Trouwen of samenwonen? Wat je nog niet wist. Tips voor de tweede helft van je leven.

Een lang en gelukkig leven met je partner bekom je niet zomaar. Een duurzame relatie bestaat uit goede afspraken, ook op lange termijn. Daarom schreef Bart Chiau, senior expert bij NN en professor aan de UGent, het boek ‘Trouwen of samenwonen?’, een boek dat koppels bijstaat tijdens sleutelmomenten in hun leven, zowel bij de start van de relatie als bij het einde. Hieronder lijst Bart de belangrijkste verschillen op tussen trouwen, feitelijk en wettelijk samenwonen die van toepassing kunnen zijn in het tweede deel van je leven.

Tweede helft
In dit artikel

    “Er is niets mooier dan twee mensen die beslissen het leven met elkaar te delen. Hoe je dit formaliseert maakt op zich niet uit. Trouwen, feitelijk samenwonen of wettelijk samenwonen. Het kan allemaal. Maar je moet je wel bewust zijn van de impact van die beslissingen. Elk scenario brengt heel wat fiscale, juridische en sociale gevolgen met zich mee en daar ben je maar beter van op de hoogte,” legt Bart Chiau, schrijver van het boek, uit.

    Wat je moet weten wanneer je op pensioen gaat

    • Enkel wanneer je gehuwd bent, heb je recht op een gezinspensioen als slechts een van de twee partners gewerkt heeft. Bij wettelijk of feitelijk samenwonen kan dit niet.

    • Een overlevingspensioen is enkel mogelijk voor gehuwden.
    • Wie getrouwd is of wettelijk samenwonend is, heeft de mogelijkheid om zijn partner als begunstigde bij overlijden aan te duiden in het kader van een pensioenspaarverzekering of een levensverzekering in het kader van het lange termijnsparen. Wie feitelijk samenwoont kan dat niet.
    • Het aanvullend pensioen dat kan worden opgebouwd in de tweede pensioenpijler is hoger voor gehuwden en wettelijk samenwonenden dan voor feitelijk samenwonenden.

    Wat je moet weten over erven en schenkingen

    • Ben je gehuwd dan erf je op basis van het wettelijk erfrecht het vruchtgebruik op de totale nalatenschap van je partner. Als wettelijk samenwonende erf je enkel het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel. Als feitelijk samenwonende erf je volgens het wettelijk erfrecht niets.

    • Als huwelijkspartner ben je een reservatair erfgenaam en heb je dus een gewaarborgd minimum erfrecht. De feitelijk en wettelijk samenwonende is geen reservatair erfgenaam. 
    • Schenkingen tussen echtgenoten zijn steeds herroepbaar. Dat is niet het geval bij feitelijk en wettelijk samenwonenden. Daar zijn schenkingen onherroepelijk.

    Wie zijn nabestaanden extra financieel wil beschermen na overlijden kan overwegen om een overlijdensverzekering af te sluiten.

    Wil je meer weten? Het boek ‘Trouwen of samenwonen?’ bundelt alles op een overzichtelijke manier. Je hebt geen juridische of fiscale voorkennis nodig. Bart Chiau slaagt erin om aan de hand van voorbeelden op een duidelijke en begrijpelijke manier een antwoord te bieden op alle praktische vragen over de verschillende samenlevingsvormen.

     

    Meer weten over successie?

    Deel dit artikel