Ter opfrissing: successierechten (‘erfbelasting’ in Vlaanderen) zijn belastingen die erfgenamen (rechte lijn, partners, (niet-)bevoorrechte zijlijn ...) betalen op het nettodeel dat ze erven. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de successierechten. Bovendien bepaalt ook de graad van verwantschap hoeveel successierechten de fiscus opeist. Je kan die successierechten echter op verschillende manieren beperken of zelfs vermijden … We bezorgen je graag 5 handige tips!
Tip 1: pak uit met een hand- of bankgift.
Met een handgift geef je een bedrag, bij een bankgift schrijf je het over op een rekening. In beide gevallen geldt de 3-jaar-regel: er zijn geen successierechten verschuldigd als de schenker na de gift nog minstens 3 jaar blijft leven.
Tip 2: schenking laten registreren.
Het is perfect mogelijk om een schenking te laten registreren bij de notaris. Zo vermijd je de 3-jaar-regel (zie boven), maar moet je wel schenkingsrechten (schenkbelasting in Vlaanderen) betalen. Hoeveel die bedragen? Dat hangt af van gewest tot gewest.
Extra lonende tip: weet dat je successierechten ook via een schenkingsverzekering kunt betalen!
Tip 3: levenslang vruchtgebruik.
Ouders kunnen hun kinderen een onroerend goed schenken én zelf het vruchtgebruik behouden. Ze hebben dan een levenslang recht om er te wonen of de huuropbrengsten op te strijken. Dit kan trouwens ook voor roerende goederen, zoals een geldsom. De schenkers hebben dan een levenslang recht op de intresten uit dit kapitaal.
Tip 4: bescherming via een levensverzekering of groepsverzekering.
Ouders gebruiken vaak een levensverzekering (in de vorm van een tak 21- of een tak 23- product) bij de overdracht van hun vermogen. Concreet schenken ze via een hand- of bankgift een som geld aan de kinderen. Op hun beurt sluit de kroost een tijdelijke levensverzekering (ter waarde van de verwachte successierechten op de gift) af, voor mochten de ouders binnen de 3 jaar na de gift overlijden. In de polis duiden ze zichzelf aan als begunstigden en hun ouders als verzekerden.
Als de ouders binnen de 3 jaar na de gift overlijden, wordt het verzekerd kapitaal overgemaakt aan de kinderen zonder dat zij successierechten moeten betalen. Het uitgekeerde kapitaal wordt dan gebruikt om de verschuldigde successierechten van de schenking te betalen.
En wat met een groepsverzekering: hoeveel krijgen de begunstigden bij een overlijden? Als je via je groepsverzekering een overlijdensdekking geniet, dan lees je dat bedrag op het ‘benefit statement’. Hierop moeten eveneens belastingen en eventueel successierechten worden betaald. Indien de begunstigde de partner is of de kinderen jonger dan 21 jaar, dan zijn deze vrijgesteld van successierechten. Onder ‘partner’ verstaan we hier: enkel huwelijkspartner en enkel voor werknemers.
Tip 5: sluit een huwelijkscontract af.
Een huwelijkscontract bevat bij veel mensen een ‘langst-leeft-al’-clausule, waarbij het volledige vermogen naar de partner gaat bij een overlijden. Kanttekening: deze vorm van vermogensoverdracht is niet echt fiscaal aantrekkelijk. Een betere clausule is keuzebeding. Want via deze formule krijgt de langstlevende veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld: eigendommen in vruchtgebruik geven.