5 manieren om de risico’s van beleggen te beperken

Nader je de kaap van 50 jaar, of heb je die al gerond? Dan zit je al wat verder in je loopbaan en liggen je inkomsten doorgaans hoger dan eerder in je carrière. Ook zijn de kinderen al wat ouder en mogelijk zelfs het huis al uit. Je hebt dus meer mogelijkheden om te beleggen: voor wanneer je later met pensioen bent of gewoon om je spaargeld te laten renderen. Maar rendement en risico zijn bij beleggen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontdek hoe je eventuele beleggingsrisico’s kunt beperken.

5 manieren om de risicos van beleggen te beperken
Dans cet article

    Beleggen gaat gepaard met een bepaalde mate van risico. Mik je op een potentieel hoger rendement, dan zal je wat meer risico moeten nemen. Of het beleggingsrisico kleiner of groter is, hangt af van

    • het type belegging: beleg je bijvoorbeeld rechtstreeks in de aandelen van één bedrijf, dan is je risico groter dan wanneer je in een fonds belegt dat op zijn beurt investeert in een uitgebreide portefeuille aan aandelen en obligaties.
    • je beleggingshorizon: beleg je op langere termijn, dan ligt je risico lager. Er is dan immers meer tijd om een zwakkere periode goed te maken.
    • de activa waarin je belegt: sommige activa (bv. aandelen) houden meer risico in dan andere (bv. obligaties).
    • Hoe vaak je belegt: stort je regelmatig kleinere bedragen, dan is dat minder risicovol dan wanneer je eenmalig een grote som inlegt. Je leest er verder in dit artikel meer over.

    Daarnaast hebben ook de economische conjunctuur, geopolitieke gebeurtenissen (bv. oorlogen) en de prestaties van bedrijven een impact op het beleggingsrisico. Je merkt het, bij beleggen komt heel wat kijken. Maar laat dit je niet tegenhouden om te beleggen. Risico nemen hoort er nu eenmaal bij. Je kan het risico trouwens op verschillende manieren intomen. 

     

    1. Beleg geld dat je kunt missen

    Eén van de grootste fouten die je kunt maken als belegger, is al je spaargeld investeren. Je hebt dan immers te weinig financiële middelen over om eventuele tegenslagen in je leven op te vangen. Een belegging houdt vaak ook in dat je geld niet liquide beschikbaar is. Bekijk dus allereerst welk bedrag je de komende jaren kunt missen. Dat geld kan je gebruiken om te investeren.

     

    2. Kies voor risicospreiding bij beleggen

    In een beleggingsportefeuille wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en cash. Ook vastgoed kan hiervan deel uitmaken. Diversifiëren tussen deze verschillende klassen is noodzakelijk. Meer nog, je kunt zelfs binnen activaklassen de risico’s spreiden over meerdere regio’s, bedrijven en/of sectoren.

    Het is cruciaal dat je binnen je beleggingsportefeuille een zo groot mogelijke spreiding nastreeft. Op die manier verminder je de risico’s. Een zwak presterende onderneming of sector hoeft dan geen zware impact te hebben op je volledige portefeuille.

     

    Spreiden in beleggingscategorieën

    Beleg in verschillende beleggingsoplossingen. Leg niet al je eieren in één mand. Investeer bijvoorbeeld zowel in beleggingsverzekeringen met een gewaarborgde intrestvoet als in tak 23-beleggingsverzekeringen, fiscaal voordelige pensioenplannen (pensioensparen, VAPZ, IPT, POZ, …), langetermijnsparen, vastgoed, …

     

    Spreiden in sectoren

    Als je belegt, beperk je dan niet tot één economische sector. Investeer in verschillende bedrijfssectoren. Als één van die sectoren in zwaar weer terechtkomt, kan dit perfect goedgemaakt worden door de andere sectoren waarin je investeerde.

     

    Spreiden in koopmomenten

    Regelmatig beleggen is minder risicovol dan in één keer een groot bedrag storten. Zie verder in dit artikel.

     

    3. Instapmoment belegging afstemmen op de tijdshorizon

    Beleggen doe je niet zomaar. Dat doe je omdat je op een gegeven ogenblik in de toekomst iets wil doen met die belegging: op pensioen gaan, vastgoed aankopen, een schenking doen, de hogere studies van je (klein)kinderen financieren, … Belangrijk hierbij is dat je de duurtijd tot het “activeringsmoment” goed voor ogen houdt. In de regel ga je je belegging geleidelijk aan omschakelen naar minder risicovolle activaklassen (overheidobligaties, cash) naarmate je horizon korter wordt.

     

    4. Starten met periodiek beleggen

    De beurzen zijn soms volatiel. Het instapmoment is daarom cruciaal. Beleg je vlak na een forse beursstijging dat heb je natuurlijk rendement gemist. Beleg je vlak voor een forse beursdaling dan begin je onmiddellijk al in het rood.

    Dit timing-risico kan je verminderen door periodiek te beleggen. Bij periodieke stortingen loop je immers niet het risico dat je op een slecht moment instapt, nl. wanneer de prijzen van bepaalde beleggingen vrij hoog zijn. Je belegt bij periodieke stortingen doorheen de tijd tegen een gemiddelde koers.

     

    5. Laat je goed informeren

    Het klinkt logisch, maar dat is het voor veel mensen zeker niet. Veel beleggers gaan af op advies van ‘specialisten’, maar weten zelf niet goed waar ze hun geld in investeren. Neem rustig de tijd om de verschillende beleggingsmogelijkheden door te nemen. Stel samen met je verzekeringsmakelaar je risicoprofiel op en hij zal je een voorstel op jouw maat bezorgen.

     

    Starten met beleggen voor je pensioen

    Besef je dat je inkomsten een duik zullen nemen eenmaal je met pensioen bent? Dan is het zaak om daarop voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld door voldoende vermogen op te bouwen tegen je wettelijke pensioenleeftijd. Lees hier hoe je jezelf een levenslang inkomen kunt bezorgen.

     

    Partagez cet article