Er zijn meerdere scenario's mogelijk waarbij u de afkoop van een groepsverzekering kunt overwegen:
- U verandert van werkgever.
- Uw nieuwe werkgever heeft ook een groepsverzekering en het lijkt u handiger als alles gegroepeerd is.
- U wil vastgoed aankopen en wil daarvoor uw groepsverzekering aanspreken.
- ...
Feit is dat u sowieso uw groepsverzekering niet kunt afkopen vóór uw 60ste. Daarbij geldt bovendien als stelregel dat het fiscaal interessanter is om uw kapitaal maar op uw 65ste op te vragen. De fiscale aanslagvoeten bij opvraging op uw 60ste of 61ste liggen hoger dan op uw 65ste.
U verandert van werkgever en uw nieuwe werkgever heeft ook een groepsverzekering
Wanneer uw nieuwe werkgever ook een groepsverzekering aanbiedt, moet u eerst en vooral nagaan of de voorwaarden daarvan beter zijn dan die van uw huidige groepsverzekering. Als dat niet het geval is, dan doet u er goed aan om uw huidige groepsverzekering gewoon verder te laten lopen. U betaalt daarvoor geen premies meer, maar het kapitaal blijft behouden, wordt verder gekapitaliseerd en wordt uitgekeerd op uw 65ste.
U verandert van werkgever, maar uw nieuwe werkgever heeft geen groepsverzekering
Als uw nieuwe werkgever geen groepsverzekering zou aanbieden, dan kunt u overigens verder sparen in uw huidige groepsverzekering.
U wil investeren in vastgoed en hebt geld nodig
Als u niet van werkgever verandert, maar overweegt om uw groepsverzekering af te kopen omdat u wil investeren in vastgoed, dan zijn er interessantere alternatieven. Zo kunt u bijvoorbeeld een voorschot opvragen. Dat is heel wat voordeliger dan een afkoop, als die al wettelijk mogelijk is. U kunt dit beschouwen als een erg soepele kredietvorm. De verzekeraar rekent u wel een intrest aan op dit voorschot. U kunt zelf beslissen of u het voorschot later terugbetaalt of niet. Daarnaast is het ook mogelijk om uw groepsverzekering in pand te geven bij het sluiten van een hypotheeklening.