Je IPT optimaal fiscaal benutten, hoe doe je dat?

Werk je als zelfstandige met een vennootschap, dan kan je via die vennootschap een individuele pensioentoezegging (IPT) onderschrijven. Zo bouw je een aanvullend pensioen op en boek je ook een mooi fiscaal voordeel. Maar hoe haal je fiscaal het onderste uit de kan?

IPT EIP fiscaal fiscale
In this article

    Je vennootschap betaalt de premies voor je IPT

    Je vennootschap sluit de individuele pensioentoezegging af. Dat betekent dat je vennootschap de verzekeringnemer is en ook de premies betaalt. Jijzelf bent de begunstigde. Zelfs als je bedrijf failliet zou gaan, dan nog is de reserve van je IPT verworven.

    Je vennootschap kan de premies voor je IPT aftrekken als beroepskost. Dat gebeurt binnen de 80%-regel. Die regel zegt dat jouw pensioen (de som van je wettelijk en aanvullend bedrijfspensioen) niet hoger mag liggen dan 80% van je laatste normale maandelijkse en regelmatig brutobezoldiging.

    Je makelaar kan dus, samen met je boekhouder, perfect berekenen hoeveel premie je vennootschap in je IPT kan storten om fiscaal een maximaal voordeel te genieten. Opgelet, als je vennootschap toch een bedrag stort dat hoger ligt dan de 80%-grens, dan zal het teveel betaalde bedrag niet in aanmerking komen voor aftrek. Belangrijk is ook dat je een maandelijks en regelmatig inkomen uitgekeerd krijgt. Nog een extra aandachtspunt: in 2022 werd er een circulaire gepubliceerd door de fiscale administratie, waarin aangekondigd werd dat de berekening van de 80%-grens gewijzigd werd. Dit zorgde er evenwel voor dat de ruimte binnen die 80%-grens voor een IPT lager kwam te liggen dan voordien.

     

    Backservice of inhaalpremie is erg interessant

    Extra voordelig aan een IPT is de  backservice. Zo kan je de fiscale ruimte die je in de voorbije jaren (maximaal tien jaar, ook de jaren buiten vennootschap) niet benut hebt, alsnog invullen door extra premies te storten. We geven een voorbeeld waarin dit handig kan zijn.

    Je bent al een tijdje zelfstandig en je vennootschap betaalt jaarlijks de premie voor je IPT. Op een bepaald moment verhoog je je loon dat je vennootschap je maandelijks uitkeert. Door die verhoging schuift de 80%-grens op en kan je een hogere premie voor dat jaar storten (een inhaalbeweging binnen je vennootschap). Maar daarnaast kan je via een backservice ook de extra ruimte voor de voorbije jaren fiscaal benutten. 

    &nbsp

     

    Loonsverhoging creëert extra ruimte voor je IPT

    Voor kmo’s geldt er een lager tarief in de vennootschapsbelasting van 20,4% op de eerste winstschijf van € 100.000. Dat voordeeltarief genieten vennootschappen evenwel enkel als ze aan minstens één bedrijfsleider een minimumloon uitkeren van € 45.000. Keer je jezelf als bedrijfsleider vanuit je vennootschap vandaag een lager loon uit, maar wil je toch het voordelige kmo-tarief genieten? Dan moet je je loon verhogen.

    Op die manier wordt er extra ruimte gecreëerd binnen de 80%-regel, waardoor de vennootschap meer premie kan storten, alsook een hogere backservice. Voorwaarde is wel dat je een maandelijks en regelmatig inkomen krijgt uit de vennootschap. Voor alle duidelijkheid: als het belastbare resultaat van het belastbaar tijdperk lager ligt dan 45.000 euro, dan volstaat een bedrijfsleidersbezoldiging gelijk aan het bedrag van dit resultaat.

     

    Ontdek hier alles over de IPT van NN.

     

    Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties?

    Share this article