Bart en Philippe, waarom kozen jullie ervoor om in 2018 wettelijk te gaan samenwonen?
Bart: “We waren toen vier jaar samen. Op dat moment hadden we het gevoel dat we een en ander moesten officialiseren. Want door feitelijk samen te wonen, ben je zeer vrij, maar heb je geen enkele verplichting, maar ook geen enkel recht ten opzichte van elkaar. Zo had Philippe al een huis gekocht voor onze relatie dat hij alleen afbetaalde. Omdat we samen zekerheid wilden op lange termijn, bekeken we of er manieren waren om mij te betrekken bij de lening.”
Philippe: “Toen we ons informeerden bij een bevriende notaris bleek al snel dat trouwen hiervoor de beste en meest voordelige manier was.”
Bart: “Maar trouwen omwille van praktische of administratieve redenen wilden we liever niet. Voor ons blijft dat iets ceremonieel, iets romantisch. Onze motivatie was op dat moment niet de juiste om die stap te zetten.”
En toch zijn jullie wettelijk gaan samenwonen, wat waren de andere voordelen?
Philippe: “Klopt, en dat op Valentijnsdag, het was dus toch een beetje romantisch (lacht). Er was een tweede reden waarom we toch die stap hebben gezet. Wanneer je wettelijk samenwoont ben je namelijk beter beschermt wanneer een van de twee partners sterft. Door dit aan te vullen met een testament, weten we dat wanneer een van ons twee sterft de andere het huis en het vermogen erft. Wanneer je feitelijk samenwoont erf je helemaal niets. Dus naast het verdriet, heb je dan mogelijks ook nog heel wat financiële zorgen. Dat wilden we vermijden.”
Bart: “Dankzij het feit dat we wettelijk samenwonen en het aanvullend testament, weten we dat wanneer er ons iets overkomt, de andere geen financiële zorgen extra zal hebben. Dat zorgt voor heel wat extra gemoedsrust.”
Wil je zelf meer weten over de fiscale, sociale en juridische verschillen tussen trouwen, wettelijk en feitelijk samenwonen? Steek je licht op in de volgende artikels over de impact op de eerste fase en de tweede fase van je leven.