Groepsverzekering: wat is een cafetariaplan?

In de context van een loonstrategie wordt de term ‘cafetariaplan’ regelmatig gebruikt. Maar wat verstaan we hieronder precies?

cafetariaplan
In dit artikel

    De term ‘cafetariaplan’ verwijst naar de keuzes die werknemers kunnen maken bij het samenstellen van een voordelenpakket dat deel uitmaakt van hun verloning. Ze beslissen zelf of ze bijvoorbeeld liever een smartphone of een hospitalisatieverzekering krijgen, dan wel de voorkeur geven aan andere voordelen, zoals een bedrijfswagen of een tussenkomst in de kosten voor kinderopvang. De situatie wordt vergeleken met die van een klant in een cafetaria: hij kan immers vrij beslissen of hij een voorgerecht, soep, een hoofdschotel, een nagerecht, aangepaste wijnen … neemt. Soms wordt de term ’meerkeuzeplan‘ gebruikt. In het Engels gebruikt men de uitdrukking ’total reward‘. Het gaat dus om een totaal loonpakket dat individueel aangepast wordt aan de keuzes en behoeften van de medewerker.

    Tegelijkertijd wordt ‘cafetariaplan’ ook gebruikt in de context van groepsverzekeringen die een werkgever aan (een gedeelte van) zijn medewerkers aanbiedt. De medewerker kan dan zelf bepalen aan welke waarborgen de premie voor de groepsverzekering besteed wordt: opbouw van een aanvullend pensioen, een overlijdensdekking, een invaliditeitswaarborg, … Op die manier kan de medewerker de groepsverzekering op zo’n manier invullen dat de voordelen perfect aansluiten bij zijn verwachtingen. Ook kan de medewerker de verdeling van de premie over de verschillende waarborgen wijzigen doorheen de tijd.

     

    Waarom kiezen voor een cafetariaplan?

    Omdat het brutoloon vrij zwaar belast wordt in ons land, kiezen heel wat bedrijven ervoor om extralegale voordelen op te nemen in het loonpakket van hun medewerkers. Een groepsverzekering is zo’n extralegaal voordeel. Daarnaast sluit een cafetariaplan perfect aan bij de trend naar een flexibelere en meer geïndividualiseerde verloning. Ten slotte is een groepsverzekering, en zeker een cafetariaplan, een interessant wapen in de war for talent: zowel met het oog op de aanwerving van medewerkers als in het behouden ervan.

    Zijn er ook nadelen aan een cafetariaplan? Ja, in die zin dat een cafetariaplan extra administratie meebrengt. Al beschikken verzekeraars over beheerspakketten om die administratie voor bedrijven te beperken. Ook is het essentieel om medewerkers te overtuigen van de voordelen van een cafetariaplan. Niet iedereen is immers meteen overtuigd van de meerwaarde ervan, vaak omdat ze het principe niet goed kennen. En uiteraard is het de bedoeling dat de medewerker zelf zijn cafetariaplan mee opvolgt. Als zijn behoeften doorheen de jaren wijzigen, is het vaak ook interessant om het cafetariaplan mee aan te passen.

     

    Ontdek hier de cafetariaplannen van NN.

    Deel dit artikel