Langer Leven Onderzoek
Als je positief wil staan tegenover een langer leven, dan doe je er goed aan om vandaag al actie te ondernemen en te investeren in je toekomst. Dat blijkt uit studies in het kader van Langer leven. Hoe werk je vandaag al aan je mentale veerkracht?
Wat is mentale veerkracht?
Mentale veerkracht heeft betrekking op jouw vermogen om op mentaal vlak vlot met veranderingen om te gaan. Het kan daarbij zowel om veranderingen gaan die je overkomen of opgelegd worden als om veranderingen die je zelf nastreeft. En hoe langer we leven, hoe meer veranderingen ... zeker in een tijd vol vernieuwingen in techniek en technologie zal dit ons leven in de komende jaren sterk beïnvloeden.
In een mensenleven verandert er heel wat. Als we in de toekomst steeds langer leven, zullen veranderingen alleen maar toenemen. Het is dan ook essentieel dat je veranderingen op een constructieve manier verwelkomt en je leven ook na de verandering de richting uitgaat die je zelf wil. Je doet er dus goed aan om open te staan voor veranderingen. Maar hoe pak je dat precies aan?
Zelfreflectie is essentieel
De basis om je veerkracht aan te spreken en te verhogen, is zelfkennis en zelfbewustzijn.
Leer op die manier je ‘veranderende zelf’ kennen, zodat je inziet wanneer de tijd rijp is om over te gaan naar een andere fase in je leven. En die fases zullen bij een langer leven mekaar sneller opvolgen. Dat kan gaan om een nieuwe job, maar ook om een wijziging in je privéleven: een verhuis, een nieuwe partner, …
Naarmate je ouder wordt, verander je. Geen ontkomen aan. Je bent op je 45ste niet dezelfde persoon als tien jaar eerder. En tien jaar later zal je opnieuw andere inzichten en gevoelens hebben. Zodra je dit aanvaardt en je jouw zelfbewustzijn activeert, wordt het eenvoudiger om een nieuwe stap in je leven te zetten. Het komt erop aan om van jezelf te weten wie je bent, waarvoor je staat, wat je wil, wat je talenten zijn, je ambities …
Nog veranderen op je 45ste? Experts hebben de laatste jaren aangetoond dat onze ontwikkeling veel elastischer is dan we vroeger denken. Wie de nodige stappen onderneemt en gericht oefent, kan zich tot op zeer hoge leeftijd blijven ontwikkelen! Je kunt met andere woorden meer dan je denkt!
Eenmaal je dat inzicht hebt, wordt het een stuk eenvoudiger om in te gaan op kansen die verandering meebrengen. Je zal immers goed kunnen beoordelen of de verandering die zich aandient welkom is of niet en hoe je daar het best mee omgaat.
Vraag feedback aan anderen
Omgaan met zelfkennis - wie je bent en wie je naar de toekomst toe zou willen zijn -is geen makkelijke oefening. Vind je het niet eenvoudig om deze vragen over jezelf te beantwoorden? Het helpt te weten hoe anderen je zien en inschatten. Niet alleen persoonlijk maar ook qua capaciteiten. Kortom: je talenten, je sterke en minder sterke punten waaraan je kan werken. Praat er daarom regelmatig over met je gezin, je vrienden, kennissen en collega’s of zelfs een professional. Zoek toenadering tot anderen die gelijkaardige stappen gezet hebben. Ze kunnen voor je een rolmodel zijn en je ongetwijfeld nuttige tips en adviezen geven en je helpen om jezelf beter te leren kennen. Dit betekent natuurlijk wel dat je open moet staan voor feedback, ook als de boodschap niet is wat je graag gehoord had. Zie het als een unieke kans om jezelf beter te leren kennen en je toekomstige leven optimaal af te stemmen op wie je echt bent. In het begin zal je dat misschien wat opstandig maken, maar omgaan met weerstand is al een zeer goed begin als er je nog zoveel veranderingen wachten. Zie ze als een opportuniteit, niet als een probleem waarbij je in je oude schulp terug kruipt. Bovendien zal je, als je keuzes maakt die nauw aansluiten bij je persoonlijkheid, productiever en gelukkiger worden.
Stel, je oefent al vijftien jaar dezelfde job uit en eerlijk, je bent er enigszins op uitgekeken. Een intellectuele uitdaging is je baan niet meer, maar ze biedt je wel de nodige financiële zekerheid. Op zoek gaan naar ander werk schrikt je wat af, want je vreest in een ander bedrijf onderaan de ladder te moeten herbeginnen en genoegen te moeten nemen met een lager loon. Als je jezelf erg goed kent, je bewust bent van je talenten en beperkingen en goed weet waarnaar je precies op zoek bent, dan zullen je kansen om te slagen, stijgen. Je gaat dan immers gericht op zoek naar verandering, in lijn met je eigen persoonlijkheid. Je hoeft zelfs helemaal niet te beslissen om van werkgever te veranderen. Een extra opleiding kan een wereld van verschil maken. Praat met je werkgever bijvoorbeeld over een andere invulling van je baan. Al gehoord van jobcrafting? Jobcrafting is het aanpassen van je takenpakket zodat je verantwoordelijkheden beter overeenkomen met je talenten, kwaliteiten en interesses. Dat heeft als effect dat je je werk liever doet en er zo ook beter in wordt. Wat uiteraard ook positieve gevolgen heeft voor je werkgever, want de kwaliteit en effectiviteit van je werk zal merkbaar verbeteren. De juiste keuze maken binnen je eigen werkomgeving, kan dus perfect ook een gulden middenweg zijn.
Werk aan je netwerk
Een uitgebreid netwerk is een geweldige bron van inspiratie en feedback. Stelt jouw netwerk nog niet zoveel voor? Maak er dan werk van om nieuwe mensen te ontmoeten. Durf nieuwe paden te bewandelen en verbreed je horizon. Nieuwe ontmoetingen scheppen nieuwe banden en nieuwe kansen. Met de komst van het internet en sociale media zijn het aantal netwerken sterk toegenomen. Maak er gebruik van om je professionele horizonten te verleggen. Je kan ook anderen helpen , bv. via vrijwilligerswerk. Ook zo bouw je je netwerk verder op.
Kortom, open staan voor verandering laat je toe om je leven in te richten zoals jij dat exact wil. Laat deze kans niet liggen.
En onthou, je verandert over de tijd. Mentale veerkracht maakt het mogelijk om hier meer uit te halen. Voorwaarde is wel dat je deze veerkracht blijft onderhouden. Diepere zelfkennis opbouwen, regelmatig feedback vragen en nieuwe netwerken aanboren, helpen je hierbij.
Hoe klaar ben jij vandaag om morgen langer te leven? Doe de test.