Wat met pensioensparen bij overlijden?
Je spaart jarenlang in een pensioenspaarproduct. Maar wat gebeurt er met de gestorte premies als je overlijdt? Wie ontvangt het kapitaal? En wat is de rol van de fiscus in het hele verhaal?

Je spaart jarenlang in een pensioenspaarproduct. Maar wat gebeurt er met de gestorte premies als je overlijdt? Wie ontvangt het kapitaal? En wat is de rol van de fiscus in het hele verhaal?
Omdat we steeds langer leven, is het belangrijk om financieel goed voorbereid te zijn op je oude dag. Sparen voor een aanvullend pensioen, bijvoorbeeld via pensioensparen of langetermijnsparen, is dan ook sterk aangewezen. Maar je bent natuurlijk niet zeker dat je tot je wettelijke pensioenleeftijd in leven blijft …
Het opgebouwde kapitaal dat na jouw overlijden uitgekeerd wordt, hangt af van het type pensioenspaarproduct dat je onderschreven hebt:
Pensioensparen geeft je recht op een fiscaal voordeel. In 2025 kan je tot 1.350 euro fiscaal voordelig storten. In ruil hiervoor heft de fiscus op jouw 60ste verjaardag een taks (anticipatieve heffing) van 8% op het gespaarde kapitaal. Na je 60ste verjaardag kan je nog volledig belastingvrij doorsparen tot je 64ste (in de toekomst mogelijk verlengd tot je 65ste), met behoud van het fiscale voordeel. Opgelet, als je je pensioenspaarcontract maar afgesloten hebt na je 55ste verjaardag, dan wordt de anticipatieve heffing toegepast op de tiende verjaardag van het contract. Maar je kan wel van fiscaal voordeel genieten tot en met je 64ste (in de toekomst mogelijk 65ste).
Overlijd je vóór je 60ste, dan zal de fiscus de belastingen op het moment van het overlijden toepassen. Die bedragen 8%.
Een overlijden na de 60ste verjaardag betekent dat de anticipatieve heffing al ingehouden is en de fiscus dus zijn deel van de koek heeft gehad.
Après le décès, le capital d'épargne constitué sera distribué entre les héritiers et/ou les bénéficiaires.
Dès le décès, les comptes du testateur seront bloqués, afin que le paiement des avoirs soit effectué en faveur des bons héritiers. Dans un premier temps, l'institution bancaire devra communiquer tous les avoirs et dettes bancaires au fisc. Ce n'est qu'ensuite que la banque mettra l'argent à disposition des héritiers.
Si vous épargnez pour vos vieux jours à travers une assurance épargne-pension, vous devrez désigner les bénéficiaires du capital dans votre contrat.
Dans le cas d'un fonds d'épargne-pension, cette formule n'existe pas. Par conséquent, le capital épargné de votre fonds d'épargne-pension atterrira directement dans la succession.
Pour plus d’informations au sujet de la succession >>>
En savoir plus au sujet de la pension de survie en cas de décès >>>
Vous voulez en savoir plus sur l'épargne-pension ?
Tout ce qu'il faut savoir sur l'épargne-pension