Kan de planeet ons langer leven aan? Concreet beleggen in een duurzame toekomst

Wereldvermaard klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, voormalig ondervoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) laat er weinig twijfel over bestaan: de globale opwarming van de aarde is een feit. De impact op mensen en ecosystemen is enorm, maar er is ook hoop: we beschikken over de kennis en technologie om een en ander te veranderen.

gettyimages-1011450722.jpg
Dans cet article

    Enkele oplossingen

    Het is hoog tijd om extra inspanningen te leveren om de CO2-uitstoot te verminderen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Hoe kunnen we daarvoor zorgen? Enkele mogelijke oplossingen.

    1. Wist je dat de zon geeft ons in twee uur tijd evenveel energie als de wereld in één jaar verbruikt. Daar moeten we beter gebruik van maken.
    2. Iedereen moet veel duidelijker met hun verantwoordelijkheden geconfronteerd worden, zo moet het vernietigen van het milieu een veel hoger prijskaartje krijgen.
    3. Vooraleer te zoeken naar manieren om energie op een schone manier te produceren, moet er veel meer aandacht besteden worden aan het verminderen van de energievraag en het verhogen van de energie-efficiëntie. De bouwsector bv. biedt tal van mogelijkheden op het gebied van energiebesparing.
    4. Banken en financiële sector zien steeds meer opportuniteiten in klimaatvriendelijk en ethisch beleggen, maar er is nog veel ruimte voor vooruitgang.
    5. De overgang naar een schone en duurzame economie en energie moet rechtvaardig zijn, en andere synergieën met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties (VN) moeten gezocht worden. De SDGs zijn trouwens een goede leidraad voor bedrijven zoals in de bedrijfscases verder zal blijken. Ontdek de zeventien SDG’s van de VN hieronder.

    sdg-nl.png

    Doen we voort zoals vandaag, met alle rampzalige gevolgen van dien, of grijpen we stevig in? Eigenlijk hebben we geen keuze.

     

    Duurzame strategie bij NN

    Duurzaam investeren is maar één deel van de oplossing: we zijn allemaal tegelijk investeerder, consument en werknemer of zelfstandige. In al die hoedanigheden kunnen we ons steentje bijdragen. Het effect van duurzaam investeren is daarbij veel groter dan gedacht.

    Ook de overheid kan ingrijpen als regelgever: bijvoorbeeld in de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. We moeten naar een volledig circulaire economie gaan, waarbij alle producten hergebruikt en/of gerecycleerd worden.

    Andere bedrijfsmodellen

    Volgens Evert Van Meeuwen, senior portfolio manager bij NN, betekent meer aandacht voor duurzaamheid niet dat we het in de toekomst met zijn allen met minder zullen moeten doen. “Het gaat vooral om een nieuwe manier van denken. We moeten naar andere bedrijfsmodellen gaan. Bijvoorbeeld als het gaat om (ver)licht(ing). Vandaag koop je een lamp, die ervoor zorgt dat je licht hebt. Binnen twee jaar is die lamp kapot en vervang je haar. Het bedrijf dat de lampen verkoopt, heeft er alle belang bij dat lampen geen 200 jaar meegaan, want de verkoop van lampen is de primaire inkomstenbron. Het kan echter anders. Bedrijven zouden ervoor moeten zorgen dat je te allen tijde licht hebt. Ze verkopen dan geen lampen, maar wel licht. Heb je op een bepaald moment geen licht, bv. door een storing, dan verhelpt het bedrijf dit. In ruil betaal jij een maandelijkse of jaarlijkse fee. Dit gebeurt vandaag al bij sommige ondernemingen, zoals Signify, het voormalige Philips Lighting. Het kan dus zeker!”

    Duurzaam beleggen niet ten koste van rendement

    Hoe zit het met de rendementen van duurzame fondsen? Welnu, de laatste jaren merken we dat duurzame fondsen het qua rendement zelfs beter doen dan traditionele. Dat duurzaam beleggen ten koste gaat van rendement, is dus een fabeltje. Lees hier hoe je als belegger bewust kiest voor een duurzamere samenleving.

    Duurzaam beleggen bij NN

    Hoe zorgen we er bij NN voor dat duurzaamheid een belangrijke plaats krijgt in het beleggingsaanbod? We maken een onderscheid tussen de stijl van fondsen, de rapportering en externe labels.

