Een koel hoofd in financieel woelige tijden.

De koopkrachtcrisis tekent zich duidelijk af in de hoofden van de Belg. De nieuwe Financiële Gemoedsrust Barometer van oktober geeft inkijk in hoe de Belgen naar hun financiële situatie kijken. Daaruit blijkt dat ons optimisme een fikse deuk heeft gekregen. Ook bij ondernemers en zelfstandigen was het vertrouwen nog nooit zo laag. Het is in dat klimaat waar we Cynthia Ghysels spreken, één van de weinige registered life planners van België en gelukcoach bij NN. Ze begeleidt ondernemers, bedrijven en hun leiders en topsporters die op zoek zijn naar persoonlijke groei en zakelijke effectiviteit.

cynthia
In dit artikel

    Vind je het verrassend dat het financiële vertrouwen van de Belg op een historisch laag pitje staat vandaag?

    De koopkrachtcrisis begint zich duidelijk af te tekenen in onze financiële gemoedsrust, die sinds het begin van de metingen in 2020 nog nooit zo laag geweest is. Meer dan de helft van de Belgen vreest ook dat de situatie na de winter nog (veel) slechter zal zijn. De financiële gemoedsrust krijgt rake klappen en dat is logisch. De onzekerheid die de crisis met zich meebrengt, zorgt ervoor dat mensen niet weten wat hen te wachten staat. Het verwachtingspatroon moet aangepast worden aan een nieuwe realiteit.

    Hoe gaan ondernemers en zelfstandigen om met die onzekerheid?

    De financiële gemoedsrust van ondernemers en zelfstandigen ligt hoger dan die van de Belg in het algemeen, desondanks ze toch hard getroffen zijn in de afgelopen maanden. 1 op 4 Belgische zelfstandigen overweegt zelf om hun zaak – al dan niet tijdelijke of gedeeltelijk – te sluiten omdat die niet meer rendabel is. 21% van de ondernemers vreest de boeken te moeten sluiten wanneer de crisis nog meer dan een half jaar zou duren.

    Is het mogelijk voor hen om zich toch doorheen deze woelige tijden te navigeren?

    Het is zeer begrijpelijk dat er grote onrust is. Toch is het even belangrijk om kalm en positief te blijven. Moeilijke tijden zijn vaak het uitgelezen moment om creatief te gaan nadenken over wat anders en beter kan. De eigen inkomsten en uitgaven tegen het daglicht houden, schept orde en rust. Door daarnaast de prioriteiten kritisch te bepalen en misschien zelfs op bepaalde zaken gas terug te nemen, geef je jezelf financiële ademruimte voor de echte prioriteiten.

    Maar die kalmte en dat optimisme bewaren is vandaag niet evident.

    Absoluut. De constante stroom aan slecht nieuws kan wegen op de gemoedsrust. Mijn advies is daarom om slim om te springen met het nieuws dat je volgt. Filter wat je leest en vooral wat je niet leest.  Ga vooral op zoek naar berichtgeving die oplossingen naar voren schuiven en waar je mee aan de slag kan. Dat versterkt je vertrouwen om met veranderingen om te gaan en geeft ook meer gemoedsrust.

    Heb je nog een laatste tip om het hoofd koel te houden?

    Lukt het niet om zelf door het bos de bomen niet meer te zien of antwoorden de vinden op de soms heel complexe financiële knopen, kan het interessant zijn om de frustraties te delen met iemand anders. Zie je zelf moeilijk de oplossingen of volgende stappen, dan kan het advies van iemand anders helpen om mee te denken hoe prioriteiten, uitgaven en inkomsten anders te gaan definiëren. Laat je ondersteunen en introduceer zo nieuwe inzichten of mogelijkheden. Blijf dus niet bij de pakken zitten en onderneem actie.

     

    Deel dit artikel