Langer Leven Onderzoek
Studies in het kader van Langer leven tonen aan dat wie vandaag over de juiste troeven beschikt en in zijn of haar toekomst blijft investeren, positief staat tegenover een langer leven. Dat is echter niet altijd even eenvoudig, er komen ook heel wat uitdagingen bij kijken. We hebben 4 krachten onderscheiden waar je zeker mee aan de slag kan. Financiële, intellectuele, sociale en mentale veerkracht zijn noodzakelijk voor een rooskleurige toekomst.
Wat bedoelen we met financiële veerkracht?
Financiële veerkracht uit zich op verschillende vlakken:
- Het betekent in de eerste plaats: over voldoende liquide middelen (cash) beschikken, dat wil zeggen genoeg beschikbaar ‘geld’ hebben
- Jezelf beschermen tegen financiële tegenslagen door een buffer of een verzekering te voorzien.
- Vandaag al aan de toekomst denken om later van een zorgeloos pensioen te kunnen genieten. Vandaag plannen voor morgen en overmorgen, dus!
- Jezelf de mogelijkheid bieden om je leven te kunnen leiden zoals jij dat wil, bv. er een jaar tussenuit knijpen om een wereldreis te maken, een opleiding te volgen of vrijwilligerswerk te doen. Reserves aanleggen, kortom.
Beheer je geld actief
Je moet niet alleen denken aan je financiële situatie wanneer je eenmaal met pensioen zal zijn. Ook vandaag doe je er goed aan om je budget nauwgezet in de gaten te houden. Door je financiën tijdens je actieve levensfasen goed te beheren, kom je al een heel eind.
Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn daarin je eerste partners. Ze kunnen je zeker helpen om je doelen te schetsen en een haalbaar financieel plan op te stellen dat daarmee overeenkomt. Want langer leven betekent vooral ook plannen voor langer! En er zijn natuurlijk ook apps die je ondersteunen om je budget te monitoren: je weet perfect waaraan je hoeveel geld uitgeeft en ontdekt meteen of je in staat bent om wat geld opzij te leggen of niet. Lukt dat niet, dan heb je een duidelijk overzicht van je uitgaven en kan je gerichte keuzes maken.
Financiële veerkracht betekent ook dat je moet kunnen inspelen op momenten en periodes dat het goed gaat of ... slecht gaat, of op momenten dat je meer of minder inkomsten hebt. Een buffer aanleggen om jezelf te beschermen tegen onverwachte tegenslagen, zoals een ontslag, tijdelijke arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of een ongeval, tijdelijke werkloosheid, je auto die het begeeft … is bijvoorbeeld heel belangrijk. Die buffer geeft je immers de kans om een moeilijke periode te overbruggen, even de pauzeknop in te drukken of zelfs je leven helemaal om te gooien.
Je wil je leven immers liefst leiden zoals jij dat echt wil. Zo is het perfect mogelijk dat je op een bepaald moment een andere richting wil inslaan, bv. door voor een nieuwe job te kiezen, zelfstandige of mantelzorger te worden, … of zelfs een sabbatjaar te nemen. Daartoe heb je niet enkel een stevige dosis mentale veerkracht nodig, maar ook financiële veerkracht.
Spaar of beleg voor een zorgeloos pensioen
Bij financiële veerkracht denk je meteen aan voldoende financiële middelen om een langer leven te kunnen betalen. Logisch ook, dat is ongetwijfeld één van de voornaamste uitdagingen. Goed nieuws is dat hoe langer je werkt, hoe langer je ook inkomsten hebt. Maar langer leven brengt tegelijkertijd mee dat je langer met pensioen zal zijn en dat de factuur voor verzorging zal toenemen. Om jezelf een pensioentijd zonder financiële zorgen te garanderen, onderneem je vandaag best al actie. Het wettelijk pensioen ligt lager dan je laatste nettoloon dat je verdiende toen je nog werkte. Maar je beschikt over heel wat fiscaal interessante mogelijkheden om te sparen of te beleggen voor een aanvullend pensioen, bovenop je wettelijke pensioenuitkering:
- Pensioenplannen voor werknemers
- Pensioensparen: sparen voor je pensioen mét fiscaal voordeel
- Langetermijnsparen: eveneens handig om te sparen voor je pensioen én een belastingvoordeel te genieten. Vaak kan je meer storten dan bij pensioensparen.
- Groepsverzekering: sparen voor een aanvullend pensioen via je werkgever.
- Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW): sparen voor een aanvullend pensioen via je werkgever, waarbij de premie afgehouden wordt van je nettoloon.
- Pensioenplannen voor zelfstandigen
Er zijn nog tal van andere opties om te sparen of te beleggen voor een zorgeloze toekomst. Afhankelijk van het risico dat je wilt nemen, kun je investeren in vastgoed of beleggen op de financiële markten via tak 23-verzekeringsproducten. Een tak 23-verzekering houdt iets meer risico in, maar biedt je zo bijvoorbeeld uitzicht op een hoger rendement dan een spaarrekening. Het is daarbij wel belangrijk om je goed te laten informeren. Vraag zeker advies aan een expert terzake, zoals een verzekeringsmakelaar.
Gerust over je financiële toekomst?
Hoewel we het alleen maar kunnen toejuichen dat we langer leven, brengt de halfjaarlijkse Financiële Gemoedsrust Barometer van NN aan het licht dat het niet zo goed gesteld is met onze financiële gemoedsrust. Heel wat Belgen maken zich zorgen over hun huidige financiële situatie of vrezen niet genoeg geld te hebben om hun pensioen te overbruggen. Het gebrek aan financiële kennis ligt daarbij vaak aan de basis. Een tip: stel vragen aan specialisten en surf eens rond op het internet. Je vindt er gemakkelijk heel wat info over beleggen, sparen en verzekeren. Op deze sites kan je alvast een kijkje nemen: www.wikifin.be en www.nn.be/kapitalevragen.
Ben je benieuwd hoe het met jouw financiële gemoedsrust zit? Doe dan snel de test.