Bij de helft van de zelfstandigen daalde de omzet sinds de start van de crisis, bij een op drie zelfs met meer dan 25%. 28% is afhankelijk van de huidige coronamaatregelen voor het voortbestaan van hun activiteit en 13% beaamt het risico op faillissement. Toch slaagt de zelfstandige er gemiddeld genomen in zijn Financiële Gemoedsrust op peil te houden. Dit is grotendeels te danken aan hun goede spaarbuffer, hun financiële kennis en hun toekomstgerichte financiële aanpak.
DE CIJFRS IN EEN NOTENDOP:
-
50% van zelfstandigen ziet omzet dalen sinds start crisis. 1 op 6 zelfstandigen (17%) geeft aan financieel moeilijkheden te ervaren. Bij de helft van de zelfstandigen daalde de omzet sinds de start van de coronacrisis, bij 32% met meer dan 25%. Vooral niet-hogeropgeleide zelfstandigen krijgen het hard te verduren. Bij hen geeft 42% aan het zakencijfer te zien dalen met meer dan 25%.
-
Steun is onmisbaar. Op het moment van de bevraging (maart 2021) gaf 28% van de zelfstandigen aan afhankelijk te zijn van de huidige coronamaatregelen voor het voortbestaan van hun activiteit. 13% zegt dat het risico bestaat dat zijn zaak of onderneming failliet gaat in 2021. Opnieuw zijn niet-hogeropgeleiden extra kwetsbaar, bij hen stijgt dit percentage tot 27%.
- Ondanks omzetdaling, houdt zelfstandige gemiddeld genomen zijn financiële gemoedsrust op peil. Toch is het niet enkel kommer en kwel. 32% van de zelfstandigen geeft aan niet in financiële moeilijkheden te komen door de crisis. En ook de financiële gemoedsrust van zelfstandigen blijft gemiddeld genomen hoog (63,7/100). Enkel gepensioneerden scoren beter (65,5/100).
- Zelfstandigen zijn veelal financieel beter voorbereid. Zo geven ze zichzelf een betere score op financiële kennis dan loontrekkenden (39% scoort zichzelf goed vs. 22% bij loontrekkenden). Ze geven vaker aan zich voor te bereiden op hun financiële toekomst dan loontrekkenden (42% vs. 33%). Ze hebben ook frequenter meer spaarreserves, financiële producten of andere investeringen.
Gelukkig zijn er een aantal financiële producten die jou als zelfstandige kunnen beschermen tegen financieel onzekere tijden. De bedrijfsleiderverzekering is er een van. Hier kan je meer informatie vinden.
OVER DE FINANCIËLE GEMOEDSRUST BAROMETER
NN publiceert elke 6 maanden de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe gerust de Belg zich voelt met betrekking tot zijn financiële situatie en bevat ook concrete tips om te zorgen voor een grondige financiële planning.
De barometer houdt rekening met de financiële angsten van de Belg, alsook met zijn financiële toekomst, kennis en welzijn. De Nationale Geluksonderzoeken (UGent-NN) van de afgelopen jaren toonden aan dat het ervaren van gemoedsrust en de financiële situatie een belangrijke impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. De Financiële Gemoedsrust Barometer brengt beide elementen samen.
DIT ZIJN DE SCORES VAN DE AFGELOPEN FINANCIËLE GEMOEDSRUST BAROMETERS:
- Mei 2020: 60,1/100
- November 2020: 59,7/100
- Mei 2021: 61,2/100
Check zelf je financiële gemoedsrust
Wil je zelf testen hoe het gesteld is met jouw financiële gemoedrust, doe dan de test op https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust. Je vindt er ook heel wat praktische tips.
[1] Afgenomen door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville bij 1285 Belgen, waaronder 273 zelfstandigen.