Sommige mensen werken hun hele carrière lang deeltijds, anderen doen het gedurende een bepaalde periode, bijv. wanneer de kinderen klein zijn of om voor een zieke ouder te zorgen. Statistisch bekeken zal een groot deel van de toekomstige gepensioneerden op een of ander ogenblik in hun carrière deeltijds gewerkt hebben. Daarom stelt zich de vraag: Welke invloed heeft deeltijds werken op het pensioen?
Invloed op je wettelijk pensioen
Wie deeltijds begint te werken om aan de werkloosheid te ontsnappen, zal natuurlijk geen negatieve invloed ervaren op zijn/haar pensioen. Hij/zij mag wel niet vergeten een aanvraag in te dienen om het statuut van deeltijds werknemer met behoud van rechten te verkrijgen. Wie voltijds werkt en om één of andere reden wenst zijn uurrooster te verlichten, zal vooreerst moeten proberen tijdskrediet (privésector), een loopbaanonderbreking (overheid), zorgkrediet (Vlaamse overheid) of een thematisch verlof (alle sectoren) te krijgen. In de meeste van deze gevallen wordt het deeltijds werk voor het pensioen volledig gelijkgesteld. Dit wordt gelijkgestelde periodes genoemd. Dit zijn periodes van afwezigheid waarin de werknemer geen loon krijgt, maar die "gelijkgesteld" worden met gewerkte periodes.
Wie niet voor deze systemen in aanmerking komt, zal echter nooit evenveel pensioen kunnen opbouwen als een persoon die voltijds werkt. Het pensioen van een vrijwillig deeltijds werknemer wordt dus berekend op het aantal dagen dat hij /zij gewerkt heeft en op het deeltijdse loon.
Je kan het pensioen waar je recht op hebt, berekenen op MyPension.be.
Ook voor wie deeltijds werkt, blijft een voltijds uurrooster de referentie. Het loonplafond wordt beperkt in functie van de arbeidsintensiteit: de gepresteerde deeltijdse uren worden omgezet naar voltijdse dagen. De gepresteerde loonuren worden bijgevolg vergeleken met de uren die nodig zijn voor een voltijds uurrooster.