Hoe kan je fiscaal sparen?

Sparen kan je via een gewone spaarrekening, maar wist je dat er ook spaarvormen zijn die je een mooi belastingvoordeel opleveren? Fiscaal sparen kan ofwel via pensioensparen, ofwel via langetermijnsparen.

bbm_gettyimages-5915205331.jpg
In this article

    PENSIOENSPAREN

    De naam verraadt het al: pensioensparen is sparen voor je pensioen. Want wie na een lange loopbaan aan een welverdiende rust toe is, zal merken dat hij met zijn wettelijk pensioen zijn levensstandaard van voorheen hoogstwaarschijnlijk niet kan verderzetten. Wil je je inkomen voor op je oude dag wat aanvullen, dan kan je aan pensioensparen doen.

    Wie komt in aanmerking? Iedereen tussen 18 en 64 jaar die onderworpen is aan de Belgische personenbelasting. Het bedrag dat je jaarlijks spaart, levert je een belastingvoordeel op. Stort je maximaal 980 euro, dan geniet je 30% fiscaal voordeel. Stort je meer, met 1.260 euro als absoluut maximum, dan bedraagt het fiscale voordeel 25%. De genoemde bedragen zijn de plafonds die gelden voor inkomstenjaar 2019.

    Er bestaan twee formules. Enerzijds kan je pensioensparen bij de bank, dan spreken we van een pensioenspaarrekening. Je belegt dan in een beleggingsfonds, dat op zijn beurt investeert in aandelen en/of obligaties. Let op: de waarde van die aandelen en obligaties kan zowel stijgen als dalen, dus je weet niet op voorhand hoeveel je aan het eind van de rit zal opstrijken. Anderzijds kan je ook kiezen voor een pensioenspaarverzekering, bij een verzekeringsmaatschappij dus. Dan heb je de keuze tussen een formule die je recht geeft op een gegarandeerde intrestvoet (tak 21) of een formule die investeert in beleggingsfondsen (tak 23). Afhankelijk van jouw risico-appetijt kies je dus voor één van deze oplossingen. Voor alle formules wordt het bedrag op je 60ste verjaardag eenmalig belast aan een voordelig tarief van 8 procent.  Je kan na jouw 60 en vóór je 65 nog steeds aan pensioensparen doen. Je krijgt nog telkens een belastingvermindering op je stortingen, maar je moet geen eindbelasting meer betalen. Als je jouw geld toch vóór je 60ste zou opnemen, dan moet je hierop heel wat meer belastingen betalen: meestal 33%.

    LANGETERMIJNSPAREN

    Een alternatief voor pensioensparen is het zogenaamde langetermijnsparen. De bedragen die je via deze formule spaart (voor 2019 is dat maximaal 2.350 euro, maar het toegestane bedrag hangt af van je inkomen) moet je op je belastingbrief in hetzelfde vak invullen dat dit waarin je je kapitaalaflossingen van je woningkrediet opgeeft. Let dus op: wie een hypotheeklening van een zekere omvang heeft lopen, heeft vaak weinig of geen ruimte meer om nog eens van het fiscale voordeel van het langetermijnsparen te genieten. De belastingvermindering bedraagt 30 procent. Op je 60ste wordt er een anticipatieve taks van 10% op het opgebouwde kapitaal ingehouden. Verder betaal je geen belastingen op je kapitaal. Als je jouw geld toch vóór je 60ste zou opnemen, dan moet je hierop heel wat meer belastingen betalen: meestal 33%.

    Start je pas na je 55ste met langetermijnsparen en valt de einddatum van je contract na je 65ste verjaardag, dan wordt deze anticipatieve taks ingehouden op de 10de verjaardag van je contract.


    Pensioensparen of langetermijnsparen: klik door en je leest er alles over.

    Share this article