Onze loopbaan is een ratrace. Steeds meer mensen worden arbeidsongeschikt omdat ze het ritme mentaal niet meer aankunnen. Toch blijft het de ultieme droom van veel Belgen om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan, met het vooruitzicht op minder stress en meer quality time. Maar moet je daarop wel wachten tot je pensioen?
Langleven-model
Wat als je je leven anders zou leiden? Met meer tijd om voor kinderen of een ziek familielid te zorgen, op zoek te gaan naar een job die beter bij je past, er voor een tijdje op uit te trekken, of enkele maanden gewoon veel minder te doen? Zo’n langleven-model houdt in dat je wat langer actief zult moeten blijven, maar dat is helemaal niet erg. Wie langer actief blijft, is gezonder, leeft langer en voelt zich minder eenzaam.
Ander beleid nodig
Om zo’n langleven-model mogelijk te maken, is een aanpassing in het beleid nodig. Denk aan onze pensioenopbouw. Je wettelijk pensioen en aanvullend pensioen krijg je pas vanaf je pensioen. Logisch zou je denken. Maar de opgebouwde pensioenrechten en het gespaarde pensioenkapitaal kunnen ook de extra jaren tijdens je loopbaan financieren. Zo vorm je een beleid dat gericht is op vergrijzing om tot een beleid dat elke levensfase wil optimaliseren.
Ook werkgevers moeten mee in bad
Flexibele werkregelingen worden meer en meer de norm. Het langleven-model breidt dit verder uit. Flexibele werkweken worden flexibele werkjaren. Dit is ook goed voor werkgevers. Zo is het interessanter voor een werkgever dat een werknemer gepland gedurende zes maanden afwezig is, dan dat die plots uitvalt door een burn-out. Een bijkomend voordeel is de leeftijdsdiversiteit. Teams met een goede mix tussen jong en oud zijn vaak productiever, helpen collega’s beter en kennen een lager verloop van jongere werknemers. Met de krapte op arbeidsmarkt is dit een belangrijke opsteker.
Iedereen wint
Het langleven-model biedt meer kansen op een gezond, gelukkig en doelbewust leven in elke levensfase. Ook de overheid wint, doordat mensen langer actief en gezond blijven. Actieve mensen betalen belastingen, geven meer uit en kosten minder. Werkgevers ten slotte kunnen beter inspelen op de noden van de werknemers en worden er zo aantrekkelijker door. Win-win-win dus!
Frank Eijsink, CEO van NN
Bart Chiau, Professor Faculteit Economie, UGent
Colin Sanders, Wetenschappelijk medewerker, UHasselt