrisis heeft een belangrijke economische impact: ondanks de steunmaatregelen vanwege de overheid riskeren 180.000 werknemers op korte termijn hun baan te verliezen1. Daarnaast vreest 1 zelfstandige op 6 een faillissement of stopzetting van zijn activiteit2. De studie van NN, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville bij 2.076 Belgen tussen 18 en 79 jaar, toont aan dat de angst er ook in zit bij de Belg in het algemeen: 80% verwacht een nieuwe financiële crisis, en dat terwijl meer dan de helft van de Belgen maximaal 3 maanden kan overbruggen met zijn spaarreserves of zelfs geen idee heeft over welke spaarreserve hij beschikt.

    Financiële Gemoedsrust Barometer

    NN publiceert elke 6 maanden de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe gerust de Belg zich voelt met betrekking tot zijn financiële situatie en bevat ook concrete tips om te zorgen voor een grondige financiële planning. De barometer houdt rekening met de financiële angsten van de Belg, alsook met zijn financiële toekomst, kennis en welzijn. De Nationale Geluksonderzoeken (UGent-NN) de afgelopen jaren toonden aan dat het ervaren van gemoedsrust en de financiële situatie een belangrijke impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. De Financiële Gemoedsrust Barometer brengt beide elementen samen.

    Welke score behaalden de 2.076 respondenten op de Financiële Gemoedsrust Barometer? Gemiddeld was dit 60 op 100. Zeker niet slecht, maar er is nog heel wat ruimte voor verbetering. Zo scoort meer dan 1 Belg op 4 lager dan 50 op 100.  Welke conclusies kunnen we verder trekken uit de resultaten van de Financiële Gemoedsrust Barometer?

    • Tussen 35 en 49 jaar is het erg lastig om financiële gemoedsrust te hebben.
    • Naarmate we ouder worden, krijgen we meer financiële gemoedsrust.
    • Mannen scoren gemiddeld 61,3 op 100, vrouwen iets lager met 58,9 op 100.
    • Ook tussen de gewesten zijn er verschillen: Vlamingen zetten een gemiddelde score neer van 62,8 op 100, Brusselaars 58,7 en Walen 55,6.

    Om die financiële gemoedsrust te vergroten en beter voorbereid te zijn op financiële tegenslagen, is het belangrijk om beter te plannen. Slechts 30% van de Belgen heeft een financieel plan dat hij of zij effectief volgt.

    Check zelf je financiële gemoedsrust

    Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust. Je vindt er ook heel wat praktische tips.

    In september staat een nieuwe bevraging voor de Financiële Gemoedsrust Barometer

    gepland. We houden je uiteraard op de hoogte.

    Deel dit artikel