We willen graag bijleren, maar dat gebeurt niet bij iedereen
Uit een bevraging van levensverzekeraar NN bij meer dan 1500 Belgen blijkt dat 67% van de actieve Belgen1 wel openstaat voor een loopbaanverandering. Toch investeerde meer dan de helft van hen (52%) de afgelopen drie jaar niet in het verder ontwikkelen van zijn professionele kennis en vaardigheden2. Daarbij geeft 20% zelfs aan niets bij te leren op zijn job3. De goesting om te evolueren is er dus wel, maar lang niet iedereen neemt het heft in handen. Hoe komt dat?
Figuur 1: De afgelopen drie jaar heb ik fors geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van mijn professionele vaardigheden en kennis
N = 847
“Zowel de medewerker als de werkgever moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als individu is een leergierige ingesteldheid essentieel om mee te kunnen in de snel evoluerende jobs en arbeidsmarkt van vandaag. Dit is onafhankelijk van leeftijd en bepaalt mee je inzetbaarheid. Anderzijds is het ook de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat zijn medewerkers bijleren over de laatste technologieën, methodes en technieken. Bij NN is één van de twee core competenties die we van elke medewerker verwachten “persoonlijke ontwikkeling”. We kozen ervoor dat het onderdeel werd van de goal setting omdat het anders vaak verwaarloosd wordt. Wij willen dat onze mensen werk maken van hun ontwikkeling, en springen daar graag financieel voor bij. Werkgevers die niet investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers kunnen medewerkers verliezen, of riskeren dat hun business na verloop van tijd niet langer relevant is”, legt Els Brusselmans, Chief HR Officer bij NN uit.
Financiële impact van levenslang leren remt af
Uit de bevraging van levensverzekeraar NN blijkt dat de financiële impact van een tijdelijke onderbreking in de loopbaan, of de kost van een extra opleiding, voor velen een rem is. 44% geeft aan dat ze graag enkele jaren zouden gaan studeren of een opleiding zouden willen volgen om hun loopbaan een andere richting te geven, op voorwaarde dat het financieel mogelijk zou zijn.
Figuur 2: Als het financieel mogelijk zou zijn, zou ik enkele jaren gaan studeren of een opleiding volgen om daarna mijn loopbaan een andere richting te geven en langer aan de slag te kunnen blijven
N: 1564
De goesting om enkele jaren extra te studeren of een opleiding te volgen neemt wel af met de leeftijd. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Kortopgeleiden hebben het minste zin om iets extra bij te studeren of een opleiding te volgen.
Figuur 3: Als het financieel mogelijk zou zijn, zou ik enkele jaren gaan studeren of een opleiding volgen om daarna mijn loopbaan een andere richting te geven en langer aan de slag te kunnen blijven
N = 1564
“Je bent nooit te oud om te studeren of om bij te leren. Met de leeftijd die toeneemt stijgt ook je zelfkennis, daardoor weet je beter wat je kwaliteiten zijn en waar je goed in bent. Die maturiteit kan je gebruiken als je kompas om je nieuwe richting te kiezen”, klinkt het bij Els Brusselmans, Chief HR Officer bij NN.
Wat zijn die financiële opties?
Vanuit de Vlaamse Overheid worden al heel wat opleidingsincentives gegeven. Zo kan je opleidingsverlof nemen of opleidingskrediet vragen. Met opleidingscheques kan je (een deel van) de kosten van een opleiding betalen.
Er zijn dus heel wat opties, maar deze zijn niet altijd bekend of toegankelijk genoeg voor een grote groep mensen. `
Heb je zelf ambities om je bij te scholen? Informeer je dan! Hierbij een aantal portaalwebsites die je op weg helpen:
1Basis: werkenden, werklozen of met brugpensioen (N= 862)