Wat kan je als zelfstandige ondernemen in tijden van moeilijkheden? NSZ geeft advies.

Uit de Financiële Gemoedsrust Barometer blijkt dat het turbulente tijden zijn voor zelfstandigen. De helft geeft aan dat hun omzet sinds de start van de crisis daalde, bij een op drie zelfs met meer dan 25%. NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, deelt enkele adviezen voor zelfstandigen die het moeilijk hebben

NSZ tips astus
In dit artikel

    1.     Vraag steun aan.

    Dit kan op vier verschillende niveaus: federaal (uitbreiding overbruggingsrecht, uitbreiding werkloosheidspremie,…) op regionaal niveau (Vlaanderen: coronapremie, hulp bij betalen handelshuur, globalisatiemechanisme, een heropstartlening,…), maatregelen op lokaal niveau en fiscale maatregelen.

    Vaak komt dit over als een kluwen van tegemoetkomingen en aanvraagprocedures. NSZ helpt zelfstandigen hierbij. Ook op platformen als VLAIO, Sowalfin en 1819.Brussels kan je gebundelde informatie terugvinden.

    2.     Winwinlening en het vriendenaandeel

    In Vlaanderen kan je via de Winwinlening en het vriendenaandeel beroep doen op familie, vrienden of kennissen die willen investeren in je zaak. Via het systeem van de Winwinlening is dat voordelig, zowel voor je zaak als voor de investeerder. Familieleden, vrienden of kennissen die in je zaak investeren, krijgen daarvoor een belastingvermindering. Met het Vriendenaandeel moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om rechtstreeks kapitaal te investeren in kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), gevestigd in het Vlaamse Gewest.

    3.     Contacteer je makelaar

    Ook wat verzekeringspremies betreft, liggen er ondersteuningsmogelijkheden voor de zelfstandige. 25% van de zelfstandigen hebben nu al moeite om hun verzekeringspremies te betalen. Ervaar je dit ook, neem dan contact op met je makelaar. Met name voor de verzekeringen voor beroepsaansprakelijkheid of arbeidsongevallen kan er een proportionele vergoeding afgesproken worden. Dat wil zeggen dat je een eenmalige korting kan krijgen op de premie in verhouding tot het aantal maanden dat je gedwongen gesloten was.

    Wil je meer informatie over producten die jou als zelfstandige kunnen beschermen tegen onzeker financiële tijden? Hier kom je meer te weten over het nut van een bedrijfsleiderverzekering .


    [1] Afgenomen door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville bij 1285 Belgen, waaronder 273 zelfstandigen.

     

     

    Deel dit artikel