Je hebt kans om 30 jaar in pensionering te vertoeven. Hoe ga jij dat betalen?

De kans dat je lang(er) zal leven is reëel. Dat wil zeggen dat je mogelijks 30 jaar in pensionering zal vertoeven. Hoe wil jij dat financieren? En is dat de efficiënte manier? Onderzoekers van UGent  en VUB willen onze pensioenkeuzes in kaart brengen met een megastudie waarbij ze maar liefst 15 000 Belgen willen bevragen. Wij spraken met Prof. Kris Boudt (UGent, VUB) die het onderzoek mee leidt. Volgens hem moeten we ons dringend meer beschermen tegen het risico om zeer oud te worden.

online_posts_nn_-_2022-04-07t095118.483.png
In dit artikel

    Wat is voor u de belangrijkste financiële impact op ons pensioen in het kader van langer leven? 

    De grootste impact is niet zozeer dat we gemiddeld gezien enkele jaren langer gaan leven maar vooral dat de kans om een zeer hoge leeftijd te bereiken sterk is gestegen. Gaan we allemaal stokoud worden? Neen, maar we hebben wel allemaal een voldoende grote kans om stokoud te worden. Gelukkig beschermt de overheid ons al in grote mate met de uitbetaling van ons wettelijk pensioen zolang we leven. Maar wanneer we extra zorg nodig hebben en afhankelijk zijn van anderen, bestaat de kans dat het wettelijk pensioen niet volstaat. Daar moeten we ons op voorbereiden door op vroegere leeftijd slimme, efficiënte financiële keuzes te maken.

    Wat zijn volgens u die slimme, efficiënte keuzes?

    We moeten onszelf voorzien van een aanvullend pensioeninkomen. Zie het als een verzekering die je aankoopt, vergelijkbaar met een brandverzekering. Je betaalt op voorhand (wanneer je bv. 65 bent) een premie om later een maandelijkse uitbetaling te krijgen wanneer je de hoge leeftijd bereikt (bv. 85). Zo ben je financieel beschermd en ben je niet afhankelijk. Zo’n verzekering noemen we een uitgestelde lijfrente: je krijgt de maandelijkse uitbetaling zolang je leeft - vandaar “lijfrente” - vanaf het bereiken van een hoge leeftijd - vandaar “uitgesteld”-.  

    De tweede pijler speelt hier ook een belangrijke rol bij. Wat vandaag ontbreekt in bijna alle pensioenplannen, is een gemengde opname van het kapitaal. Nu kunnen mensen die op pensioen gaan kiezen tussen 100% kapitaal of 100% lijfrente. Maar vanuit financieel beheer is de extreme keuze zelden de beste keuze. Daar moet meer bewustwording rond komen.

    Daarom ben ik voorstander van een gemengde opname. Het deel in kapitaal geeft je flexibiliteit bij de keuze van besteding en het deel als uitgestelde lijfrente bezorgt je veiligheid als je zeer oud wordt, zonder dat je het risico neemt om de rijkste van het kerkhof te zijn.

    Neem deel aan het onderzoek

    Je kan deelnemen aan de studie via de volgende link: http://pensiontest.ugent.be/?NN. Na afloop krijg je een gratis persoonlijk onderzoeksrapport opgestuurd en kom je meer te weten of je persoonlijkheidsprofiel en jouw kans om 80 en 90 jaar te worden. Alle gegevens en antwoorden worden volledig anoniem verwerkt, conform de GDPR-wetgeving.  Er zijn dan ook geen juiste of foute antwoorden. De bevraging duurt ongeveer 5-8 minuten.

     

    Levenslang een extra inkomen per maand? Bekijk de oplossing van levensverzekeraar NN.

     

    Deel dit artikel