    • Stijl
      • 88% van de fondsen die we aanbieden gebruiken uitsluitingscriteria.
      • 7 van onze fondsen houden rekening met ESG-criteria (Environment, Social, Governance) en investeren daarbij extra in de best-in-class-aandelen. Dit betekent dat je in (bijna) elke sector investeert en er deze bedrijven uitpikt die het minst vervuilend of het meest duurzaam zijn.
      • We bieden impactfondsen aan met bedrijven die met hun producten en diensten echte oplossingen bieden voor het milieu. Het gaat dan bijvoorbeeld over fondsen van Triodos Investment Management, Funds for Good en Carmignac.
    • Rapportering
      • 50% van onze fondsen rapporteert over de CO2-reductie van de geïnvesteerde bedrijven in vergelijking met een benchmark. We willen dit percentage in de komende jaren verder verhogen. Er wordt ook gerapporteerd over afvalreductie en waterverbruik.
    • Labels
      • 8 fondsen dragen het Towards Sustainability-label van Febelfin.
      • Binnen de nieuwe SFDR-regelgeving moet bepaald worden onder welk artikel van de wetgeving een fonds valt. Die kwalificatie geeft aan in hoeverre het fonds inzet op duurzaamheid.

    Om het makelaars en klanten makkelijker te maken om te beoordelen welke inspanningen fondsbeheerders leveren inzake duurzaamheid, zullen we binnenkort voor al onze fondsen een onepager hebben met alle hierboven vermelde info.

     

    Succesvolle groene bedrijfscases

    Door te praten met enkele fondsmanagers merkten we dat veel bedrijven al aan de groene transitie zijn begonnen, hier enkele voorbeelden:

    Bakkafrost (Triodos Investment Management)

    Bakkafrost is een zalmkwekerij op de Faroer-eilanden, wereldwijd het nummer 8 in deze sector. Waarom is Bakkafrost een mooi voorbeeld van aandacht voor duurzaamheid? Het bedrijf heeft zich de laatste jaren volledig toegelegd op een volledige verticale integratie van het productieproces. Voorts heeft Bakkafrost een beperkte ecologische voetafdruk en sluit de onderneming aan bij de SDG ‘bestrijden van honger’.  Wist je dat zalm een hoge voedingswaarde heeft? Bakkafrost beschikt over een ASC-label (Aquaculture Stewardship Council) voor alle sites en zorgt voor een zeer goede waterkwaliteit en -circulatie. Ook de financiële indicatoren van het bedrijf zijn zeer goed. Bakkafrost is ten slotte ook lid van het Global Salmon Initiative dat heel wat aandacht besteedt aan duurzaamheid.

    Euglena (Triodos Investment Management)

    Euglena is een Japans bedrijf dat euglena (micro-algen) verwerkt. Die bevatten veel vitaminen en mineralen. Euglena was het eerste bedrijf dat er in slaagde om euglena in dermate grote aantallen te produceren dat het commercieel interessant werd. Euglena wordt gebruikt voor voeding, brandstof, meststoffen, vezels en dierenvoeding. Het bedrijf heeft overigens een Chief Future Officer, een meisje van 15 jaar, dat bijgestaan wordt door 5 adviseurs. Samen adviseren ze de raad van bestuur over duurzaamheidsthema’s. Euglena draagt binnen de SDG ook bij tot ‘goede gezondheid en welzijn’. De onderming neemt ook deel aan sociale programma’s in Bangladesh en Japan.

    Adidas (NN IP)

    Adidas is het grootste sportmerk in Europa, en het nummer 2 wereldwijd. Binnen zijn assortiment biedt Adidas twee labels met sportschoenen aan waar het bedrijf sterk de link legt met duurzaamheid:

    • Primegreen: sportschoenen gemaakt van recycleerbare materialen
    • Primebleu: sportschoenen gemaakt van plastic korrels uit de oceaan

    Voorts zet Adidas stevig in op empowerment van het personeel, het verbeteren van hun gezondheid en inspirerende acties. Op sociaal vlak engageert Adidas zich voor eerlijke arbeidspraktijken, eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden in de hele toeleveringsketen. Het bedrijft toont aan dat de SDG “eerlijk werk en economische groei” kunnen samengaan. Adidas is sinds 1999 ook lid van de Fair Labor Association en meet haar fabrieken met een Social Compliance Rating System (C-KPI). Het bedrijf wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn.

    Totalenergies (Carmignac)

    Als belegger kan je op drie mogelijke manieren bijdragen tot energietransitie:

    • beleggen in bedrijven die bezig zijn met groene energie
    • beleggen in de leveranciers van die bedrijven
    • beleggen in bedrijven die vandaag deel uitmaken van het probleem, maar cruciale spelers zijn om in de toekomst tot verandering en oplossingen te komen: de transitioners, zoals Total, dat onlangs zijn naam omdoopte naar Totalenergies.

    Totalenergies wil zich voortaan op een andere manier profileren. Zo wil de onderneming bijvoorbeeld de grootste speler ter wereld worden in het genereren van elektriciteit op basis van hernieuwbare bronnen. Tegen 2050 wil het bedrijf CO2-neutraal worden. Daartoe willen ze onder andere hun productaanbod aanpassen naar meer gas en hernieuwbare energie en minder olie. Daarmee past het bedrijf in de SDG “betaalbare en duurzame energie”.


    Ontdek hier hoe je duurzaam kunt beleggen.

    Partagez cet article