Een VAPZ zorgt voor minder sociale lasten en minder belastingen

Ben je zelfstandige? Dan kun je er vanop aan dat jouw wettelijk pensioen niet zal volstaan om jouw levensstandaard na je pensionering te behouden. Je moet dus zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden (pensioensparen, langetermijnsparen, een IPT als je met een vennootschap werkt, Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) als je zonder vennootschap werkt (vanaf 1 juli 2018 ),  …), maar een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is ongetwijfeld optie nummer één. Wij leggen je uit waarom.

bbm_169270462_20.jpg
Dans cet article

    Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, afgekort VAPZ, is een zeer interessant product voor zelfstandigen om voor zichzelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Niet alleen kunnen de premies fiscaal in mindering gebracht worden, zodat je minder belastingen betaalt, maar ook betaal je op die manier mogelijks lagere sociale lasten.

    Je hebt de keuze tussen een ‘gewoon’ VAPZ en een ‘sociaal’ VAPZ. Wat is het verschil tussen beide?

    • Bij een ‘gewoon’ VAPZ kun je maximaal 8,17% van het inkomen waarop je sociale lasten betaalt storten. Er is ook een absoluut plafond, nl. € 3.256,87 (inkomsten 2019, aanslagjaar 2020). 
    • Bij een ‘sociaal’ VAPZ kun je een hogere premie storten, nl. 9,40% van de inkomsten waarop je sociale bijdragen betaalt. Als absoluut maximum geldt een plafond van € 3.747,19 (inkomsten 2019, aanslagjaar 2020). Bij een sociaal VAPZ bouw je niet alleen een aanvullend pensioenkapitaal op, maar geniet je ook extra dekkingen, zoals een waarborg tegen arbeidsongeschiktheid en/of tegen overlijden.

    De premies voor je VAPZ betaal je normaliter in persoonlijke naam. Op de premies voor een VAPZ betaal je geen premietaks. Eventueel kun je ook de premies laten betalen door jouw vennootschap. De premie wordt dan wel belast als voordeel alle aard. De eindbelasting is voordelig via het stelsel van de fictieve rente.

    Wie kan een VAPZ onderschrijven? Zelfstandigen in hoofdberoep (ook starters) of bijberoep (als je sociale bijdragen betaalt die gelijkwaardig zijn met die voor een zelfstandige in hoofdberoep, geen starter), alsook meewerkende echtgenoten in het ‘maxistatuut’. Wie al ouder is dan 65 en een wettelijk pensioen krijgt, kan geen VAPZ meer afsluiten.


    Met het VAPZ van NN spaar je voor jouw pensioen en betaal je minder belastingen én sociale bijdragen. Wil je meer weten? Klik dan hier.

    Partagez cet article